Fa anys que el sector turístic alerta de les conseqüències directes del canvi climàtic en el turisme. Alguns exemples: A Escòcia 11.500 punts històrics necessiten protecció per causes ambientals, s’estima que per 2030 el 70% del coral es trobarà greument danyat i en només un any el nombre de glaceres i enclavaments naturals amenaçats per l’escalfament global ha pujat de 32 a 62 – segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa-.
El turisme de conscienciació pretén mostrar els efectes del canvi climàtic “in situ”
És el moment de ser més ZEO i implicar-se per solucionar aquest problema. Una de les controversistes respostes davant aquest problema és l’anomenat “turisme de conscienciació”. Els turistes prefereixen ara enclavaments turístics com els Alps – el pronòstic dels quals és que en 2050 hagin desaparegut per complet-. Gasten els seus estalvis per veure el poc que queda de la Gran Barrera de Coral Australiana – que desapareixerà completament si no es manté un màxim d’1,5 graus d’increment de les temperatures-, en comptes de visitar una gran ciutat. O bé volen delectar-se la vista amb els Moais a l’Illa de Pasqua, abans que el mar els faci desaparèixer per complet.
Les agències de viatges també han posat de la seva part oferint tot tipus de rutes i tours que tenen com a eix principal el canvi climàtic i els seus efectes en la naturalesa. Ja és possible fer tours específics per veure com és desgelen les muntanyes de Huaraz, a el Perú, a través d’agències dedicades al turisme natural o rutes per poder observar animals en perill d’extinció a causa del canvi climàtic, tals com les tortugues marines, els frarets atlàntics o els coales.
Els conservacionistes al·leguen que la majoria d’agències es volen lucrar de les conseqüències del canvi climàtic
Molts experts del canvi climàtic manifesten que aquestes respostes només són altres formes d’aprofitar la fràgil situació climàtica del planeta. Alerten que és una alternativa d’explotació d’una situació catastròfica basant-se en els eslògans que utilitzen “Visita ara el que no veuran els teus néts” o “ara o mai”. Els conservacionistes ho veuen com una forma de vendre el factor efímer de la naturalesa i la terra, de convertir-ho en un nou mercat turístic. A més, asseguren que la sobre massificació en aquests llocs, precisament en perill, accelerarà el seu imminent destrucció.
Encara que el que si és cert, és que gràcies a aquest tipus de turisme els viatgers poden prendre una conscienciació més evident en la lluita contra el canvi climàtic: Estan veient óssos polars famèlics en l’Antàrtida o bells llacs ara convertits en basses d’escassos metres. En tornar a les seves cases és possible que gràcies l’impacte generat per observar de primera mà la situació actual del planeta, adoptin una vida més ZEO, més sostenible.
Apocalyptic travel utilitza el turisme com a eina de conscienciació social
En la lluita per frenar el canvi climàtic totes les respostes són possibles. Així neix el projecte Apocalyptic Travel, una iniciativa molt ZEO dedicada a la conscienciació social del canvi climàtic. De moment, es tracta d’una agència de viatges en línia falsa, és a dir, no ofereix tours reals, que pretén mostrar d’una forma creativa i provocadora, com el canvi climàtic pot reconfigurar el món. En cada “ruta” pels diferents països més afectats pel canvi climàtic, Apocalyptic Travel, explica la seva situació ambiental i aquells aspectes únics “que estem en risc de perdre”.
És un projecte de conscienciació social que a la seva pàgina web s’anuncia com “l’única agència que et portarà a llocs que la majoria de gent mai veurà”. I és que en la home, l’agència alerta com el canvi climàtic ha estat provocat per la raça humana i com dramàticament canviarà el nostre planeta, per oferir visites en “llocs ocults i regions que sofreixen però que no arribaran al final del segle”.
Gràcies a aquestes iniciatives turístiques s’amplia el nombre de persones que volen ser ZEO. Relatant les experiències d’aquest tipus de turisme, experiències impactants de primera mà, és possible instar a persones, empreses i polítics a què prenguin consciència i s’adonin que és possible frenar el canvi climàtic. Reduir les emissions i amb això, reduir la temperatura del planeta, és cosa de tots.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.