Ara que a Pedro Sánchez presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliencia de l’Economía Espanyola basat en les ajudes de la UE, és bo recordar que la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, va pronunciar un esperançador discurs sobre l’estat de la Unió Europea, després de mesos d’emergència sanitària, que no va comptar amb l’atenció mediàtica esperada. Mentre els acords i desacords de la política regional o nacional copaven els nostres murs de Twitter i els cercadors, l’oratòria i el missatge de Von der Leyen van passar desapercebuts.
Durant el seu discurs del passat 16 de setembre, la presidenta de la Comissió Europea va plantejar els nous reptes als quals haurà d’enfrontar-se Europa. També va assegurar que l’agrupació de països té prou força per sortir més forta després de la pandèmia i liderar la transformació cap a una Europa ecològica, digital i més resilient.
NextGenerationEU: Un nou instrument temporal per facilitar la recuperació amb 750.000 milions de pressupost
Von der Leyen va presentar el NextGenerationEU, un nou instrument temporal de recuperació que comptarà amb 750.000 milions d’euros. A través d’aquest projecte, que tracta de fer costat als estats membres en la seva recuperació després de la crisi sanitària, s’estableixen diferents qüestions i línies d’acció.
NextGenerationEU distribuirà els seus fons entre els Estats membres de la UE més afectats per la pandèmia, perquè puguin reparar els danys i sortir reforçats de la crisi. Espanya i Itàlia seran els països que rebran una major subvenció amb diferència, seguits de França, Alemanya i Grècia. També es destinarà part d’aquest capital a la implementació de mesures per “impulsar la inversió privada i fer costat a les empreses en dificultats”.
La visió de la presidenta de la Comissió Europea sobre el NextGenerationEU inclou, també, destinar part d’aquests fons a motivar la transició a l’economia verda. És a dir, a reforçar els pilars del Pacte Verd Europeu, contribuir a elevar els objectius de reducció d’emissions i escurçar els terminis per aconseguir-los.
“Tenim la visió, tenim el pla i tenim la inversió” va assegurar la líder europea. És el moment de “renéixer més forts creant oportunitats per al món de demà i no únicament donant resposta a les contingències del passat”, i va afegir: “hem abandonat les velles excuses i les comoditats que sempre ens han frenat”.
La presidenta de la Comissió Europea posa el focus en la igualtat social, la lluita climàtica i la digitalització
Von der Leyen també va aprofitar per ressaltar la importància de lluitar contra tot allò que desuneix les nacions, com l’egoisme econòmic en plena COVID-19, o allò que fomenta la desigualtat social, com el racisme, la discriminació, el nacionalisme i l’homofòbia.
Tanmateixun dels pilars fonamentals de la nova era de la Unió Europea és l’acció climàtica: “No hi ha res que sigui més urgent que salvar el futur del nostre fràgil planeta”. I es que el 37% del primer repartiment del Fons Europeu, anirá destinat al desenvolupament de polítques verdes, és a dir, 26.640 milions d’euros seràn per aconseguir una societat més ZEO -zero emissions-.
Per això és fonamental que, tal com recull el Pacte Verd Europeu, la UE compleixi i es converteixi en el primer continent ZEO d’aquí al 2050. “La Comissió Europea proposa augmentar l’objectiu de reducció d’emissions per a 2030 fins a almenys un 55%”.
Amb un to totalment esperançador i positiu, la presidenta va assegurar que el nou objectiu era ambiciós, assolible i beneficiós per Europa. A més, va informar que “mentre que les nostres emissions han caigut un 25% des de 1990, la nostra economia ha crescut més del 60%”.
La gran diferència respecte a l’etapa històrica descrita per Leyen és que ara comptem amb una tecnologia més avançada, més coneixements sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències, i una major possibilitat d’aconseguir inversions sostenibles. A través de l’economia circular i la seva expansió a escala global, podríem aconseguir una producció neutra en carboni en pocs anys.
“L’objectiu per al 2030 és ambiciós, assolible i beneficiós per a Europa”
Von Der Leyen també va fer al·lusió als moviments de Joves pel Clima que han sorgit a tot el món i l’important paper que han jugat a l’hora de visibilitzar l’emergència climàtica. “Tenim més proves de que el que és bo per al clima és bo per a les empreses i per a tots nosaltres. I tenim una promesa solemne de no deixar ningú enrere en aquesta transformació”.
“El que és bo per al clima és bo per a les empreses”
A través del Fons de Transició Justa, la UE farà costat a les regions que hagin de fer un canvi major i més costós. D’aquesta manera aconseguirem posar fi a pràctiques d’obtenció d’energia caduques com el subministrament a través de combustibles fòssils.
I és que segons Von der Leyen, “ho tenim tot. Ara és la nostra responsabilitat posar-ho en pràctica i fer-ho realitat”.
Llicenciat en Enginyeria Industrial, especialitat en Organització, per la UPC. President de l’Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica des de la seva creació el 2003. President de Comitè de Representació de la plataforma ZEO (Zero Emissions Objective), per frenar el Canvi Climàtic.