Llestos per a posar-nos al dia amb la pròxima gran cita del calendari climàtic? Perquè cordin-se els cinturons, perquè ens anem de viatge a Bakú, la capital de l’Azerbaidjan, on se celebrarà la COP29 el pròxim 11 de novembre. Sí, heu llegit bé! Enguany, la Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic aterra en les costes de la Mar Càspia. Què ens oferirà aquesta nova edició? Ho descobrirem!
COP29 a Bakú: Per què l’Azerbaidjan?
Penseu-ho bé: quin millor lloc per a discutir la transició energètica que un país l’economia del qual depèn en gran manera dels combustibles fòssils? És com organitzar una reunió d’Alcohòlics Anònims en una destil·leria. Pot ser que soni boig, però té la seva lògica. La COP29 a Bakú podria ser l’oportunitat perfecta per a mostrar com fins i tot les economies més dependents del petroli poden (i deuen) virar cap a un futur més verd.
La COP29 i el Repte de la Transició Energètica
La ubicació de la COP29 a Bakú posa sobre la taula un debat crucial: com poden els països dependents dels combustibles fòssils fer la transició a energies netes sense enfonsar les seves economies? És com intentar canviar les rodes d’un cotxe en marxa, però a escala global. Un repte majúscul, sens dubte, però també una oportunitat única per a demostrar que és possible.
COP29: Què Podem Esperar?
Ara que ja sabem on i quan, la gran pregunta és: què podem esperar de la COP29? Bé, si les COPs anteriors ens han ensenyat alguna cosa, és que sempre hi ha sorpreses. Però ens aventurarem a fer algunes prediccions:
Debats acalorats sobre finançament climàtic
Focus en l'adaptació
Innovació tecnològica
Major participació del sector privat
La COP29 i el Paper dels Països en Desenvolupament
Un dels aspectes més interessants de la COP29 a Bakú serà veure com s’aborda el paper dels països en desenvolupament en la lluita contra el canvi climàtic. l’Azerbaidjan, com a país amfitrió, podria servir com a pont entre les nacions industrialitzades i aquelles en vies de desenvolupament.
És un tema espinós, no ens enganyem. D’una banda, tenim països que porten dècades contaminant i que ara demanen a uns altres que frenin el seu desenvolupament per a salvar el planeta. Per un altre, tenim nacions que volen créixer econòmicament i veuen les polítiques climàtiques com un fre. És com si en una festa, després que els primers convidats s’hagin menjat tot el pastís, els diguessin als que acaben d’arribar que cal fer dieta.
La COP29 a Bakú podria ser l’escenari perfecte per a trobar un equilibri entre desenvolupament econòmic i sostenibilitat ambiental. Potser veiem propostes innovadores per a ajudar els països en desenvolupament a saltar-se la fase dels combustibles fòssils i passar directament a les energies netes. Us imagineu un món on els països més pobres siguin els líders en energia solar i eòlica? Seria com un episodi de “Black Mirror”, però en pla optimista.
La COP29 i el Repte de la Implementació
Val, ja tenim els acords, els compromisos, les promeses… i ara què? La implementació de les decisions preses en les COPs sempre ha estat el taló d’Aquil·les d’aquestes conferències. És com fer una llista de propòsits d’Any Nou: molt bonica sobre el paper, però després arriba febrer i ja estem menjant xocolata en el sofà.
La COP29 a Bakú té el repte de passar de les paraules a l’acció. Necessitem veure mecanismes concrets per a assegurar que els països compleixin els seus compromisos. Potser és el moment d’implementar un sistema de “targeta vermella climàtica” per als països que no compleixin. O millor encara, un concurs televisiu global on els líders mundials competeixin per veure qui redueix més emissions. Jo ho veuria!
Conclusió: La COP29 i el Futur del Planeta
Al final del dia, la COP29 a Bakú és molt més que una reunió de polítics i experts en una ciutat llunyana. És un recordatori que el canvi climàtic és un desafiament global que requereix una resposta global. Ja sigui en les costes de la Mar Càspia o en qualsevol altre lloc del món, necessitem treballar junts per a crear un futur sostenible.
I parlant de treballar junts, no podem acabar sense esmentar la nostra benvolguda Plataforma ZEO. Com sempre, estarem atents als resultats de la COP29 i continuarem treballant incansablement per a reduir les emissions de CO₂ i promoure un estil de vida més sostenible. Perquè, al cap i a la fi, el canvi climàtic no és només cosa dels polítics i les grans empreses. Cadascun de nosaltres té un paper que jugar.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.