Ekko WC guanya els premis Emprenedor 2018. El seu secret: És un sanitari de fusta sostenible, que funciona sense aigua, proporciona paper higiènic reciclable, i porta un sistema de deixalla de residus a través de serradures. La ment pensant d’Ekko WC és Adrià Giner, un emprenedor que vol que els seus lavabos en sec, zero emissions, siguin l’opció preferida per a esdeveniments i fires.

Per què neix Ekko WC, és un somni personal o bé un tema de detecció de necessitats al mercat?

No, més aviat és la meva voluntat d’emprendre. La idea de l’Ekko WC em va agradar i per això vaig decidir tirar-la cap endavant. El tema de l’ecologisme sí que m’interessa i em preocupa però no va ser això el que em va empènyer a fundar Ekko WC.

Podríem dir que l’Ekko WC és un producte Zero emissions?

Sí, totalment. Com no utilitza aigua ni productes químics això fa que el producte sigui molt respectuós amb el medi ambient i amb les emissions de CO2. És més amb l’Ekko WC hem estalviat ja més de 3.000 litres d’aigua i 2 quilòmetres de paper.
Nosaltres sabem que les cabines convencionals gasten entre 30 i 40 litres d’aigua al dia. Arran d’aquesta dada i tenint en compte els lloguers que hem realitzat fins ara, hem pogut calcular exactament la quantitat d’aigua estalviada. Amb el paper higiènic passa el mateix: nosaltres utilitzem un reciclat que prové de les caixes de cartó de beguda.

“ Està fabricat per un costaner local fet que minimitza les emissions en transport”

És a dir per no ser ecologista, has creat un producte 100% ecològic…
Sí perquè a més el sanitari té una petita placa solar fotovoltaica que està vinculada a una petita llum dins la cabina. Aquesta llum també és un avantatge respecte a les altres cabines sanitàries que no tenen llum ni visibilitat. A més, l’ekko wc està fabricat de forma artesanal per un costaner local fet que també minimitza les emissions de CO2 en transport.

Quin tipus de fusta utilitzeu per als Ekko WCs?

La fusta que utilitzem té el certificat PEFC de boscos: Per cada arbre que es tala es planten 2 més. És una forma de controlar la sostenibilitat dels boscos. A més, precisament aquest disseny fet amb fusta i de forma elegant, és el plus de la marca Ekko WC. Quan tu penses en un lavabo de lloguer per a fires o esdeveniments, sempre et ve al capdavant un sanitari que no sembla molt net. Per això nosaltres volíem anar més enllà oferint una cabina més espaiosa, fins i tot bonica, i que encaixés amb el decorat de fires i esdeveniments que se celebren en entorns naturals.

“Si la gent comença a veure aquests lavabos arreu del món, veuria la gran necessitat de ser més sostenibles en tots els àmbits i sentits”

Com creus que afectaria el medi ambient si en comptes d’utilitzar aquests sanitaris convencionals s’utilitzessin els Ekko WCs?

Diuen que la tercera guerra mundial serà per l’aigua. Precisament aquest sanitari portàtil consumeix 0 aigua. A més el producte químic que utilitzen els sanitaris convencionals, que és de color blau, és molt contaminant.

Una de les coses bones que portaria utilitzar aquests Ekko Wcs també és la conscienciació. Si la gent comença a veure aquests lavabos arreu del món, veuria la gran necessitat de ser més sostenibles en tots els àmbits i sentits. Desgraciadament estem en un país que no té molt en compte els aspectes ambientals. Així i tot confio que a poc a poc ens posarem al nivell de països com Alemanya que fa temps que utilitzen aquestes cabines.

Llavors La idea del lavabo sec ecològic no és una cosa completament nova no?

No, de fet jo conec la idea d’una vegada que vaig estar a França. També quan vaig estar a Berlín vaig poder veure una fila de 15 sanitaris enmig del carrer perquè tots els ciutadans els poguessin utilitzar.

Potser el que més podria xocar a la gent o provocar cert rebuig és la forma de “tirar de la cadena”…

El mecanisme d’eliminació d’olors d’un Ekko WC es fa a través de l’abocament de serradures sobre els residus. De fet és precisament les serradures el que fa que l’olor del sanitari sigui agradable, una olor que recorda a fusta natural. Aquest material a més acaba sent orgànic. És com el bolquer d’un nen que conté orina i sòlids, al cap d’un temps acaba desapareixent i bio degradant-se.

“Fa un any que hem començat aquest projecte però ja hem valorat reutilitzar els nostres propis residus humans com compost”

I no es podrien utilitzar com a compost?

Realment sí. L’única cosa és que es necessitaria una infraestructura especial, perquè el compost ha d’estar amb oxigen i és necessari un compostador. De fet est és un dels progressos que volem fer a l’Ekko WC. Fa un any que hem començat aquest projecte però ja hem valorat reutilitzar els nostres propis residus humans com compost. Si ho aconseguíssim no només estaríem parlant que l’Ekko WC seria un producte ecològic o Zero emissions, sinó que seria un producte en positiu perquè podria reduir el tractament de residus humans de forma convencional: es disminueixen costos de gestió i s’evita l’emissió de gasos hivernacle.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat