La situació d’emergència climàtica cada vegada preocupa més els governs. Des de diferents organismes internacionals s’està instant els governs perquè prenguin cartes en l’assumpte. S’estan impulsant projectes com el Fit for 55, l’Agenda 2030 per a empreses i organitzacions o el Green New Deal per reforçar l’economia.

D’altra banda, estem sent testimonis d’un dels majors conflictes bèl·lics del segle XXI: la invasió de Rússia a Ucraïna i els conflictes armats en el territori. Un succés que, malgrat estar localitzat a l’est del planeta, les seves conseqüències econòmiques, socials i polítiques afecten tothom.

En aquest cas, els governs tracten de posar pau entre tots dos països recorrent a plans i sortides d’emergència com la que va tenir lloc el juliol del 2022, quan l’ONU va facilitar un acord entre tots dos països per poder exportar més de 20 milions de gra ucraïnès bloquejat a les fronteres del Mar Negre.

Aquesta retenció per part de l’exèrcit ucraïnès, suposava tirar més llenya al foc a la crisi alimentària mundial que viuen els països en vies de desenvolupament.

Es podria dir que, en general, actualment els dos problemes que més preocupen la comunitat internacional són la Guerra de Rússia-Ucraïna i el Canvi Climàtic. Ara bé, què és el que preocupa més la població? I en concret, què és el que més preocupa als espanyols?

L’informe Transatlantic Trends analitza l’opinió social de 14 països

L’informe Transatlantic Trends 2022, publicat recentment per la Fundació German Marshall en col·laboració amb BBVA, revela que allò que més preocupa la societat és la invasió de Rússia a Ucraïna, les ambicions geoestratègiques de la Xina, l’empitjorament de la crisi climàtica i la reculada democràtica.

L’estudi se centra en temes vinculats amb la política internacional i les relacions transatlàntiques i presenta els resultats d’enquestes realitzades a 21.000 persones de 14 països situats en la zona transatlàntica. En concret, mostra les opinions de ciutadans que viuen a Alemanya, el Canadà, Espanya, els Estats Units, França, Itàlia, Lituània, Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit i Romania.

La informació recopilada a l’informe pretén actuar com una base de dades que porti a polítics, empresaris, experts, al sector educatiu i als mitjans de comunicació a ser ZEO i activar amb més urgència la seva transició ecològica.

L’estudi Transatlantic Trends 2022 vol ser una eina que impulsi el debat climàtic i promogui l’adopció de més mesures i iniciatives per aturar el canvi climàtic a les agendes polítiques.

Canvi climàtic.vs. Guerra d’Ucraïna

Segons les dades d’aquest informe, existeix una clara dualitat a l’hora de determinar quins són els principals reptes de seguretat per als països de la zona transatlàntica.

Aquest 2022, el canvi climàtic, la guerra entre països i Rússia es posicionen com les dues principals preocupacions de la ciutadania transatlàntica, encara que és important tenir en compte que la classificació pot variar segons els països.

Per exemple, la crisi climàtica és el desafiament global que més preocupa els espanyols. De fet, el 22% dels espanyols ho situa com a prioritari, per davant de les guerres, la immigració i la invasió russa a Ucraïna. El mateix succeeix a altres països del sud d’Europa com Itàlia (34%), Portugal (29%) i França (28%), i al Canadà (25%): tots ells asseguren que el canvi climàtic és el principal desafiament al qual han de fer front els seus països.

L’Anàlisi: per què els països del sud d’Europa estan més preocupats pel canvi climàtic?

Si analitzem amb detall la ubicació geogràfica dels països que es mostren més preocupats pel canvi climàtic, veurem que aquests resultats són completament lògics.

I és que els països del sud d’Europa estan molt més allunyats d’Ucraïna i Rússia que la resta, com per sentir que estarien en veritable perill davant una possible invasió.

D’altra banda, estan sent els més afectats per les conseqüències del canvi climàtic a causa de la seva proximitat amb el Mar Mediterrani, marcat com una de les zones “vermelles” per l’IPCC de l’ONU, és a dir, les que estaran més afectades per aquest fenomen climàtic.

Segons l’últim informe emès per aquest organisme, si l’escalfament global de la Terra supera els 1,5 °C, el Mediterrani patirà una disminució de les pluges i un increment de les precipitacions extremes.

Els països del Mediterrani seran els més afectats pel canvi climàtic

De fet, al llarg dels últims anys, la majoria d’aquests països han sofert inundacions, temporals extrems o onades de calor que han provocat importants pèrdues humanes i la destrucció de cultius, llars i comunitats senceres.

A Espanya, per exemple, en els últims anys s’ha produït un increment de les sequeres i una reducció del cabal dels rius. L’informe de l’IPCC apunta que Espanya serà el país més afectat pel canvi climàtic.

Per la seva part, el Canadà també ha estat un dels països més afectats pel canvi climàtic. Segons un informe del CCR publicat l’any 2019, les temperatures d’aquest estat han crescut de manera desorbitada i ho continuaran fent a un ritme dues vegades major que la resta del món.

I és que des del 1948, la temperatura mitjana anual del Canadà en terra ferma s’ha incrementat uns 1.7 °C. De fet, el nombre d’esdeveniments relacionats amb el canvi climàtic, com les inundacions a Alberta del 2013 i l’augment del nombre d’incendis forestals, s’ha convertit en una preocupació creixent per al Govern i la ciutadania canadenca.

Els països de l’Est i el nord d’Europa es mostren més preocupats pels conflictes bèl·lics

No obstant això, a la resta de països europeus, més pròxims a la zona bèl·lica, i als Estats Units, un país que, després dels atemptats de l’11S prima la seva seguretat nacional per sobre de qualsevol altra qüestió, el que més els preocupa són els conflictes bèl·lics.

Els enquestats dels països més pròxims a Ucraïna estan més preocupats pel repte de seguretat que suposa Rússia i la guerra interestatal. En termes generals, podríem dir que entre el 18 i el 35% està preocupat per Rússia i entre el 22 i el 25% pels conflictes bèl·lics en general.

D’altra banda, a països com Lituània, Turquia i Polònia la preocupació pel canvi climàtic és mínima.

Precisament Turquia és un dels països més destacats a l’informe Transatlantic Trends 2022. En aquest país les preocupacions ciutadanes disten completament de la resta de tendències transatlàntiques. I és que el 37% dels turcs creu que la immigració és el principal repte que ha de fer front el país, seguit del terrorisme (16%) i la guerra interestatal (15%).

A més, els turcs també estan preocupats per la proliferació de l’energia nuclear: el 17% d’ells creuen que frenar l’expansió d’aquesta mena d’energia és el repte de seguretat més important. No obstant això, únicament el 8% i el 3% dels enquestats consideren el canvi climàtic i la guerra de Rússia com les majors preocupacions a les quals ha de fer front el seu país.

El nou informe de Transatlantic Trends 2022 ens aporta una radiografia útil sobre quina és l’opinió majoritària i què és allò que més preocupa la societat del segle XXI.

Com es pot observar després d’aquest anàlisi, més de la meitat dels països que han participat en aquesta macroenquesta tenen encara un llarg camí per recórrer per conscienciar la seva població de la importància de frenar al canvi climàtic.

Perquè el primer pas per frenar la crisi climàtica és activar la consciència ZEO: ser conscient de les conseqüències i impactes que està provocant el canvi climàtic en el Planeta i actuar d’acord reduint emissions.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat