El proper mes d’agost sortirà d’Holanda el primer vaixell de carga propulsat per una energia 100% neta. Cal dir que viatjarà fins a Bèlgica gràcies a un motor elèctric. Les empreses elèctriques holandeses Werkina, Lloyd’s Register i Asto Shipyard han treballat en el projecte juntament amb Port-Liner, la constructora dels vaixells. En total són 6 vaixells de 52 metres de llarg i 6.2 metres d’amplada, permeten una càrrega de fins a 425 tones cadascun i porten unes caixes amb bateries que poden durar fins a 15 hores.
Així mateix, és important dir que no és necessari que hi hagi tripulació, ja que poden ser dirigits gràcies a control remot.
Però, no solament es tracta d’uns vaixells 100% nets, sinó que tot el procés de càrrega correspon a un procediment 100% sostenible. El director de la constructora dels vaixells, Port-Liner, el senyor Ton van Meegen afirma que els contenidors amb les mercaderies es carregaran per terra amb el proveïdor d’energia neta anomenat Eneco. Aquest produeix energia renovable a través de molins de vent, panells solars i altres fonts renovables».
Això només és el principi
La Unió Europea va finançar el projecte amb més de 7 milions d’euros, ja que la idea és que hi hagi 6 vaixells més. Aquests vaixells mesurarien uns 110 metres de llargada i funcionarien amb bateries fortes que duressin fins a 35 hores. Si finalment es porta endavant aquest projecte i surten aquests nous 6 vaixells, es reduirien les emissions de diòxid de carboni en 18.000 tones.
«Les tasques queden a fer són enormes. La meva empresa necessita 50 anys per substituir tots els vaixells de càrrega que hi ha per Holanda i Bèlgica», assegura Ton van Meegen. Cal recordar que només es poden construir 500 vaixells cada any.
És important ressaltar que el transport marítim és una de les industries més contaminants que existeixen i el problema arriba quan llegim les dades que afirmen que aquesta mateixa industria representa el 80% del transport mundial. La Organització Marítima Internacional afirma que el transport marítim internacional va provocar el 2.7% de les emissions de CO2 a nivell mundial. Si aquesta situació continua al llarg de les dècades futures, les emissions contaminants suposaran entre el 12% i el 18% de CO2 mundial en el 2050.
Per això, iniciatives com la esmentada al llarg d’aquest article són molt importants. Com hem explicat, la transportació de mercaderies per via marítima ocasiona una alta contaminació. Però, treballant amb iniciatives com aquesta, poc a poc, podem aconseguir minvar les emissions contaminants, frenar l’escalfament global i, per tant, el canvi climàtic.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.