Des que es va signar l’Acord de París en el 2015, un dels principals objectius de la comunitat internacional ha estat limitar l’increment de la temperatura mitjana global del planeta per sota d’1,5 °C.

Segons l’Organització Meteorològica Mundial, el 2023 la temperatura mitjana anual del planeta es va quedar a les portes de superar en 1,5 °C els nivells preindustrials.

De fet, les diferències de l’increment de la temperatura entre territoris es presenten en certa manera com a dramàtiques. Per exemple, a Espanya l’escalfament global ha estat d’1,5 °C; mentre que, a l’Àrtic, la xifra ha arribat als 5 °C.

Però no oblidem una cosa: tots aquests pronòstics podrien arribar a aturar-se en sec en el cas d’activar una autèntica descarbonització de l’economia i migrar cap a una societat ZEO -zero emissions-.

Quines són les conseqüències del canvi climàtic per a l’espècie humana?

Posant de costat les preocupants xifres i els números, veurem que les conseqüències del canvi climàtic són palpables i fan perillar la vida de centenars d’éssers humans.

La pujada de les temperatures i la sequera han donat peu a una major desertificació, escassetat hídrica, inseguretat alimentària i han facilitat la proliferació de certs patògens. En paral·lel, els fenòmens climàtics extrems causats pel canvi climàtic estan ocasionant migracions, inseguretat, pèrdua de benestar i despeses extra en infraestructura.

A més, el desglaç dels pols està provocant un apressant increment del nivell de la mar que amenaça a les comunitats costaneres i posa en risc la supervivència de centenars de països insulars.

El canvi climàtic cada vegada afecta a més persones i territoris

La comunitat climàtica ha alertat que la ‘ràtio’ d’impacte directe del canvi climàtic anirà expandint-se i engrandint-se cada dia més. És a dir, encara que ara com ara aquest fenomen només afecti unes certes persones, regions o poblacions, si no s’actua immediatament, el mal i l’abast seran cada vegada majors.

L’espècie humana i les següents generacions corren seriós perill, com també ho fa la biodiversitat del Planeta.

En aquest cas, al contrari que l’ésser humà, els animals no tenen cap mena de responsabilitat ni capacitat d’actuació per aturar el canvi climàtic. En contraposició, són víctimes de l’explotació desmesurada i el malbaratament de recursos.

El canvi climàtic antropogènic i l’increment de les temperatures posen en risc la supervivència de múltiples espècies i animals.

Quin és l’impacte del canvi climàtic en els animals?

La història i la ciència ens han demostrat que el cicle biològic de la Terra està marcat per la connexió de la biodiversitat i la simbiosi d’algunes espècies.

Processos com la pol·linització, que permet que les plantes floreixin i donin fruits, segurament no es podrien produir sense aquesta convergència i col·laboració natural entre espècies.

En aquest sentit, en pujar les temperatures i canviar el ‘statu quo’ original dels ecosistemes, es posen en perill aquests processos biològics i la supervivència d’algunes espècies. El canvi climàtic ha posat en perill la biodiversitat d’espècies.

Segons l’informe “Planeta Viu de WWF” de 2022, en els últims quaranta-sis anys la població animal mundial ha disminuït un 68%. I l’ésser humà no és, precisament, un dels animals més afectats per aquesta caiguda.

Per part seva, un reportatge del National Geographic recorda que existeixen 7,7 milions d’espècies d’animals i més del 20% està en perill d’extinció.

Durant les dues últimes dècades, la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa ha documentat l’extinció de 581 espècies. Algunes d’elles han estat a causa de l’impacte directe de l’ésser humà en la naturalesa. Unes altres, a causa de l’evolució natural o el canvi climàtic.

Aquesta llista creada el 1964 s’ha convertit en la base de dades més exhaustiva del món sobre l’estat global de conservació d’espècies d’animals, fongs i plantes.

L’últim informe de la UICN va ser publicat en l’última COP28 a Dubai. El document va afegir a la Llista vermella 2.000 espècies més amenaçades o en perill d’extinció.

Durant l’esdeveniment, Razan Al Mubarak, President de la UICN, va recordar que el canvi climàtic està empitjorant les crisis de biodiversitat. La pujada de les temperatures ha donat peu al fet que molts llocs siguin més mortals del que ho eren per a milers d’espècies.

No obstant això, no tot és negatiu. L’últim informe també mostra l’èxit i el poder dels esforços de conservació coordinats a escala local, nacional i internacional. “Històries d’èxit com la de l‘órix amb banyes de cimatarra mostren que la conversa funciona. Per garantir que els resultats de les accions de conservació siguin duradors, hem d’abordar decisivament les crisis interrelacionades entre el clima i la biodiversitat” va recordar Razan Al Mubarak.

Quines espècies han estat extingides a causa del canvi climàtic?

En l’actualitat, no existeix una llista específica sobre les espècies que han estat extingides únicament a causa del canvi climàtic. De fet, els científics asseguren que en el procés d’extinció solen convergir múltiples causes.

Però el que sí que és cert és que un gran nombre d’espècies, especialment aquelles amb rangs geogràfics limitats o adaptacions específiques, tenen dificultats per adaptar-se als canvis climàtics ràpids.

El canvi climàtic no acostuma a ser l’única causa d’extinció d’una espècie. De fet, les amenaces combinades, com la pèrdua d’hàbitat, la contaminació i la caça excessiva, sovint interactuen amb el canvi climàtic, exacerbant els seus efectes.

No obstant això, el maig de 2023 l’ONU es va aventurar a reconèixer les tres primeres extincions d’animals causades de manera directa pel canvi climàtic.

L’últim informe del panell d’experts de Nacions Unides del canvi climàtic (IPCC) atribueix l’extinció d’aquestes espècies a l’ascens del nivell de la mar, una onada de calor i canvis en el funcionament d’un ecosistema.

1. Melomys rubicola

La pujada del nivell de la mar va provocar l’extinció d’aquest rosegador endèmic: Melomys Rubicola. En el 2015, aquest rosegador que només vivia en l’illot de Bramble Cay i era considerat el mamífer més aïllat d’Austràlia, va ser decretat extint.

Els investigadors asseguren que el Melomys Rubicola no va ser capaç d’adaptar-se a la destrucció del seu hàbitat, provocada per la intensa activitat ciclònica a la zona i l’ascens del nivell de la mar.

2. Subespècie blanca del falangero lemuroide

També a Austràlia, en el nord de Queenslad, vivia un exemplar únic en el món: la subespècie blanca del falangero lemuroide.

Durant molts anys, les espècies de la zona s’havien adaptat a viure en el clima especial de les muntanyes, marcat per condicions climàtiques variables i un rang molt concret de temperatures i precipitacions.

El 2005, una onada de calor provocada pel canvi climàtic, va incrementar de manera exponencial els termòmetres en la zona. Durant vint-i-set dies, les temperatures es van mantenir per sobre del límit de tolerància del falangero.

3.  Incilius periglenes

L’Incilius periglenes o gripau d’or va ser vist per última vegada el 1989 en Monteverde, una població muntanyenca de Costa Rica.

Aquest gripau vivia en un territori de tot just 10 quilòmetres quadrats a 1.500 metres d’altitud, sota unes condicions d’humitat i temperatura molt concretes.

Al principi es va creure que el descens de la població d’aquesta espècie havia estat causat per un fong originari de Sud-àfrica -considerat com una de les espècies invasores més nocives del planeta-.

No obstant això, els últims estudis recollits per l’IPCC van aclarir que, sense l’afebliment causat pels canvis en el seu ecosistema, el gripau daurat de Costa Rica podria haver sobreviscut a l’epidèmia.

Aquest article recull tres espècies extingides pel canvi climàtic. De totes maneres, podrien ser centenars més si no actuem immediatament per a reduir emissions i limitar l’escalfament global per sota d’1,5 °C.

És hora de ser ZEO i promoure la consciència climàtica entre les empreses, organitzacions i comunitats.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat