Durant el període de crisi causat per la malaltia COVID-19 hem tingut més temps per pensar en un canvi en els nostres hàbits i sistemes de consum a favor de la lluita climàtica. Ara, en el període de desescalada, no hem d’oblidar continuar mantenint aquestes accions i pràctiques per aconseguir un desconfinament ZEO. És a dir, aprofitar la tornada a la ‘nova normalitat’ per construir una societat més respectuosa amb el nostre entorn i amb el medi ambient.

En aquest sentit, la nostra alimentació, el tipus de transport que utilitzem, l’ús que fem dels electrodomèstics o bé la comercialitzadora que contractem pel subministre de , influeixen en el canvi climàtic.

L’ús de determinats productes de neteja o d’higiene, com els cosmètics, pot ajudar-nos a reduir la nostra petjada de carboni i fer front al canvi climàtic.

Més enllà de l’impacte ambiental: els efectes negatius de la cosmètica convencional a la història

Amb l’auge de la preocupació climàtica i la posada en marxa de plans per a pal·liar els efectes i conseqüències de l’emergència climàtica, la comunitat pel clima va començar a tenir en compte l’impacte mediambiental de la cosmètica. Tot i així, fins fa uns anys no es parlava de la influència d’aquest sector econòmic en el canvi climàtic.

Salut

En el passat, algunes entitats i organismes de l’àmbit de la salut com l’OMS van demostrar, mitjançant informes i estudis, l’elevada toxicitat d’algunes marques i productes utilitzats per la cosmètica.

Components de la cosmètica convencional com els parabens o els sulfats poden ser de risc per la nostra salut

Durant l’última dècada les autoritats sanitàries han demostrat la toxicitat d’alguns elements utilitzats en la indústria cosmètica. Els parabens, sulfats, químics com els composts ftalats i alguns metalls tòxics com el plom, fa anys que ocupen els necessers i tocadors de tot el món.

El que no sabíem quan els compràvem és que tots podrien arribar a produir efectes nocius en la pell, risc d’enverinament, al·lèrgies atòpiques, alteracions cardiovasculars o càncer.

El maltractament animal

A aquest efecte negatiu en l’àmbit de la salut, cal sumar-li el fet que la majoria dels cosmètics convencionals són testats en animals, una pràctica criticada pels defensors dels Drets dels Animals. Segons l’ONG Forever Against Testing, el 80% dels països del món no compten amb cap mecanisme legal que prohibeixi testar productes o cosmètics en animals.

Per això, aquestes entitats animalistes porten des de 1989 lluitant perquè cap animal hagi de sofrir per la bellesa humana. I promovent la certificació cruelty-free per a aquelles marques que vulguin adoptar el respecte als animals durant tot el procés de producció dels seus cosmètics.

La petjada de carboni de la indústria cosmètica

Actualment no existeixen dades ni informes de la petjada de carboni generada per la indústria cosmètica. Tot i així, de moment es coneix l’efecte que tenen els cosmètics convencionals en la biodiversitat del planeta Terra.

La majoria de tòxics comentats anteriorment no només afecten la salut dels consumidors, sinó als ecosistemes. Juntament amb els microplàstics alliberats per l’embalatge, els tòxics arriben a través dels desguassos als rius, llacunes i mars contaminant-los i fent-los insalubres per la vida marina.

A més a més, com la majoria de productes alimentaris, el procés de producció de la indústria cosmètica genera emissions. L’energia utilitzada per a tractar-los, l’embalatge utilitzat per a comercialitzar-los o bé els sistemes de transport emprats per què arribin a les grans superfícies, generen una petjada de carboni que també contribueix al canvi climàtic.

Una altra de les problemàtiques de la indústria cosmètica és l’ús d’oli de palma o olis similars. Com és ben sabut, el cultiu massiu d’aquesta mena de productes amenaça amb l’extinció dels grans pulmons del planeta, boscos com els d’Indonèsia o els de l’Amazònia. Que de retruc comporta l’extinció d’alguns dels seus habitants, com els orangutans. Aquests ecosistemes són clau per reduir el nivell d’emissions de CO₂ del planeta i revertir el canvi climàtic.

L’alternativa: La cosmètica natural

Per fer front a aquesta problemàtica moltes marques s’han sumat als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per l’ONU. Les marques de cosmètics bio, ecològics i naturals empren un procés de producció molt menys invasiu amb el medi ambient que la cosmètica convencional.

En concret la cosmètica natural:

– No produeix residus químics ni agressius per al medi ambient.
– Potencia l’ús d’ingredients vegetals de procedència ecològica.
– No contempla l’ús de productes derivats del petroli.
– Donada la seva composició natural, s’adapta millor a la pell gràcies a l’afinitat dels seus components amb l’epidermis humana.
– Potencia l’ús d’envasos i embalatges reciclats i/o reciclables.

Actualment, cada vegada existeix una major oferta de cosmètica natural. El problema és que, moltes vegades, aquests productes tenen un preu una mica més elevat que el dels convencionals.

Podem elaborar cosmètica natural també a les nostres cases

En aquest sentit, ara que la tendència Do it Yourself (DIY) agafa protagonisme en la societat, sempre existeix la possibilitat de crear nosaltres mateixos els nostres propis productes cosmètics. Elaborant la nostra cosmètica contribuïm d’una forma encara més decisiva a reduir les emissions de CO₂ de la indústria, evitant la petjada de carboni del transport i l’energia consumida per al seu embalatge i producció.

Apostant per la cosmètica natural contribuïm a reduir la nostra petjada de carboni i aconseguim estar més a prop de ser ZEO (zero emissions) a la nostra vida diària. Amb la nostra elecció a més a més de protegir el medi ambient, també protegim la nostra salut.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat