L’última enquesta realitzada per ESADE i la Universitat Carles III ha tingut una gran repercussió mediàtica. Pel que sembla, una de les principals conclusions de l’estudi és que, encara que la ciutadania atorga cada dia una major importància al problema de la crisi mediambiental, no estan disposats a sacrificar uns certs costums o privilegis.

Algunes de les qüestions que aborda l’estudi són: la pujada dels impostos de la gasolina, renunciar als cotxes o vehicles més contaminants o limitar el consum de carn.

La major part dels 3.014 enquestats consideren que la transició ecològica és prioritària per combatre el canvi climàtic. Al voltant del 24% asseguren que la implicació d’Espanya a l’hora de frenar la crisi climàtica hauria de ser “plena”.

I és que, segons les dades oficials brindades per l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica estatunidenca (NOAA), el nivell de CO₂ en l’atmosfera no deixa de créixer a escala global. Tal com indica l’informe, al maig la densitat d’aquest Gas d’Efecte d’hivernacle va arribar a unes 420 parts per milió, per la qual cosa la calor retinguda per aquesta capa gasosa el 2021 va ser un 49% més que en el 1990.

El desglaç dels pols, les borrasques extremes i la sequera afecten la nostra població

Encara que aquestes dades puguin semblar innòcues per als habitants del Planeta, la veritat és que actualment existeixen algunes conseqüències del canvi climàtic que ja afecten la nostra societat. El desglaç dels pols, les borrasques extremes, les onades de calor, les sequeres, etc. Tots aquests fenòmens extrems ja estan provocant greus conseqüències en la seguretat alimentària i en la salut de la població.

Segons dades de l’AEMET, l’Agència Estatal de Meteorologia, l’any passat va ser un dels més càlids i secs de la història d’Espanya. De fet, durant la primera meitat del juny del 2022, hem viscut una onada de calor molt primerenca i intensa, un fenomen que s’ha anat repetint cada any des del 2011.

No obstant això, malgrat tots aquests indicadors que ens demostren la importància d’activar immediatament mesures per aturar el canvi climàtic i aconseguir una societat ZEO – zero emissions-, quan és qüestió de fer sacrificis personals, la ciutadania no està a l’altura.

I és que, segons l’enquesta, el 64% de les persones rebutgen l’impost a la gasolina, mentre que només un 16% el secunda. D’altra banda, un 55% no estan disposats a posar fi a la circulació de vehicles dièsel.

La pujada d’impostos als vehicles de grans proporcions, els que contaminen més, té un 42% en contra i un 32% a favor.

La conclusió és clara: per molt preocupats que els espanyols estiguin pel medi ambient i la preservació del Planeta, no estan disposats a renunciar a l’actual sistema de mobilitat.

Una cosa realment contraproduent de cara al fet que Espanya pugui complir amb els objectius de descarbonització pactats per la UE. Al nostre país, el 27% de les emissions GEH (Gasos d’Efecte d’Hivernacle) provenen dels vehicles de gasolina i gasoil. De fet, segons l’Observatori de Sostenibilitat, l’any 2020 les emissions GEH a Espanya van tornar a créixer a causa d’aquest sector en particular.

De totes maneres, encara hi podria haver una certa esperança en el camí cap a un transport més ZEO: el 69% dels enquestats estan a favor de destinar subvencions a l’adquisició de cotxes i autobusos.

Els espanyols no estan disposats a prohibir la carn no ecològica

Una altra de les conclusions destacades d’aquest informe és el fet que la societat espanyola no està disposada a renunciar al consum de carn.

El 68% dels espanyols no els sembla bé pujar l’IVA al consum de productes no sostenibles, mentre que el 46% s’oposa a prohibir la carn no ecològica. No obstant això, hi ha una major part de la població que està més disposada a impedir la creació de més macrogranges, que a mantenir-les.

I és que hem de tenir en compte que les emissions d’aquesta mena d’instal·lacions representen el 65% de tota la petjada de carboni del sector primari espanyol.

Sembla que hi ha uns certs límits que la societat no està disposada a sobrepassar per aconseguir una societat ZEO.

No obstant això, tal com recull l’enquesta, podem veure una llum al final del túnel: el negacionisme ja no té suport entre els espanyols. “Les persones que neguen el canvi climàtic compten amb una de les afectivitats més baixes entre la població”, al voltant de 27 punts sobre 100. D’altra banda, “aquells que es mobilitzen contra la crisi climàtica disposen d’un elevat grau d’afectivitat positiva”, és a dir, els activistes i ecologistes climàtics compten amb una bona opinió.

Després d’aquesta anàlisi de l’enquesta, des de la Plataforma ZEO arribem a una clara conclusió: els espanyols haurien d’incrementar el seu compromís real amb l’acció climàtica. El tema és: com aconseguir-ho? Aquest punt serà objecte d’un altre article de la nostra plataforma.

Perquè si no, la societat estarà fent el mateix que allò que tant critica la comunitat climàtica internacional: realitzar promeses sobre el paper, que després en la pràctica no es duen a terme.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat