En els darrers anys els oceans i els mars semblen haver-se convertit en el nou abocador global del segle XXI. La cultura d’un sol ús suposa un 85% de la contaminació dels oceans a la Unió Europea.
Les escombraries marines amenacen la fauna i la flora d’aquest ecosistema. Algunes imatges de peixos, balenes o dofins amb quilos de plàstic en el seu interior, alarmen la comunitat internacional, que s’enfronta a una problemàtica globalitzada.
Fins i tot durant la present crisi de la COVID-19 el problema de la cultura d’un sol ús s’ha fet visible. Encara que la situació de confinament hagi donat peu a una reducció generalitzada de les emissions GEI en la Unió Europa i països com la Xina o els EUA, la contaminació de plàstics al mar ha crescut en tan sols uns mesos.
Algunes ONGS com Opération Mer Propre ja han denunciat a través de fotografies i vídeos, que han aparegut restes de material mèdic i mascaretes al fons de la Mediterrània.
Les dades recollides per diferents observatoris marins internacionals asseguren que cada minut es buida un camió ple de plàstics als oceans. La majoria trigaran més de cinc-cents anys a desaparèixer per complet dels oceans.
L’illa de plàstics suspesa al Pacífic podria tenir una superfície de fins a 17 milions de km²
Un exemple d’això és el gran continent de plàstic que deambula per l‘oceà Pacífic, descobert durant l’última dècada. Els corrents oceànics han creat aquesta illa d’escombraries la superfície de la qual s’estima entre 710.000 km² i 17.000.000 km². Totes aquestes partícules plàstiques suspeses amenacen, també, amb reduir el potencial d’embornal de carboni dels oceans.
I és que la conservació dels oceans és fonamental per fer front al canvi climàtic. El nét de Jaques Costeau, Philippe Costeau va assegurar fa uns dies en una entrevista amb AFP, que en les últimes quatre dècades la biodiversitat del planeta s’ha reduït a la meitat i només el 5% dels oceans estan protegits.
Es tracta d’una xifra molt baixa tenint en compte que els oceans tenen un paper molt important en la regulació del clima del planeta, atès que absorbeixen més del 90% de la calor del canvi climàtic. Actuen com a embornal del 30% de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic.
Algunes empreses espanyoles intenten conscienciar la societat sobre la contaminació oceànica
Tant la comunitat internacional com el teixit empresarial han d’ajudar a fer front a aquesta problemàtica. Per això en el Dia Mundial dels Oceans algunes empreses espanyoles han demostrat el seu compromís amb reduir l’impacte de la seva activitat econòmica en aquests ecosistemes. Per això aquests dies han dedicat part dels seus recursos a conscienciar la societat sobre la necessitat d’actuar per protegir els oceans amb un clar missatge: “Encara hi som a temps”.
Què estan fent les empreses espanyoles per reduir la contaminació marina?
“Vergüenza” un curtmetratge co-produït per Ocean52
En el Dia Mundial dels Oceans la marca de begudes Ocean52 emet en el seu web el documental “Vergüenza”, una peça audiovisual que intenta conscienciar la societat del problema dels oceans i de la necessitat urgent d’actuar per reduir la contaminació marina.
La campiona de surf Garazi Sánchez protagonitza el documental “Vergüenza”
La història recull com Garazi Sánchez, campiona nacional de surf i co-productora del documental, comença a qüestionar-se el coneixement sobre el mitjà que més estima: l’oceà. Al documental, la surfista explica com va ser el seu camí fins a descobrir la funció de l’oceà en el planeta i les seves necessitats.
El curtmetratge es pot veure en la seva pàgina web des del diumenge 7 de juny i estarà disponible durant 48 hores. Amb aquest projecte audiovisual la marca Ocean52 reforça el seu compromís ambiental amb la protecció dels oceans i amplia la difusió dels coneixements que ens ajuden a millorar la seva situació.
Es tracta d’una responsabilitat que acompanya a aquesta empresa des dels seus inicis. I és que, des de la seva creació el 2018, el seu objectiu sempre ha estat cuidar dels oceans. Per això destinen un 52% dels seus beneficis a la seva protecció i compten amb el suport d’experts com l’explorador Antonio de la Rosa i el biòleg marí Dr. Pelayo Salines.
Programa “Water lovers” Biotherm
Aquests dies els mitjans han fet ressó del programa Water Lovers de la companyia Biotherm que vol conscienciar sobre la conservació dels oceans i l’amenaça que suposa la contaminació marina per als consumidors.
La iniciativa treballa per complir amb les demandes dels consumidors perquè les marques redueixin l’ús de plàstics i el seu impacte en aquests ecosistemes. Amb la filosofia Water Lovers, Biotherm s’ha compromès a aconseguir un impacte zero sobre l’aigua el 2025. Per això les seves accions van encaminades a la promoció i creació d’una economia 100% circular al sector de la bellesa.
En el Dia Mundial dels Oceans Biotherm recorda alguns dels seus objectius més ambiciosos. Aquest 2020 la marca està aconseguint l’objectiu que el 100% dels seus envasos estiguin fabricats a partir de PET 100% reciclat. La marca també treballa perquè, el 2023, tots els seus productes es fabriquin amb almenys un 50% de plàstic reciclat i començar a utilitzar plàstic bio reciclat, un material encara més ZEO.
El 2025 la marca cosmètica utilitzarà fins a un 80% del seu material plàstic no fòssil, garantint que el 100% dels seus envasos de plàstic siguin reutilitzables, reciclables o reomplibles.
Little Blue Label, Big Blue Future de la MSC
Una altra de les problemàtiques que la societat hauria de recordar en el Dia Mundial dels Oceans és l’explotació pesquera i la pèrdua de la fauna marina.
En aquest sentit el Marine Stewardship Council ha llançat en els últims dies la campanya “Little Blue Label, Big Blue Future” o “Petit com un gest, immens com la mar” per promoure la pesca sostenible i el consum conscient de peix entre la ciutadania.
Sobretot ara que el 83% dels espanyols està disposat a fer un pas més per la sostenibilitat de la mar i el peix. Segons una enquesta realitzada per Globe Scan 6 de cada 10 consumidors han canviat els seus hàbits a l’hora de triar i comprar el peix amb l’objectiu de protegir els peixos.
Amb aquesta campanya el MSC pretén animar més consumidors a triar productes alimentaris marins que portin l’estricte estàndard del “segell blau”. La sobrepesca, el canvi climàtic i la contaminació estan provocant grans estralls en els oceans; el 60% de les pesqueres mundials han estat pescant al màxim de la seva capacitat.
El Corte Inglés, Alcampo o Aldi aposten per la venda de peix amb el segell blau
Triar peix amb el segell blau pot ajudar a accelerar la pesca sostenible a Espanya, encara que aconseguir-ho no serà possible sense que el sector de l’alimentació aposti per aquesta certificació. Alcampo, Aldi, Carrefour, Eroski, Grup Dofí, Grup Iberostar o El Corte Inglés són algunes de les marques que aposten per aquesta mena de peixos en la seva oferta alimentària i peixateries.
Estrella Damm campanya “Els amants del Mediterrani”
Estrella Damm es una de las marcas que más ha demostrado su compromiso por poner fin a la contaminación marina. Su campaña “Los amantes del Mediterráneo” fue una
Estrella Damm és una de les marques que més ha demostrat el seu compromís per posar fi a la contaminació marina. La seva campanya “Els amants del Mediterrani” va ser una de les més virals al llarg del 2019. En ella es recorda que la indústria de les begudes genera més de 17 milions de tones de plàstics durant la seva producció.
Amb dues peces audiovisuals que plasmen la bellesa de la mar Mediterrània i amb la col·laboració d’experts marins, Damm va enviar un clar missatge: “Ha d’haver una altra manera de viure”.
Per això, des del juny del 2018, Damm ha instal·lat un nou sistema d’embalatge biodegradable per les seves llaunes de cervesa. El material per agrupar les llaunes és de cartó amb certificat FSC i 100% biodegradable, la qual cosa li permetrà estalviar fins a 260 tones de plàstics -uns 89 milions d’anelles-. En el cas de la producció i el consum massiu d’ampolles de vidre de cervesa Damm, la marca ja va un pas per davant en quant a economia circular.
Los documentales de Discovery Channel
Aquest canal de televisió estatunidenc, que sempre ha treballat per promoure la protecció de la natura i del medi ambient, dedica avui en el Dia Mundial dels Oceans tota una programació especial en el seu canal.
Un homenatge a la naturalesa a través de tres peces documentals que tracten sobre la contaminació, els mars i els oceans del nostre planeta, que han estat reconeguts per experts en biologia marina i personalitats pro lluita climàtica. Avui s’emetrà a les 21 h “Deep Ocean”, a les 23 h «Pirates Ecològics: la història del Capità Watson» i, finalment, «The story of plastic», a partir de les 00.50 hores.
El documental “Pirates Ecològics: la història del capità Watson” serà un dels més esperats per la crítica cli-fi. Aquesta peça audiovisual protagonitzada pel cofundador de Greenpeace i fundador de Sea Shepherd, Paul Watson, explica el seu activisme a favor del clima efectuat durant les últimes dècades. El llargmetratge mostra com Watson s’enfronta a situacions difícils fent front a caçadors de foques al Canadà o lluitant contra els taurons a Amèrica Central.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.