Ara milers d’estudiants de tod el món tornen a la normalitat després d’unes llargues i entretingudes vacances, el retorn a la rutina serà una mica diferent a causa de la crisi sanitària.

La malaltia de la COVID19 comporta restriccions i noves pràctiques a les aules i als centres educatius. L’ús de la mascareta serà obligatori, se suprimiran algunes classes, s’hauran de fer reformes en els sistemes de climatització, es reduirà el nombre d’estudiants per aula…

Els estudiants s’hauran d’adaptar a una “nova normalitat” i hauran de canviar alguns hàbits i adoptar mesures de protecció i d’higiene extraordinàries. És el moment d’aprofitar la configuració d’aquesta nova normalitat, per promoure entre els més joves noves mesures i accions a favor del medi ambient.

A continuació alguns consells i accions que poden ajudar a aconseguir una tornada a l’escola més sostenible, despertar la consciència ecològica dels més joves i al mateix temps, reduir la seva petjada de carboni.

1. Aposta per alternatives ZEO per arribar al centre educatiu

Disposem de diferents alternatives per arribar al centre educatiu sense necessitat d’agafar el cotxe. És important tenir en compte que el sector del transport és responsable del 9% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic.

Com a alternativa ZEO, podem optar pel transport públic, el patinet o la bicileta convencional o elèctrica. Si l’escola o l’institut es troben massa lluny es pot optar pel car sharing. A molts països europeus és habitual que els pares s’alternin per recollir els alumnes que viuen a la mateixa zona, compartint cotxe a l’anada i a la tornada de l’escola.

2. Compra material escolar eco-friendly

Si no es disposa de material escolar de l’any passat, és fonamental que la compra dels nous productes sigui ecològica. Això implica buscar les etiquetes del paper amb la certificació forestal PEFC o FSE a les llibretes i agendes. Millor comprar productes de qualitat -perquè així durin més-, o fabricats amb materials naturals com el bambú o la fusta.

Quan compris material escolar recorda que el plàstic, a més de contaminar els nostres oceans malmetent la fauna i la flora marina, es fabrica amb un derivat del petroli, combustible fòssil amb una elevada petjada de carboni. Per això optar per alternatives biodegradables o orgàniques és el més ZEO.

3. Reaprofita la motxilla i l’estoig

“Perquè no hi ha millor residu que el residu no generat”, és important allargar al màxim la vida d’objectes com la motxilla, l’estoig o la carpeta. Ara que la joventut cada vegada està més implicada en l’acció climàtica, ha de treballar per trencar la tradició de canviar de motxilla i d’estoig cada curs.

Fins i tot, si és necessari canviar alguns objectes perquè estan massa deteriorats o són inservibles, en comptes de comprar-los nous és possible aconseguir-los en una botiga de segona mà i així sorprendre a tota la classe amb una motxilla vintage única.

4. Intercanvia llibres de text

La fabricació de paper genera un impacte ambiental negatiu sobre el nostre planeta i dóna peu a un elevat consum de recursos com l’aigua i l’energia. Per cada quilo de paper produït s’emeten a l’atmosfera al voltant de 3 kg de CO₂.

En aquest cas, és fonamental apostar per l’intercanvi de llibres amb alumnes de cursos superiors i donar o vendre els llibres del curs passat a alumnes de cursos inferiors. També existeixen algunes plataformes de venda de llibres de segona mà com Green Books Club, Relibrea o Truequebook.

5. By bye al paper d’alumini

Durant l’anomenada “hora del pati” es llencen a les escombraries milers de papers de plata. Embolicar els entrepans amb paper de plata o paper film és una tradició que s’ha repetit durant molts anys i que és altament perjudicial per al medi ambient.

Donar-li dimensió a aquest problema és complicat, però si multipliquem cada dia de col·legi pel nombre d’alumnes i el nombre de col·legis de tot el món, podríem estar parlant d’una elevada petjada ecològica totalment evitable.

Existeixen algunes alternatives sostenibles que evitaran la generació d’aquests residus. Els tuppers, els wraps de tela -que pots fabricar tu mateix-, o els Boc’n Rolls són rentables i reutilitzables.

Segons informació publicada per la marca Roll Eat, en un any, una escola mitjana a Espanya consumeix 324.000 m² de paper d’alumini, l’equivalent a 6 milions de kg de CO₂.

El Boc’n’Roll té una vida mitjana de sis anys i únicament emet 0,3 kg de CO₂ durant la seva fabricació.

 

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat