La pandèmia del COVID19 ha desembocat en un escenari global d’alerta i mobilització sanitària. Encara que el decret d’estat d’alarma, acompanyat de les mesures de confinament pertinents, ha generat efectes positius en el medi ambient, sembla que finalment aquesta crisi no és tan positiva per a la lluita climàtica.
El Govern britànic ha anunciat que posposarà la COP26, que anava a tenir lloc a la ciutat de Glasgow aquest mateix any, al pròxim 2021. La quarantena global i la restricció de la mobilitat han obligat a posposar la majoria de reunions prèvies a aquesta Cimera del Clima, que s’havien de celebrar al juny en la localitat de Bonn.
L’ajornament de la COP26 podria posar en perill els compromisos climàtics
Aquest ajornament podria posar en perill els objectius i compromisos establerts en la passada COP25 celebrada a Madrid. Durant la passada trobada, un gran número dels països signants de l’Acord de París 2015 es van comprometre a ser ZEO per a 2050. Però per a aconseguir-ho, serà necessària la renovació i la revisió dels Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC) i noves mesures de cooperació internacional enfocades a pal·liar els efectes de la transició en l’àmbit social i econòmic. Temes que havien de ser discutits en la COP26 d’enguany.
Tot i així, les entitats i organitzacions internacionals en defensa del medi ambient lluny de criticar aquesta decisió, han mostrat la seva “comprensió” per la necessitat de posposar aquesta trobada. D’altra banda també han alertat que aquest canvi de data no pot suposar un abandonament de l’ambició climàtica per part dels polítics. Des de les entitats Climate Action Network i 350.org defensen que la caiguda de contaminació i de les emissions que ha suposat aquesta pandèmia no pot ser un èxit efímer i puntual.
Alerten que malgrat els positius resultats que deixaran els mesos de confinament pel COVID19 quant a emissions GEI globals, els països no han d’abandonar les seves mesures i compromisos climàtics adquirits per a aquest 2020. Encara que la Cimera del Clima hagi estat posposada, el termini de lliurament dels Plans nacionals per a la reducció d’emissions continua sent el 2020.
“Ara tenim l’oportunitat per a afrontar una reconstrucció socioeconòmica basada en activitats i inversions zero emissions”
I és que, tot i que ara la crisi del Coronavirus sigui una prioritat, “no hem d’oblidar l’altra gran emergència: el canvi climàtic”. La responsable de Canvi climàtic de Greenpeace, Tatiana Nuño, ha assegurat que ara tenim l’oportunitat per a afrontar una reconstrucció socioeconòmica del planeta basada en activitats i inversions econòmiques en línia amb els objectius de l’Acord París 2015. No superar un increment d’1,5 °C d’escalfament global – respecte als nivells preindustrials-, és fonamental per a frenar l’emergència climàtica.
Justícia poètica: La crisi del COVID19 ha reduït les emissions globals GEI
La comunitat científica ja ha fet públic el seu pronòstic sobre els efectes directes que tindrà aquesta crisi sanitària en la lluita climàtica. Aquesta aturada econòmica global aconseguirà fer realitat la petició dels científics de començar a reduir emissions aquest mateix any.
Només durant els mesos d’Estat d’Alarma a la Xina, el país va evitar l’emissió a l’atmosfera de 200 milions de tones de CO₂, l’equivalent a una reducció del 6% de les emissions mundials durant aquest període.
Segons Climate Action Network aquesta crisi sanitària aconseguirà que les emissions de CO2 mundials baixin al voltant d’un 1,2%. Tot i així, els països tenen l’obligació de mantenir-se ZEO donat que l’abandament dels plans estatals de reducció d’emissions després de la tornada a la normalitat podrien revertir tots els efectes d’aquesta baixada.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.