La setmana passada diversos líders mundials es van congregar en la primera gran reunió mediambiental de l’any. Enguany el Diàleg de Petersberg, que habitualment se celebra a Berlín durant dos dies, ha comptat amb la participació de 30 països. Aquests, a través d’una videoconferència, van iniciar un nou debat sobre com afrontar la lluita climàtica tenint en compte l’actual crisi per la COVID-19 viscuda els últims mesos.

El Secretari General de les Nacions Unides, Antonio Guterres va deixar clar durant aquest col·loqui la necessitat d’afrontar de manera conjunta totes dues problemàtiques. Antonio Guterres va recordar que, malgrat les múltiples trobades internacionals realitzades durant l’última dècada per a establir accions i mesures per frenar el canvi climàtic, encara no s’ha aconseguit complir amb els objectius de l’Acord de París 2015.

Mantenir per sota de 1,5 °C l’increment de la temperatura planetària -respecte als nivells preindustrials-, és fonamental per revertir el canvi climàtic.

I és que el passat 2019 va ser el segon any més calorós del que es té constància, i forma part de la dècada més calorosa de la història. Per aquesta raó, Guterres va recalcar la necessitat d’aconseguir més ambició climàtica a escala global i la urgència de destinar noves partides pressupostàries a fer front a la crisi climàtica.

Guterres va alertar durant la reunió internacional que les accions i mesures climàtiques es demoren any rere any

El secretari general de les Nacions Unides va alertar que les accions i mesures per a pal·liar l’escalfament global es “demoren” cada any i que al final “costarà molt més en concepte de vides i mitjans de subsistència perduts, negocis paralitzats i economies danyades”.

Durant aquests Diàlegs de Petersberg, els líders polítics van arribar a una nova conclusió. Per a fer front a aquesta inacció climàtica la societat compta amb dos grans aliats: la tecnologia i l’opinió pública, que enguany s’ha fet més visible que mai gràcies al naixement de nous col·lectius ecologistes com Fridays For Future o Rebellion Extinction. De totes maneres, van destacar que encara falta un element indispensable: la voluntat política.

Per aconseguir una societat ZEO -zero emissions-, la “recepta perfecta” que han de seguir els països és incrementar el seu grau d’ambició en matèria de mitigació, adaptació i finançament.

La recepta perfecta per fer front al canvi climàtic: mitigació, adaptació i finançament

En l’àrea de mitigació és fonamental que tots els països es comprometin a aconseguir la neutralitat de carboni per a 2050 mentre que, per a l’adaptació, és essencial el suport als països amb menor responsabilitat respecte al canvi climàtic, però més vulnerables als seus efectes.

Finalment, en l’àrea del finançament és de vital importància mobilitzar una quantitat aproximada de 100.000 milions de dòlars anuals per donar suport a aquestes accions de mitigació i adaptació.

En aquest sentit, l’actual crisi sanitària del coronavirus pot ser una gran aliada a l’hora de recolzar aquesta “recepta perfecta”. I és que, tal com defensa el sector ecologista, se’ns presenta l’oportunitat perfecta per reconstruir una societat basada en l’economia zero emissions i la protecció del medi ambient.

Sis accions per fer front al coronavirus i al canvi climàtic

Tenint en compte la situació actual de crisi sanitària viscuda en els últims mesos, amb una pandèmia global que ha obligat a la majoria de societats prendre mesures restrictives respecte a la mobilitat i la circulació, Antonio Guterres va proposar sis noves mesures climàtiques per a la construcció d’una “nova normalitat” ZEO -zero emissions-.

1.Les partides pressupostàries destinades a la recuperació de la Covid-19, han de servir també per crear noves ocupacions verdes. Assegurant d’aquesta forma el naixement de nous negocis basats en la sostenibilitat i la descarbonització de la nostra economia.

2. Els diners públics utilitzats per a rescatar empreses, han d’invertir-se també en la creació d’ocupacions verdes i en un creixement sostenible i inclusiu. No s’han de destinar al rescat d’indústries que fan ús dels combustibles fòssils per a la seva producció.

3. És fonamental assegurar una transició a l’economia verda i la descarbonització justa, que no deixi cap comunitat o  part de la societat enrere.

4. En un futur, els fons públics han de destinar-se a sectors i projectes sostenibles que ajudin a revertir l’escalfament global. Això suposa la fi de les ajudes i subsidis dirigits als combustibles fòssils. A escala global, emetre CO2ha de tenir un preu controlat pel Mercat de Carboni.

5. El sistema financer mundial ha de tenir presents els riscos i oportunitats vinculats a la lluita climàtica. Els inversors han de ser conscients del preu que paga el planeta Terra per un creixement insostenible.

6. Per fer front a totes dues crisis, la climàtica i la de la COVID-19, és necessària la cooperació i la unitat internacional.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat