El 17 de setembre serà la data assenyalada per a commemorar un fet històric de la lluita contra el canvi climàtic a Espanya. Després d’hores d’intens debat entre les diferents forces polítiques que componen l’esfera espanyola, el Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat la declaració de l’Estat d’Emergència Climàtica a Espanya.
La proposta impulsada pel partit Unides Podem ha estat secundada pel diputat d’Equo, Juan López de Uralde, i finalment aprovada per 311 vots a favor i 24 vots en contra – de tots els representants de VOX-. El partit conservador continua negant l’existència del canvi climàtic i es mostra passiu davant qualsevol acció presa en aquesta direcció. Per això, en una de les intervencions, el diputat d’Equo va insistir que un 97% de la comunitat científica ha avalat la teoria del canvi climàtic i que aquest, és un fenomen causat per l’ésser humà.
La declaració d’Emergència Climàtica no va acompanyada d’accions i mesures concretes
Aquesta declaració d’Emergència Climàtica per part del Congrès dels Diputats, com ha succeït en molts altres governs i organitzacions, no va acompanyada de cap mesura concreta, ni acció ZEO -zero emissions-. Tal com va succeir a Catalunya el passat 14 de maig, aquesta declaració només estableix la voluntat i el compromís que el canvi climàtic es converteixi en una prioritat en l’agenda política del país.
“El problema d’aquesta declaració, és que sembla que declarar l’Estat d’Emergència climàtica és només posar-se una etiqueta verda” va reivindicar Estrella Claramunt, precursora de Fridays For Future BCN. “A Anglaterra van declarar l’Estat d’Emergència climàtica i tot seguit, es van comprometre a ser un país lliure d’emissions per a 2050 i crear un parc automòbil elèctric. A Catalunya, aquesta declaració d’Emergència climàtica s’ha quedat buida”. De moment, sembla haver passat el mateix amb aquesta declaració a Espanya.
Tot i així, això és tota una declaració política d’intencions que només s’entén gràcies la pressió exercida per les recents mobilitzacions pel clima a tot el món de la mà de Fridays For Future o Rebellion Extinction. També va ser al maig d’aquest any, quan més de 20 entitats com Greenpeace, Ecologistes en Acció o WWF, van exigir aquesta declaració d’Emergència Climàtica per part del govern espanyol. Ara, 5 mesos després, ja poden cantar victòria.
El PSOE i Ciutadans van presentar mocions a la aprobació de la declaració d’emergència climàtica espanyola
La moció aprovada ahir entrada la nit, va ser aprovada després de les esmenes de PSOE, que demanava retardar la neutralitat climàtica a 2050 en comptes de 2040, i Ciutadans, que promovia la inversió en R+D per a aconseguir una economia ZEO. En la línia del pla econòmic, Ciutadans també va demanar la inclusió en el Pla Nacional Integrat d’Economia i Clima, de mesures específiques per a l’adaptació al canvi climàtic.
El següent pas és l’aprovació de la Llei de Canvi Climàtic, fa temps en stand-by, i sense progrés a causa de la falta de consens polític. La gran demanda que deu ser inclosa en aquesta Llei, és la del partit impulsor d’aquesta declaració d’Emergència Climàtica, Unides Podem, que demana la reducció de les emissions de CO2 en un 90% per a 2040.
També en stand-by ha quedat, el tema del finançament d’aquesta nova declaració d’Emergència Climàtica a Espanya i la seva futura aplicació a causa de les pròximes eleccions del 10 de novembre – degudes a la negativa del PSOE a pactar amb Unides Podemo-. I és que, tal com va apuntar el diputat d’Equo, Juan López de Uralde, “al Partit Socialista, desgraciadament, l’hem vist una vegada i una altra al llarg dels últims quaranta anys cedir massa ràpid a les pressions de la indústria”.
Unes declaracions en la mateixa línia de les escoltades en l’anterior Ple del Congrés per Pablo Iglesias: “Mentre hi hagi exministres que s’asseguin en el Consell d’Administració d’empreses energètiques, no es podrà afrontar amb dignitat i serietat els desafiaments que planteja el canvi climàtic i que els joves ens estan exigint al carrer”.
Tot i així, no hem d’oblidar que ha estat aquest mateix partit que ara les altres forces polítiques ecologistes titllen de “lax” quant a polítiques ambientals, qui va tirar endavant, amb Teresa Ribera, el Miteco. “És la primera vegada que hi ha un Ministeri dedicat a la transició energètica i lluita contra el canvi climàtic com a objectiu prioritari” va explicar l’advocada ambiental Alba Iranzo en una entrevista a PlataformaZEO.
“L’assoliment més significatiu d’aquest nou ministeri ha estat la voluntat de desbloquejar situacions que s’estaven allargant massa, com el tancament de mines o centrals de carbó, o tractar de tirar endavant esborranys de la Llei de Canvi Climàtic” recorda l’advocada ambiental de IIDMA.
L’assoliment més significatiu d’aquest nou ministeri ha estat la voluntat de desbloquejar situacions que s’estaven allargant massa, com el tancament de mines o centrals de carbó
Les movilitzacions de Fridays For Future han estat una influència per les declaracions d’Emergència Climàtica a tot el mòn
Des que l’Acord de París (2015) va establir l’objectiu de mantenir per sota dels 2° l’increment de la temperatura mitjana del planeta, molts governs, institucions i organismes internacionals han començat a prendre accions ZEO. Tot i així, no ha estat fins aquest últim any, amb els últims informes de l‘IPCC i la comunitat científica sobre la futura supervivència del planeta, i l’abast del moviment de Joves pel clima afavorit per la jove Greta Thunberg, que s’han començat a fer declaracions d’Emergència Climàtica a tot el món.
França, Irlanda, Regne Unit i més de 700 governs locals han declarat l’Emergència Climàtica
França, Irlanda, Regne Unit i ara Espanya han mostrat la seva intenció i compromís per aconseguir una societat ZEO (zero emissions) per a 2040/2050. A més, localment, ja són més de 700 els governs locals que han declarat l’Estat d’Emergència Climàtica.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.