En el Dia Mundial de l’Aigua és important recordar la situació límit en la qual es troben els recursos hídrics del Planeta i, concretament, els d’Espanya.

El setembre de 2023 el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), van presentar l’Informe sobre la Gestió de la Sequera en 2023 per alertar sobre la situació de l’aigua al país.

L’estudi va revelar que el 14,6% del territori espanyol està en emergència per escassetat d’aigua i el 27,4%, en alerta per falta de pluja. I és que el 2023 la mitjana de precipitacions a Espanya estava un 17,1% per sota del valor normal de referència dels mateixos mesos del període 1991-2020.

A conseqüència de l’escassetat de pluges, en els últims deu anys els embassaments han disminuït considerablement. L’informe del Miteco va mostrar que la reserva hídrica espanyola es troba al 37%, amb 20.734 hm³ acumulats. Les conques del Guadalquivir (19,1%) i les internes de Catalunya (23,3%) són les que travessen una situació més greu.

Paradoxalment, el fenomen climàtic DANA, que va tenir lloc a principis de setembre del 2023, va provocar múltiples pèrdues i destrosses, però va alleujar la humitat del sòl i va permetre la recuperació d’emmagatzematge. No obstant això, no va solucionar els problemes existents.

De fet, des d’aquesta data, la falta de pluges i l’escassetat d’aigua potable ha arribat a tals nivells, que el febrer del 2024 la Generalitat de Catalunya va declarar l’Emergència per Sequera de nivell 1 en prop d’en 239 municipis de 16 comarques, amb dures restriccions.

I és que, a Catalunya, les conques internes estan al 15% de la seva capacitat, una xifra que marca un nou mínim històric per aquesta comunitat autònoma. Actualment, més del 50% de l’aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona no prové dels embassaments, sinó que es tracta d’aigua dessalada o regenerada. Mentre que, en el passat, més del 95% de l’aigua que arribava a l’àrea provenia dels rius.

A l’amenaça de la sequera, se li suma també el problema de contaminació de l’aigua. Segons Greenpeace, el 44% dels aqüífers a Espanya estan en mal estat o són pràcticament irrecuperables. A més, més del 20% de l’aigua està contaminada a causa de la ramaderia industrial i els abocaments urbans i industrials.

Existeixen un gran nombre de riscos que posen en perill la salut de l’aigua del nostre Planeta, des de l’abocament de compostos químics o la contaminació per microplàstics, fins a les conseqüències del canvi climàtic.

No obstant això, abans d’analitzar l’impacte de la crisi climàtica en l’aigua, és important comprendre per què és tan important per als ecosistemes i la supervivència dels éssers vius preservar i protegir l’aigua.

Per què l’aigua és tan crucial per a la vida?

L’aigua és un element omnipresent en la nostra societat i el Planeta. S’estima que del 50 al 70% del cos humà està format per aigua. Precisament per això, les persones no són capaces de viure més de cinc dies sense aquest bé líquid.

La Terra conté uns 1.386 milions de quilòmetres cúbics d’aigua, el 97% es troba en els oceans i el 2% roman congelada. En paral·lel, el 97,5% de l’aigua de la Terra és salada. Això indica que menys de l’1% de l’aigua dolça es troba en els llacs, rius i altres formes superficials disponibles.

Els científics asseguren que la vida en la Terra no hagués estat possible sense aquesta substància composta de dos elements: hidrogen i oxigen.

Segurament per això, l’aigua és com un “dissolvent” natural que actua com un mitjà capaç de “transportar” els nutrients minerals que es troben en el sòl, a les plantes i altres éssers vius. De fet, sense l’existència de l’aigua no serien possibles alguns processos indispensables per a la vida a la Terra, com, per exemple, la fotosíntesi.

La major part de l’aigua no circula. L’aigua dels oceans, l’aigua subterrània i la que es troba en forma de gel tendeix a circular molt lentament. De fet, únicament circula amb rapidesa l’aigua que es troba en la superfície, és a dir, a la biosfera, l’atmosfera i en els rius.

El cicle de l’aigua és un fenomen indispensable per garantir la generació d’aliments, energia i altres recursos que ens brinda la naturalesa. A més, es tracta d’un mecanisme clau per regular del clima.

Com funciona el cicle de l’aigua?

El cicle hidrològic o cicle natural de l’aigua explica com es comporta l’aigua en la hidrosfera, que està formada per tota l’aigua del planeta Terra, tant aquella que es troba en la superfície, com la que es manté en el subterrani o l’interior de les roques i el magma. El cicle hidrològic té en compte l’aigua disponible en la Terra independentment de l’estat en el qual es trobi: líquid, gas o sòlid.

En aquest sentit, els diferents dipòsits d’aigua de la hidrosfera estan connectats entre si i l’aigua flueix a través d’ells configurant el cicle hidrològic. Aquest cicle no té principi ni fi, ja que l’aigua del Planeta canvia constantment, encara que en alguns casos aquest canvi sigui molt lent o no sigui visible per als nostres ulls.

En aquest sentit, existeixen diversos processos connectats entre si que configuren aquest cicle, com l’evaporació, condensació, precipitació o la infiltració.

En els últims anys, l’escalfament global de la Terra ha donat peu a canvis en el clima, la qual cosa també ha provocat alteracions en el cicle de l’aigua. Des de les Nacions Unides asseguren que l’aigua es troba en l’epicentre de la crisi climàtica.

De fet, el canvi climàtic està accelerant tant l’escassetat d’aigua com els perills relacionats amb aquest recurs (com les inundacions i sequeres), ja que l’augment de les temperatures altera els patrons de precipitació i tot el cicle de l’aigua en general.

Evaporació i precipitacions

L’augment de la temperatura causat pel canvi climàtic pot augmentar la taxa d’evaporació dels cossos d’aigua superficials – rius, llacs, estanys, preses i l’oceà-, els sòls i la vegetació.

Una major evaporació d’aigua dels oceans augmenta la disponibilitat de vapor d’aigua en l’atmosfera, la qual cosa podria afectar els patrons de precipitació.

A més, el canvi climàtic pot fer que algunes àrees geogràfiques experimentin sequeres més prolongades i greus, mentre que unes altres siguin assotades per pluges intenses o torrencials i tempestes.

Tot això afecta la quantitat i la distribució espacial de la precipitació, alterant els fluxos d’aigua en el cicle hidrològic, i també té un impacte directe en el cicle biològic de les plantes. La floració dels vegetals també pot veure’s afectada per aquests canvis provocant collites nul·les o dolentes, o bé donant peu a la completa pèrdua dels cultius.

En certa manera, el canvi climàtic compromet directament la seguretat alimentària de la societat, especialment la de les comunitats rurals o els països en vies de desenvolupament.

Desglaç de les glaceres i els pols

Segons l’Agència Espacial Europea (AEA), en els últims vint anys la capa de gel dels llacs s’ha reduït un 22% a causa del canvi climàtic. Entre 1991 i 2011 la capa de gel ha disminuït entre uns 21 i 38 centímetres, aconseguint la seva xifra màxima en els últims sis anys.

És vox populi que l’augment de les temperatures globals està provocant la fosa de les glaceres i les capes de gel en regions polars i de muntanya. A Espanya, per exemple, per primera vegada en cent vuit anys, la muntanya del Teide, situada a l’illa de Tenerife, ha passat l’hivern sense neu.

És important recordar que el procés de desglaç dels pols afegeix aigua extra al cicle hidrològic, la qual cosa augmenta el nivell de la mar incrementant el risc d’inundacions i canviant els patrons de flux d’aigua dolça en rius i conques hidrogràfiques.

Canvi en la distribució de les aigües subterrànies

Les variacions en la quantitat i la distribució de la pluja afecten els cultius i poden generar sequera, però també poden tenir un impacte directe en els aqüífers subterranis.

El canvi climàtic provocat per l’home afecta directament el procés de recàrrega dels aqüífers, uns recursos naturals d’aigua dolça que se situen en un nivell superficial en l’escorça terrestre.

A més, l’augment de la demanda d’aigua potable a causa del canvi climàtic – i a l’escassetat de pluja-, pot donar peu al fet que algunes comunitats hagin de recórrer als aqüífers per poder tenir un subministrament hídric d’aigua dolça.

A més, la pujada de la temperatura ha augmentat la taxa d‘”Evapotranspiració”, el procés d’evaporació des del sòl i des de la superfície coberta per les plantes, un fet que fa més lenta la recàrrega d’aigua dels aqüífers.

A més, la pujada de la temperatura ha augmentat la taxa d'”Evapotranspiració”, el procés d’evaporació des del sòl i des de la superfície coberta per les plantes, un fet que fa més lenta la recàrrega d’aigua dels aqüífers.

Augment dels fenòmens meteorològics extrems

El 2022 l’OMS va publicar l'”Atles de la OMM (Organització Metereològica Mundial) de mortalitat i pèrdues econòmiques causades per fenòmens meteorològics, climàtics i hidrològics extrems (1970-2019)”.

El secretari general de la OMM, el professor Petteri Taalas, va recordar que “la quantitat de fenòmens meteorològics, climàtics i hidrològics extrems està augmentant, i aquests episodis seran més freqüents i greus en moltes parts del món a conseqüència del canvi climàtic”.

El canvi climàtic pot intensificar els fenòmens meteorològics extrems com ara huracans, ciclons tropicals, inundacions i sequeres. Aquests esdeveniments extrems tenen un impacte significatiu en el cicle de l’aigua perquè alteren els patrons de precipitació i la infiltració de l’aigua en el sòl.

En el Dia Mundial de l’Aigua des de la Plataforma ZEO recordem que el canvi climàtic està afectant el cicle de l’aigua en alterar els processos d’evaporació, precipitació, fosa de glaceres i de recàrrega d’aqüífers, però també té un sever impacte en el benestar humà i la pau mundial.

Perquè, tal com recorda l’ONU, quan l’aigua escasseja o està contaminada, o quan les persones tenen un accés desigual o nul a aquesta, acostumen a créixer les tensions entre comunitats i països.

“Més de 3.000 milions de persones a tot el món depenen de l’aigua que travessa les fronteres nacionals. No obstant això, només 24 països tenen acords de cooperació per a tots els recursos hídrics que comparteixen” assegura un article de l’ONU.

Per aquest motiu, animem a la societat a ser ZEO -zero emissions- i tractar de reduir la seva petjada ecològica i, al mateix temps, portar un consum hídric més conscient i eficient. En definitiva, els instem a cuidar el Planeta i tenir en compte que els seus recursos no són infinits.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat