Les regles acordades pels 196 països signants de l’Acord de París (2015) en la cimera del Clima de Katowice, no són suficients per a garantir un increment per sota dels 2º respecte l’era preindustrial. Els mitjans de comunicació i organitzacions a favor d’un canvi en el paradigma energètic titllen aquesta COP24 d’“un fracàs”. Abans de 2030 les emissions havien de retallar-se considerablement amb la condició d’aconseguir que la temperatura no superi els 1,5° – tal com recomanava l’últim informe de l’IPCC de l’ONU-. Els pactes acordats a Polònia les últimes dues setmanes ni tan sols s’acosten a aquesta meta.

Els països no han estat prou ZEO i han deixat guanyar la batalla contra el canvi climàtic al lobby dels combustibles fòssils. Tal com recull el Diari Ara, May Boeve, directora executiva de l’ONG 350.org assegura que la incapacitat dels polítics per prendre mesures serioses i taxatives, ha convertit aquesta COP24 en una trobada irrellevant per al futur del planeta.

El segon país líder en emissions segueix sense sumar-se als països de la COP

La comunitat científica ja ha alertat que els compromisos presentats per cadascun dels països són insuficients per a complir el repte més gran de l’Acord de París – no superar l’increment de la temperatura planetària en més de 1,5°-. És més, amb aquests fulls de ruta tan poc ambiciosos, el planeta aconseguirà un augment de la temperatura planetària d’almenys 3° -sobretot si la segona potència emissora de CO₂, els EUA, no torna a sumar-se a aquest acord global-. Es tracta d’una negativa que no s’entén sobretot quan està en joc la supervivència d’un dels idíl·lics paratges naturals que abans pertanyien a EEUU, les Illes Marshall, que podrien desaparèixer en 2030 amb la pujada del nivell del mar.

Aquesta COP24 prometia un pla d’acció contundent: Amb restriccions reflectides en números pel que fa a emissions i amb prohibicions específiques en certes pràctiques contaminants-com la indústria del carbó o l’extracció petroliera-. El president d’aquesta COP24, Michal Kurtyka s’ha justificat assegurant que, tot i no haver aconseguit mesures més ambicioses, els països han mostrat “una forta voluntat de la comunitat internacional per a lluitar contra el canvi climàtic”. Una petita mostra de “el que importa és el missatge” encara que no hi hagi accions ZEO concretes per a aconseguir-lo.

La necessitat real que en aquesta COP24 hi hagués hagut un canvi substancial en el funcionament de les nacions, és el que ha produït tanta indignació entre la comunitat a favor de la lluita activa pel canvi climàtic. Fa 24 anys que se celebra la COP i es discuteixen temes de sostenibilitat i de com ser més ZEO.

Des de 1995 les emissions mundials de CO2 han crescut un 57%

No obstant això, segons l’últim informe de Global Carbon Project les emissions de CO₂ no només han crescut any rere any, sinó que aquest 2018 creixeran un 2,7% aconseguint els nivells de CO₂ més alts en la història de la humanitat – 37,1 gigatones-. I és que des de 1995, quan els països es van començar a reunir per a debatre un canvi, les emissions mundials de CO₂ han crescut un 57,14%.

Molts analistes polítics atribueixen aquesta falta d’ambició ZEO, a la incapacitat per part dels països dependents dels combustibles fòssils, d’assegurar una transició justa als milions de treballadors que depenen d’aquests. Amb aquesta excusa, han estat els països productors de carbó i petroli, els més desenvolupats, els que han dificultat mesures més fermes i concloents.

Els països menys desenvolupats seran els que més patiran els efectes del canvi climàtic

Per contra, els països menys desenvolupats i amb menys poder d’influència, han estat els menys escoltats i els que sofriran d’una manera més agressiva els efectes del canvi climàtic – tindran pocs recursos per a defensar-se davant inundacions, incendis o onades de calor-.

La ciutat per a la pròxima COP ja està fixada i no ha fet més que generar controversia. El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha anunciat que Nova York acollirà la COP25. Esperem que els EUA finalment sigui ZEO i es torni a annexionar al conjunt de països que lluiten per un canvi global i esperem, que els combustibles fòssils no tornin a guanyar la batalla davant la salut del planeta Terra.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat