L’informe anual sobre medi ambient i aviació augura un futur poc ZEO per a aquest sector. Segons l’Agència Europea de Medi Ambient (EEA), l’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) i Eurocontrol, les emissions del sector de l’aviació creixeran un 21% en 2040.

El pronòstic resulta contradictori per tal d’aconseguir complir els objectius europeus de reducció d’emissions, i l’objectiu de mantenir un increment de la temperatura planetària no superior als 2° -respecte a l’era preindustrial-. El sector de l’aviació és responsable del 3,6% de les emissions GEI de la Unió Europea i representa un 13,4% del total d’emissions que genera el transport.

Segons el document, el número de vols podria créixer fins a un 42% en la propera dècada – de 9 milions de passatgers a 13 milions-. Un creixement una insostenible si fem càlculs: Si seguim així, el 2050 les emissions del sector de l’aviació s’hauran multiplicat per vuit i representaran el 20% de les emissions globals.

El sector de l’aviació es va comprometre a un creixement neutre de carboni per a 2020

Aquestes dades són una alarma i un avís perquè l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) “es posi les piles”. Ja que en 2016 l’OACI es va comprometre a aconseguir un “creixement neutre en carboni” en el sector de l’aviació per a 2020.

Aviones y cambio climático

Per tal d’aconseguir la “neutralitat promesa” l’informe aclareix que s’esperen millores tecnològiques i logístiques per a la reducció d’emissions. El 2040 s’aconseguirà reduir el combustible utilitzat per passatger i quilòmetre volat un 12%, i la despesa energètica i la contaminació acústica un 24%. Tot i així, el 2017 les emissions del sector de l’aviació van arribar a les 163 milions de tones, un 10% més de les emissions registrades en 2015.

Els Plans Nacionals no contemplen accions concretes de reducció d’emissions en el sector de l’aviació

El sector de l’aviació no només està lluny de ser ZEO, sinó que sembla ser una assignatura pendent per als plans d’acció contra el canvi climàtic dels governs. Segons un estudi elaborat per Transport&Environment sobre els 28 Plans nacionals d’Energia i Clima enviats a la Comissió Europea, “els plans mostren un oblit general de polítiques orientades a la fi de les emissions GEI del sector del transport aeri”.

Precisament és per això que la societat es mobilitza i comença a pressionar als governs perquè el sector de l’aviació torni a agafar rellevància dins dels programes polítics contra el canvi climàtic.

Adéu als vols curts

Com a eina de reivindicació contra la petjada de carboni del sector de l’aviació, ha nascut el moviment social #IStayedOnTheGround#yomequedoenTierra-, mpulsat per activistes a favor del clima com Greta Thunberg. I és que hi ha un gran nombre de trajectes que es realitzen amb avió -sobretot els de curta distància-, que podrien fer-se en un transport alternatiu generant menys emissions..

El vol d’Amsterdam a Brussel·les serà eliminat

És per això que la parlamentària holandesa Suzanne Kröger, del partit ecologista GroenLinks, ha demanat al seu govern que elimini els vols d’Amsterdam a Brussel·les. El trajecte amb avió dura 45 minuts mentre que el trajecte amb tren d’alta velocitat dura una hora i 50 minuts. Aquesta mínima diferència temporal no compensa els 50 quilos de CO₂ que suposa fer el viatge amb avió, davant dels 1,7 quilos que suposa fer-ho amb tren.
Reivindicación huella carbono aviación

Amb aquesta petita acció ZEO s’aconseguiran evitar a l’atmosfera uns 48 quilos de CO₂ per passatger. Es podran evitar moltes més emissions si segueix endavant també, la decisió del govern francès de suprimir el vol de París a Marsella. Aquí a Espanya alguns activistes pel clima ja han demanat suprimir el vol de Barcelona a Madrid, que suposa una emissió de 115 quilos per passatger davant de les zero emissions que suposa fer el viatge en AVE – que funciona amb energia 100% renovable des de gener de 2018-.

La iniciativa de suprimir els vols curts ha generat certa controvèrsia en la societat. I és que la tarifa de la majoria de vols de curta distància és molt més baixa que la dels mitjans de transport alternatius com el tren o el vaixell. És per això que el mateix partit holandès que ha proposat la prohibició del vol Amsterdam/Brussel·les, ha llançat una petició digital per a abaixar els preus del tren i millorar les xarxes ferroviàries, perquè al ciutadà li compensi més viatjar en transports menys contaminants.

Moltes aerolínies ja compensen la seva petjada de carboni

Encara que no tot és negatiu per al sector de l’aviació. Des de fa anys algunes aerolínies compensen les seves emissions a través de projectes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’ONU. Fins i tot algunes companyies com KLM o Ryan Air, permeten als seus viatgers compensar les seves emissions de CO₂ al final del procés de compra del bitllet.

Emisión carbono aviones
Malgrat això, l’ONG WWF va publicar en el seu informe, Greener Skies, que “l’objectiu de limitació i de reducció d’emissions ha de ser prioritari i no ser deixat de costat per la compensació; no es tracta de l’un o l’altre, sinó dels dos” va explicar a el Salto Diario, Pierre Cannet, responsable de Ciutats Sostenibles, Energies i Clima de WWF. Per a aconseguir complir els objectius ZEO de la Unió Europea, l’acció principal i més necessària per al sector de l’aviació és reduir el nombre de vols.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat