El juliol de l’any passat, el Parlament de Catalunya aprovava una llei sobre canvi climàtic pionera a l’Estat espanyol. Entre els punts clau, la llei volia:

Reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic i, també, afavorir la transició cap a una economia competitiva, innovadora i eficient en l’ús dels recursos.

Fins i tot, el Govern català afirmava que: «Hi ha pocs referents de lleis semblants en altres països del món. A Europa ja existeix a països com França, el Regne Unit i Suècia, a més d’Escòcia». Per tant la llei catalana sobre el canvi climàtic suposava equiparar Catalunya amb la resta d’Europa.

Un dels punts clau de la Llei catalana contra el canvi climàtic era el de l’impost als vehicles de tracció mecànica que generessin més CO2, per tant, que les persones que contaminessin més; paguessin més. Així mateix, tindrien multes els vaixells més contaminants.

Però no tot van ser bones noticies, com publicava el diari ARA el 4 de desembre de l’any passat «El Tribunal Constitucional suspèn la llei catalana contra el canvi climàtic» i aquesta suspensió va significar la congelació de l’impost sobre el CO2 pels cotxes i vaixells més contaminants.

A causa de la intervenció del Govern espanyol i el ja conegut article 155 de la Constitució Espanyola, la Llei Catalana del canvi climàtic va quedar en stand by el desembre passat

Aquesta llei aportaria més de 170 milions d’euros al Govern de Catalunya, els quals anirien destinats al departament de Territori i Sostenibilitat.

El Tribunal Constitucional, per fi, aixeca la suspensió de la llei

Però, passats uns quatre mesos el TC per fi aixeca la suspensió i així ho publica el Butlletí Oficial de l’Estat.

Per tant, la Generalitat de Catalunya vol començar a treballar per recaptar els impostos dels vehicles més contaminants. A més, volen que entri en vigor el proper any 2019. Què es faria amb els diners recaptats? Els diners anirien per seguir lluitant contra el canvi climàtic i anirien cap el Fons Climàtic i el Fons de Patrimoni Natural. Aquests fons serviran per fomentar les energies renovables, la descentralització de xarxes, l’autoconsum elèctric, les vivendes energèticament eficients, la mobilitat sostenible, l’eficiència i l’estalvi d’aigua i la conservació de la biodiversitat, entre altres aspectes.
En definitiva, ens alegrem de que el TC hagi aixecat la suspensió, ja que les nostres ciutats necessiten mesures ZEO ara més que mai.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat