La contaminació atmosfèrica ha en els últims anys. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la pol·lució de l’aire causa set milions de morts cada any, dels quals 600.000 mil nens i nenes.

A Europa, la xifra arriba a les 400.000 morts anuals i en països com la Xina, ascendeix a les 4.400 morts diàries, segons afirma l’últim estudi de la Universitat de Berkeley. Algunes de les ciutats més urbanitzades del món ja s’han començat a alertar a causa de les alarmants xifres de contaminació atmosfèrica recollides els últims anys.

Un exemple d’això és el de la cosmopolita ciutat de Barcelona. Les últimes dades de l’Agència de la Salut Pública de Barcelona mostren que l’excés de contaminació està provocant al voltant de 1.000 morts naturals l’any a la ciutat. A més a més, la mala qualitat de l’aire podria estar influint en la mort de 525 d’asma infantil, i en 110 nous casos de càncer de pulmó.

Eliminar la circulació de vehicles de motor és clau per a millorar la qualitat de l’aire de les ciutats

Aquestes pèrdues humanes serien totalment evitables si aconseguíssim fer les nostres ciutats més sostenibles. Per posar fi a aquest problema, és fonamental eliminar la circulació urbana de vehicles, impulsar plans per millorar la qualitat de l’aire i establir un major nombre de zones verdes a les ciutats.

La Comunitat Autònoma de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, denúncia l’excés de contaminació atmosfèrica de les ciutats en la nova edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia. Ho fa a través d’un projecte titulat “Aire“, emmarcat en aquesta Biennal intencional, que des del 1980 exhibeix les propostes de l’arquitectura del moment a través de nous edificis i exposicions en diferents parts del món.

En definitiva, aquest esdeveniment fixa les preocupacions i els reptes als quals s’enfronta el sector de l’arquitectura del moment. És per això que, per a aquesta ocasió, Catalunya -que participa per cinquena vegada en la Biennal-, presenta “Aire”, una iniciativa que pretén mostrar a través d‘imatges i evidències cartogràfiques, la mala qualitat de l’aire de la ciutat de Barcelona.

A través de multi-projeccions immersives mostrarà, d’una banda, Barcelona com a cas d’estudi, i de l’altra, la distribució mundial de la contaminació de l’aire. A més, s’exposarà el rànquing de les 16 ciutats més contaminades d’Europa.

Olga Subirós, l’arquitecta que representarà Catalunya en aquesta Biennal, ha explicat al diari ARA, com es va reduir la contaminació atmosfèrica a Barcelona durant el confinament. I és que, just abans de la declaració de l’estat d’alarma, va col·locar sensors de qualitat de l’aire en punts estratègics de la ciutat comtal com el Barri Gòtic i el Front Marítim.

Les dades avalades per la Generalitat de Catalunya van demostrar que, des del març del 2020, els nivells de contaminació es van reduir entre un 70% i un 80% a Barcelona. Segons Subirós, aquestes xifres ens mostren que, si volem, és possible canviar. Per tal de reduir el nombre de morts per contaminació atmosfèrica és vital redissenyar i reformular les ciutats per a fer-les més sostenibles.

Quina relació existeix entre el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica?

La contaminació de l’aire a les ciutats s’ha convertit en un greu problema de salut pública. Ara bé, quin és el seu paper en el canvi climàtic?

La contaminació atmosfèrica, ocasionada pel monòxid de carboni, l’òxid de nitrogen (NOx) i els hidrocarburs no cremats (HC) i altres partícules, no afecta de manera directa l’escalfament global del Planeta, encara que suposa un greu problema per a la salut.

El que sí que contribueix al canvi climàtic és un altre dels gasos originats pels motors de combustió. El dièsel i la gasolina són grans emissors de diòxid de carboni (CO₂), un gas innocu per a la salut humana, però el principal responsable del canvi climàtic.

Segons les últimes dades sobre emissions GEH a Espanya, el transport és responsable del 29,1% de totes les emissions del país. És per això que la nova Llei de Canvi Climàtic a Espanya ha “condemnat a mort” el cotxe de combustió.

A partir del 2040, a Espanya no es podran vendre turismes que no siguin elèctrics. En els pròxims vint anys, els fabricants automobilístics hauran d’iniciar la seva transició a la producció de cotxes ZEO (zero emissions) si volen ser competitius al nostre país.

El canvi climàtic empitjora els efectes negatius de la contaminació atmosfèrica

A més, s’ha demostrat que el canvi climàtic també exacerba la contaminació atmosfèrica. L’escalfament global ha generat una situació de major estabilitat atmosfèrica, un fet que propicia l’augment dels contaminants atmosfèrics que estan en l’àmbit de la troposfera.

Segons Alberto Sanz, investigador i professor de la Universitat Politècnica de Madrid, tant el canvi climàtic com la contaminació atmosfèrica provocada, en major mesura, per l’actual sistema de transport i la indústria, estan interconnectats. Com més gran sigui el canvi climàtic en les zones àrides o semiàrides amb climes mediterranis, més condicions existeixen perquè s’origini l’ozó troposfèric.

Perquè l’aire no es dissol a mesura que agafa altura, sinó que roman dens amb les seves propietats perjudicials per a la salut. Quan aquest aire està altament contaminat i conté compostos químics fruit de la crema de combustibles, gasolina i solvents químics, es pot originar aquest ozó troposfèric.

Segons la NASA, l’ozó troposfèric és un gas incolor i molt irritant, que provoca una espècie de boira densa catalogada com a Gas d’Efecte d’hivernacle que contribueix a l’escalfament global de la Terra.

Sense cap mena de dubte, el trànsit és una important font de gasos GEH i gasos perjudicials per a la salut que contaminen la nostra atmosfera. L’actual sistema de transport, producció i consum està posant veritablement en perill la nostra salut i la del Planeta.

Per sort, la majoria de països ja han posat una data límit perquè els cotxes de combustió fòssil no puguin circular. Ara és el moment que nosaltres, com a consumidors, apostem com més aviat millor per la mobilitat sostenible.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat