Des de fa una setmana no es parla d’una altra cosa que del Coronavirus. A Espanya ja hi ha més d‘11.000 casos positius i 500 morts per l’anomenat Covid-19. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a escala mundial, aquesta pandèmia ha deixat al seu pas més de 190.000 casos en 162 països.

La crisi del Coronavirus està tenint conseqüències directes en països com Espanya o Itàlia on els decrets d’estat d’alarma han paralitzat la majoria d’activitats econòmiques i han instat als ciutadans a acollir-se al confinament. A la Xina, on es van produir els primers casos d’aquest virus, aquestes mesures de paràlisis del país van estar actives durant tot el mes de febrer.

Mentre la Xina va estar en Estat d’Alarma les emissions de CO₂ es van reduir un 25%

En aquells dies és quan es va poder observar una de les seqüeles més ZEO en relació amb aquest virus. El 18 de febrer, CarbonBrief va informar que les emissions de CO₂ al país més contaminant del món s’havien reduït un 25% -recollint les dades del Centre de Recerca sobre Energia i Aire Net (CREA)-. Una paradoxal mostra que la crisi del Coronavirus havia produït un efecte beneficiós per a la lluita contra el canvi climàtic.

Es tracta d’una reducció d’emissions positiva per al compliment dels objectius de l’Acord de París 2015. Durant l’última COP25 la majoria de països signants es van comprometre a la neutralitat climàtica per a 2050 i tot i que la Xina no va ser un d’ells, sembla haver estat el primer a aconseguir una significativa reducció de les emissions GEI encara que només sigui de manera temporal.

Durant el mes d’Estat d’Alarma, la Xina va reduir el consum de carbó i petroli

L’expert en qualitat de l’aire de CarbonBrief Lauri Myllyvirta assegura que la causa d’aquesta reducció de la petjada de carboni del país es deu a “El decreixement del consum de carbó i petroli”. Segons l’expert, a causa d’aquesta crisi sanitària, la Xina ha evitat emetre a l’atmosfera 200 milions de tones de CO₂, l’equivalent a una reducció del 6% de les emissions mundials durant aquest període.

Aquesta disminució d’emissions es deu al cessament temporal de la seva producció i consum de carboni. En els últims anys el subministrament energètic del país ha depès gairebé en un 60% d’aquest recurs fòssil. Segons l’anàlisi de la CREA les principals centrals elèctriques del país van registrar una caiguda del consum del 36% entre el 3 de febrer i l’1 de març.

Menys contaminació: Cauen els nivells de diòxid de nitrogen

Durant aquests dies una altra de les conseqüències positives de la crisi del COVID-19 ha estat la caiguda dels nivells de diòxid de nitrogen als països més afectats i, per tant, amb més restriccions de mobilitat: la Xina, l’Iran, Itàlia i Espanya. Encara que el diòxid de nitrogen no és un dels Gasos d’Efecte d’hivernacle que contribueixen al canvi climàtic, afecta directament a la qualitat i toxicitat de l’aire. A més, el NOX que emet el sector de l’automòbil pot generar efectes molt nocius en la salut.

El satèl·lit Copernicus Sentinel-5P de l’Agència Espacial Europea (AEE) mostra una reducció significativa a Itàlia de la concentració d’aquest gas. I encara que no es pot parlar encara de percentatges exactes, a la Xina al llarg de tot el mes de “quarantena” els nivells de diòxid de nitrogen es van reduir del 10 al 30% – depenent de les regions-.

El primer país que mostra evidències que la crisi del Coronavirus ha aconseguit reduir les emissions de CO₂ que provoquen el canvi climàtic ha estat la Xina. Tot i així, aquests dies en què cada vegada més països prenen mesures restrictives quant a mobilitat ciutadana i producció industrial, s’espera que comptem amb més conseqüències ZEO enfront d’aquesta crisi.

En el cas d’Espanya, l‘Observatori de Sostenibilitat ha compartit a través de les seves Xarxes Socials la mateixa reflexió: “Espanya va registrar el 2019 una caiguda de les emissions de CO₂ d’un 5,8% i el 2020 previsiblement caurà encara més a causa del #Coronavirus”. L’informe “Adéu carbó, Adéu” assegura que l’any vinent es preveu “una caiguda espectacular” de les emissions GEI gràcies a les mesures de confinament decretades a Espanya i a la pujada del preu del CO₂ per part de la Directiva de Comerç d’Emissions – emetre CO₂ cada vegada és més car-.

El mateix podria succeir en la resta de països al voltant de tothom. Les polítiques que la majoria de països comencen a adoptar després de la COP25, quan es van comprometre a ser ZEO per a 2050, sumades als pròxims mesos de cautela i restriccions de mobilitat, podrien aconseguir reduir significativament els nivells d’emissions d’aquest 2020.

Baixen les emissions vinculades al trànsit aeri

Un altre dels sectors que s’ha vist paralitzat a causa de la crisi del COVID-19 ha estat el sector del transport aeri. La majoria de països amb un menor número d’infectats com els EUA, Israel o el Marroc han tancat els seus aeroports a vols procedents d’Espanya, Itàlia, l’Iran i per descomptat Xina – països amb el número més gran d’infectats fins avui-.

I és que l’Agència Europea de Medi Ambient (EEA), l’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) i Eurocontrol, ja van alertar en un informe publicat el juliol de 2019 que les emissions del sector de l’aviació creixeran un 21% per a 2040. Actualment el sector de l’aviació a Europa és responsable del 3,6% de les emissions GEI de la Unió Europea.

La crisi del Coronavirus podria reduir significativament aquest percentatge, sobretot, si les restriccions de mobilitat s’allarguen fins als mesos d’estiu. Un exemple d’això és la gran companyia aèria IAG, que ja ha retallat el 75% dels seus vols. A més, en els aeroports de Milà, Roma, Madrid i Barcelona el trànsit aeri ha caigut un 80% a les ciutats italianes i al voltant d’un 20% en les espanyoles.

Actualment ja són 110 els països que prohibeixen l’entrada a ciutadans espanyols i per consegüent han frenat qualsevol vol provinent del país. A la Xina, les limitacions aèries durant el període de contingència del virus també van permetre reduir un 11% les emissions de CO₂ de l’aviació.

Coronavirus: Una treva per al planeta

El sector ecologista parla ja d’aquesta crisi com “una treva per al planeta”. Per a molts ambientòlegs, fins i tot simbolitza gairebé una acció de justícia poètica de la Terra davant una humanitat que està acabant amb el planeta.

L’activista i polític espanyol Juan López de Uralde va assegurar a RadioCable que “El coronavirus li està donant una treva al planeta. No es pot posar com a exemple de com cal fer les coses, perquè les conseqüències socials i econòmiques seran devastadores. Però sí que hi ha lliçons que podem aprendre».

Amb la crisi del coronavirus queda patent que és possible viure emetent menys CO₂. Mesures que s’han fomentat aquests dies des del Govern d’Espanya en l’àmbit de l’ocupació com el teletreball o les reunions virtuals, han demostrat que part de la nostra petjada de carboni és “evitable” o “innecessària”. El diputat d’Equo assegura que hauríem de buscar la manera de mantenir aquesta situació, però sense “l’impacte negatiu que tindrà a escala social i econòmica l’actual crisi”.

I és que a més d’adoptar el teletreball o la reducció dels desplaçaments innecessaris -mesures que han de seguir-se durant aquests dies de “quarantena”-, existeixen accions ZEO que podem realitzar en la nostra vida diària vinculades a l’alimentació, l’habitatge o el consum que també ajuden de manera significativa a reduir les emissions de GEI que provoquen el canvi climàtic..

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat