Després d’un any marcat per la pandèmia de la COVID-19, aquest 2021 podrem tornar a gaudir d’un estiu sense restriccions de mobilitat. Encara que haurem de continuar utilitzant la mascareta i limitant les reunions al mínim de persones establert pel Ministeri de Sanitat, serà el moment d’aprofitar el sol i el temps estiuenc.

És important tenir en compte el destí què triarem per a les vacances, així com el vehicle amb el qual ens desplaçarem per gaudir d’un dia de platja.

I és que, durant l’estiu, encara que es redueixen les emissions GEH vinculades a la producció i la indústria, augmenta la petjada de carboni relacionada amb la mobilitat i el consum.

Des de la Plataforma ZEO creiem que no hi ha millor forma per gaudir d’aquest primer estiu de “llibertat” que duent a terme un consum responsable i sostenible. És important apostar per l’economia circular, l’alimentació de km0 o la mobilitat elèctrica, però també per un consum de moda circular i sostenible.

La indústria de la moda és responsable del 10% de les emissions GEH

Actualment, la indústria de la moda és responsable del 10% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic i del 20% de la petjada hídrica del planeta. A més, els estudis asseguren que un 35% de les microfibres que contaminen els nostres oceans procedeix de productes tèxtils. Les peces fabricades amb teixits sintètics com el polièster, desprenen aquestes substàncies nocives per la fauna i flora marina, al ser rentades.

Des de fa anys, la indústria tèxtil utilitza compostos tòxics per als seus processos de tint i filatura, que, a més de perjudica el medi ambient, comprometen la salut dels treballadors de les fàbriques. En la majoria d’ocasions, aquests residus químics no són tractats correctament i acaben abocats als oceans.

Durant l’última dècada, a la Xina, l’Índia i Bangladesh les autoritats han fet saltar les alarmes a causa de la troballa de nombrosos contaminants com l’antimoni.

Cada any es produeixen 80.000 milions de peces noves

S’estima que cada any es generen al voltant de 80.000 milions de peces noves sota el sistema de producció fast fashion. La majoria d’elles en un any seran rebutjades i abandonades en abocadors provocant un greu problema de contaminació ambiental.

Per tal d’aconseguir una societat més sostenible, capaç de fer front a l’emergència climàtica, també és fonamental canviar la nostra manera de consumir moda. Existeixen algunes accions i canvis que podem realitzar aquest estiu per a aconseguir un armari ZEO (zero emissions).

1. Redueix al màxim les teves compres per internet

Comprar per internet és fàcil i barat, però al final surt car per al planeta. En els últims anys, la compra en línia ha augmentat. Per això també s’ha incrementat la petjada de carboni vinculada al repartiment i als sistemes de transport implicats.

Un estudi elaborat per The Kernel, calcula que realitzar 25 comandes individuals per Internet contamina tant o més que una visita amb cotxe privat a un centre comercial. Encara que molts ecommerces compensin les seves emissions globals amb projectes de reforestació o amb energies renovables, continua sent una petjada de carboni innecessària.

A més, el sistema de tarifa plana d’enviament és totalment incompatible amb la lluita climàtica. Algunes plataformes, com Amazon estalviar durant un any les despeses d’enviament, sense necessitat de compres mínimes. Aquesta tendència de negoci genera un excés de petites comandes i un major nombre d’emissions vinculades al transport.

Són emissions que podrien reduir-se dràsticament si els productes s’agrupessin en una única comanda.

2. Aposta per marques de roba de bany: circulars o sostenibles

A l’última dècada, les marques de moda de bany han començat a apostar per la sostenibilitat i la circularitat amb col·leccions de baix impacte mediambiental. Utilitzen fibres orgàniques, biodegradables i dissenyen col·leccions waste to wear, fabricades a partir de la reutilització de residus plàstics.

Algunes d’elles, porten el compromís mediambiental en el seu ADN i a més dels teixits, destinen part dels seus fons a contribuir a la recuperació dels oceans.

Aquí et deixem algunes marques de roba de bany sostenible i espanyoles:

1. Ilovebelove
2. Cabuya
3. Swim Against
4. All Sisters
5. Reset Priority
6. Suroswimwear
7. Now_Then

2. Compra roba de segona mà

El 2019, un estudi de la consultora Micolet va descobrir que un 38% dels consumidors compren roba de segona mà. Bé sigui a través de botigues físiques o a plataformes digitals, cada dia un major nombre de persones aposten per aquest sistema de compra circular.

Aquest mercat sempre havia estat estigmatitzat, en estar basat en el consum de peces que ja han estat usades per altres persones. Així i tot, a poc a poc, es té més en compte el component circular i sostenible, i el fet de donar una segona vida a la roba.

A més, algunes persones recuperen peces de segona mà per redissenyar-les a través del upcycling o el DiY (Do it Yourself).

4. Abandona el fast fashion

L’actual sistema de consum de moda està basat majoritàriament en el fast fashion o moda ràpida.

Un sistema de producció i consum que suposa un greu problema ambiental que amenaça el planeta des dels seus inicis, a la dècada dels vuitanta. Aquest model de negoci, que ara segueixen la majoria de marques del sector retail, basa la seva producció en incrementar el nombre de col·leccions anuals per tal de satisfer les demandes del consumidor i així vendre més.

Les tendències que emergeixen en les passarel·les, arriben a les botigues i als armaris dels consumidors en forma de peces de baix cost. Després del llançament d’una nova col·lecció, acaben sent dipositades a les escombraries. Per abaratir el cost final del producte, s’utilitzen fibres sintètiques molt més sensibles al desgast i molt més contaminants.

Amb el fast fashion, el cicle de vida útil de la roba es redueix i, ara mateix, el que necessitem és allargar la vida de la roba i apostar per l’economia circular.

5. Compra segons els teus gustos: ¡No et deixis portar pel corrent!

 

Actualment, els gegants de la moda com Inditex, Mango o H&M són els que dicten les tendències de moda majoritàries. Encara que agafen les seves idees de les passarel·les, produeixen de manera massiva i a baix cost.

Això fa que les persones puguin arribar a sentir una certa pressió per vestir o comprar diferents marques de roba o peces per “estar a la moda” i encaixar a la societat.

El mateix succeeix amb els Influencers o persones influents que recomanen la compra de certs productes o peces. Aquests famosos generen en els usuaris que els segueixen, la necessitat de comprar una peça que realment no necessiten.

Per aquest motiu, des de la Plataforma ZEO us animem a passar de les modes, tendències i peces del moment. Construïu el vostre propi estil basant-vos en la sostenibilitat i en el compromís de les marques amb el Planeta.

Així aconseguireu destacar a la vostra manera, i animar altres persones a seguir el seu propi estil.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat