El diumenge 14 de febrer Catalunya celebra les eleccions al seu Parlament. Després d’una legislatura marcada pel conflicte arran dels fets de l’octubre del 2017 i, per descomptat, per la pandèmia de la COVID-19, aquests mesos els partits i coalicions han intentat convèncer l’electorat amb diferents accions i projectes recollits en els seus programes electorals.

Ara que queden uns dies per a les eleccions, és el moment de reflexionar i dur a terme una deliberació entorn a la nostra decisió de vot. Aquest any, més que mai, és fonamental tenir en compte una qüestió de rellevància global: la crisi climàtica.

Quines propostes verdes inclouen els programes electorals?

On encaixa la qüestió climàtica en els programes electorals de les 9 principals candidatures? Inclouen propostes específiques entorn a aconseguir que Catalunya sigui ZEO? Ajudes per a aquelles empreses, persones i organitzacions que apostin per la sostenibilitat?

En el present article hem analitzat els diferents programes electorals buscant polítiques verdes i compromisos adoptats pels partits per fer front a el canvi climàtic. Sembla que tal com assenyalen algunes entitats ecologistes com Greenpeace, “cada vegada més es parla de medi ambient en els partits, però la transició ecològica està lluny de concretar-se”.

La política europea és més verd que mai

A Europa, durant la COP25 vam ser testimonis de com els països, de la mà de les Nacions Unides, van començar a donar veritable prioritat a aquest problema. Van definir els objectius de neutralitat climàtica i van treballar en noves penalitzacions a aquells que no estan complint l’Acord de París 2015.

Per aquest motiu, ara hem de conèixer el nivell de compromís mediambiental i les propostes concretes que volen dur a terme cada un dels partits, en el cas de sortir vencedors en les eleccions al Parlament de Catalunya 2021. 

ERC (Pere Aragonés)

En els darrers anys, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha iniciat la seva pròpia transició cap a la política verda. Tant és així, que ha aconseguit la simpatia dels partits verds i ecologistes, fins i tot guanyant el seu suport a l’Eurocambra.

El programa electoral que ara presenta, reforça aquesta imatge verda del partit. Dins del seu programa, relacionen diverses idees polítiques amb els ODS de l’Agenda 2030. El partit aposta per un model d’economia productiva vinculada a el territori, basada en la innovació i en el coneixement. L’objectiu és aconseguir una economia més eficient i socialment responsable.

Una economia capaç de reduir el seu propi impacte sobre el planeta i convertir-se en un aliat per fer front a la crisi climàtica.

El programa d’ERC, brinda un notable protagonisme a la transformació sostenible del sector alimentari. Per aconseguir un sector agrícola fort i un sector pesquer sostenible, que ens permetrà aconseguir una alimentació de qualitat i sostenible, proposa:

    • Impulsar un pacte nacional per a la sobirania alimentària, el desenvolupament rural i marítim i el relleu generacional
    • Desplegar la Llei de Prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari, que permeti afavorir el reaprofitament dels aliments en la cadena alimentària.
    • El desenvolupament d’una política forestal sostenible. Valorant els boscos com un element clau en la lluita contra el canvi climàtic.
    • Desplegar el Programa de Producció Agrícola Sostenible (Destinant 65 M € entre 2021-2025):

En matèria d’energia també proposa:

  • Fomentar la participació de el sector primari a la transició energètica utilitzant energies renovables als sistemes productius. L’objectiu: Reduir la petjada del sector primari, seguint el Pacte Verd Europeu i l’estratègia “Del camp a la taula”.
  • Desplegar el programa de transformació digital del sector agroalimentari català (90 M € entre 2020-2025).

Dins de les diferents àrees d’actuació, ERC també aposta per l’economia circular, la biotecnologia i la indústria de la mobilitat sostenible com a factors claus per assolir la transició tecnològica i sostenible. En aquest sentit, un dels seus projectes més destacats és la reconversió de les plantes Nissan i la col·laboració amb l’empresa SEAT, per tal de dissenyar una indústria de la mobilitat competitiva i verda.

Al final del programa es mostra un complet apartat, “Vam reaccionar davant l’emergència climàtica”, que reflecteix l’interès del partit per aconseguir que Catalunya sigui un exemple a nivell europeu tot abanderant polítiques verdes.

És per aquest motiu que ERC aposta per la transformació cap a una societat més sostenible i més respectuosa amb els animals. A més, tenen l’objectiu d’impulsar un model energètic 100% renovable, de km 0, democràtic i lliure d’oligopolis.

En aquest sentit, prometen impulsar diferents projectes de Llei per afavorir la sostenibilitat ambiental:

  1. Llei de transició energètica per promoure un model 100% renovable, democràtic i de Km0
  2. Llei de residu zero a partir de l’economia circular
  3. Llei de qualitat ambiental -que tindrà en compte les emissions de CO2-
  4. Llei d’estalvi i de reutilització de l’aigua
  5. Llei de protecció animal
  6. Llei de la biodiversitat
  7. Llei del bosc

Ciudadans (Carlos Carrizosa)

Sens dubte, el programa electoral de Ciutadans fa una clara aposta per la reconstrucció econòmica de les empreses i les PIMES, a favor dels autònoms, els treballadors i els empresaris.

En aquesta reconstrucció, Ciutadans dedica un petit espai a nomenar mesures i idees per impulsar una transició ecològica enfront del repte del canvi climàtic. La creació d’una Estratègia d’Adaptació al Canvi Climàtic és el seu principal objectiu.

També prometen desenvolupar un programa de mobilitat sostenible que estableixi objectius determinats “per reduir el CO2 i aconseguir millores en la qualitat de l’aire”. Així, s’impulsarà el cotxe elèctric amb la creació d’una xarxa de punts de recàrrega.

En l’àmbit de la transició a l’energia verda:

  1. Incentivaran fiscalment l’increment de les prestacions bioclimàtiques, d’eficiència energètica i de digitalització dels edificis.
  2. Incentivaran l’autoconsum reduint la burocràcia en les gestions d’energia renovable i d’autoproducció fotovoltaica.
  3. Donaran suport a la rehabilitació d’habitatges i la promoció de l’eficiència energètica amb un programa específic de sostenibilitat.
  4. Apostaran per un model d’edificació zero emissions per a les institucions i edificis públics.

En l’àmbit de l’economia circular, Ciutadans treballa en una llei que vetlli per integrar aquest model dins la nostra economia. Una Llei d’Economia Circular que garantirà que el 100% dels residus generats rebin un tractament previ abans d’acabar en abocadors incontrolats.

Ciutadans també recorda el seu compromís amb la preservació de l’entorn assegurant una “protecció prioritària” dels parcs naturals inclosos a la Xarxa Natura 2000. Per aquest motiu, impulsarà una estratègia per a la recuperació del litoral i la Xarxa de Parcs Subaquàtics i Marins.

Al programa no s’observen partides pressupostàries específiques per dur a terme aquesta transició ecològica. Ciutadans ha focalitzat bona part de les seves propostes a enfortir la salut pública a Catalunya, augmentant la inversió en Sanitat i reduint les llistes d’espera.

Un dels seus objectius és dur a terme una reforma integral de l’Atenció Primària per a aconseguir un sistema més eficient i capaç de garantir la igualtat d’accés, la cohesió i l’equitat de la Sanitat a Catalunya i a tot Espanya.

PSC (Salvador Illa)

El Partit Socialista de Catalunya basa el seu programa electoral en el següent lema: Catalunya necessita un canvi. Un canvi enfocat a la recuperació i a la reconstrucció social i econòmica de Catalunya, i a fer front a les desigualtats socials, als reptes del canvi climàtic i a la digitalització global.

Al llarg de el document, mostra una visió europea, de com hauríem de fer front al canvi climàtic des de Catalunya. El PSC proposa aprofitar els recursos del Pla de Recuperació d’Europa, el Next Generation EU, per ubicar Catalunya en l’avantguarda de les dues grans transicions que la Unió Europea vol abordar els propers anys (ecològica i digital).

Mitjançant l’European Green Deal i els Fons de Transició Justa de la UE, promet potenciar l’economia verda i aconseguir la neutralitat climàtica el 2030. Gràcies als dos fons, treballarà també perquè ningú quedi enrere durant aquesta transició.

A més, defineix diverses idees al voltant del control i la prevenció de les conseqüències del canvi climàtic. En aquest sentit, elaborarà un nou model de protecció civil, emergències i salvament que posi especial atenció en aquest fenomen i en les epidèmies a la Salut Pública.

També destinarà recursos a controlar la coherència de les polítiques públiques amb els ODS, i promourà l’avaluació de l’impacte del canvi climàtic en les societats receptores d’ajudes.

A més, dedica una bona part de el document a explicar els projectes, propostes de llei i polítiques sostenibles que vol impulsar a Catalunya.

El PSC estableix algunes àrees principals d’acció, en les que focalitzarà les seves polítiques verdes per a aconseguir una transició ecològica justa i mitigar el canvi climàtic:

  • Abordar l’emergència climàtica. Posar fi a l’era dels combustibles fòssils i crear un nou acord verd català.
    • Dissenyaran col·lectivament el model i l’estratègia de transició ecològica i digital justa de l’economia catalana per al 2050.
    • Crearan un Pla català de Transició ecològica i digital justa o Nou Acord Verd de Catalunya (2020-2030)
    • Desenvoluparan i implantaran les mesures previstes en la Llei catalana del canvi climàtic de (16/2017)
  • Una transició energètica descarbonitzada, renovable i distribuïda
    • Creació del Pacte Nacional per a la Transició Energètica Justa, que permetrà crear un full de ruta cap a la neutralitat climàtica de Catalunya per al 2050
    • Creació del Pla d’energia català (2020-2030)
  • Mobilitat sostenible: per un millor transport públic i una menor contaminació
    • Pla Estratègic de la Bicicleta
    • Promoció de la Smart Mobility i foment dels Sistemes Intel·ligents de Transport en zones urbanes
    • Promoció d’un pla estratègic per al desenvolupament d’electrolineres a Catalunya
  • Protecció de la biodiversitat, dels espais i dels recursos naturals
    • Elaboració d’un pla de salut i medi ambient català
    • Creació d’una llei de la biodiversitat i del patrimoni i dels valors naturals de Catalunya
    • Incentivar la producció sostenible i orgànica del sector primari.
    • Pla General de Política Forestal de Catalunya

El programa electoral de PSC inclou un extens apartat amb millores que permetin garantir el benestar de la diversitat d’espècies amb les que convivim en el territori. Al programa electoral s’inclouen des de plans específics per a solucionar el problema de les espècies exòtiques invasores, fins a plans de recuperació dels insectes pol·linitzadors.

El PSC també té l’objectiu d’establir accions per eradicar la venda il·legal d’animals, crear una nova llei de caça i millorar la coordinació territorial dels centres d’acollida d’animals. A més, millorarà l’actual Llei de protecció dels animals i crearà protocols que permetin l’accés d’animals a albergs i a menjadors socials.

PDeCAT (Àngels Chacón)

El programa electoral del PDeCAT es divideix en set grans eixos, entre els quals es destaquen les polítiques nacionals, la creació d’un nou pacte intergeneracional i la projecció de Catalunya al món.

El partit prioritza reforçar l’autogovern de Catalunya davant de la futura independència de la nació. En aquest sentit, assegura que una de les accions que ha de fer per aconseguir recuperar el “bon govern” i tornar a la normalitat és:

“Recuperar l’ambició de país i afrontar amb decisió els reptes que avui preocupen al món: el canvi climàtic, la transició ecològica i energètica, els joves, la paritat, les desigualtats, la investigació, la innovació i la digitalització”

Més endavant, defineix quatre reptes globals als quals Catalunya s’enfronta com a nació, entre ells es troba la transformació energètica, l’estalvi energètic i donar el gran salt a les renovables, i aconseguir la mobilitat sostenible, impulsant el cotxe elèctric, el transport públic i millorant la xarxa viària.

En el programa, PDeCAT recuerda que en 2017 el Parlament de Catalunya aprobó la Llei catalana de Canvi Climàtic, en su momento, una ley pionera i ambiciosa que situaba Catalunya como una región delantera en la lucha contra el calentamiento global.

Al programa, PDeCAT recorda que el 2017 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei catalana del Canvi Climàtic, en el seu moment una llei pionera i ambiciosa que situava Catalunya com una regió capdavantera en la lluita contra l’escalfament global.

Seguint aquesta línia es compromet a:

  • Desenvolupar una Estratègia de Transició Ecològica i de Sostenibilitat per a Catalunya
  • Crear una nova àrea dins del govern català: Transició Ecològica, Equilibri Territorial, Desenvolupament Rural i Alimentació, per tal de liderar aquest procés de transició
  • Aprovar la Llei de la Biodiversitat i el Patrimoni Natural i implementar l’Estratègia catalana de la Biodiversitat que inclou compromisos i objectius internacionals i comunitaris vinculats als ODS
  • Reformular l’Agència de la Natura atorgant-li un major protagonisme al territori i a articular el seu funcionament i governança per contracte programa
  • Incrementar la inversió per a la conservació de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya

PDeCAT aposta per la protecció del Delta de l’Ebre i la creació d’un comissionat per a la preservació i gestió de litoral del Maresme. A més, treballarà per crear noves formes de tinença i ús del territori, com a models de custòdia del territori amb fórmules publicoprivada i públicosocial.

En matèria d’energia, al programa electoral es reflecteix una clara aposta per la recuperació del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya. Aquest pla ajudarà Catalunya a reduir la dependència dels recursos fòssils i obrir el mercat energètic -per permetre una competència més favorable a la transició-.

A més, el PDeCAT es compromet a implantar un model energètic 100% renovable per al 2050 i elevar l’ambició de la proposta de reducció d’emissions enviada a la Comissió Europea. El nou objectiu serà aconseguir reduir les emissions GEH un 55% per al 2030, en comptes del mínim del 40% previst fins ara.

El partit també es compromet a fixar objectius concrets i clars en el cas d’obtenir la victòria electoral:

  • Per al 2030 el 32% de l’energia ha de ser d’origen renovable.
  • Per al 2030 Catalunya assumirà, almenys, un 32,5% de millora en l’eficiència energètica.
  • Aprovaran la Llei de Transició Energètica, per atorgar un caràcter normatiu i funcional als principis, objectius i estratègies definits en el Pla de l’Energia i del Canvi Climàtic de Catalunya.

Entre altres promeses electorals, trobem el desplegament de la Llei 16/2017 del Canvi Climàtic que fa referència a la innovació orientada a la descarbonització, la prevenció i el tractament del circuit de residus. A més, es dotarà d’incentius a aquells que duguin a terme millores que accelerin la transició ecològica.

Es desgravarà fiscalment les empreses, persones i organitzacions que duguin a terme un ús més eficient de l’energia i redueixin les seves emissions de CO2. També es proposa la creació d’un mercat voluntari de crèdits ambientals català i una nova fiscalitat energètica i ambiental que fomenti l’abandonament dels combustibles fòssils.

Programa electoral PDeCAT pàgina 65.

PPC (Alejandro Fernández)

El Partit Popular de Catalunya (PPC) ha elaborat un full de ruta amb 101 accions que duran a terme en cas de victòria electoral. En el programa es destaquen propostes com una baixada generalitzada dels impostos i un pla per desallotjar els habitatges “okupats” en menys de 24h.

A més, es comprometen a realitzar una auditoria de la gestió de les residències i a recuperar “l’atenció mèdica paralitzada durant la pandèmia, especialment dels malalts crònics, millorant el pla de xoc sanitari post Covid-19.”

Pel que fa a l’emergència climàtica i la transició ecològica, el PPC destina un breu apartat a les iniciatives enfocades al medi ambient. Les accions se centren en posar solució al problema dels residus i dels plàstics.

Es comprometen a “acompanyar” els sectors econòmics durant el seu procés d’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic. Ajudaran les empreses en el seu procés de transformació impulsat pel Pla Next Generation de la UE.

Junts x Catalunya (Carles Puigdemont i Laura Borràs)

La principal prioritat de Junts x Cat en el seu programa electoral és treballar per aconseguir la independència de Catalunya. Tanmateix, també s’inclouen propostes concretes en matèria d’acció climàtica, que “permetran reforçar la cohesió territorial i aconseguir una economia dinàmica i pròspera per a Catalunya.”

Junts x Cat es compromet a crear una Agència del Canvi Climàtic catalana i promoure la Llei de l’Economia Circular i de l’Eficiència en l’Ús dels Recursos Naturals. A més, planificaran mesures concretes per revertir els efectes del canvi climàtic i la contaminació, activant mesures de prevenció.

Per impulsar la transició ecològica, el partit proposa la creació d’una línia d’ajudes per a professionals de sector, per aquelles empreses que inverteixin en la modernització i eficiència de la seva producció i serveis, i les que es focalitzin en el mercat de proximitat.

També, proposa una altra línia d’ajudes per al sector primari, en concret, perquè les zones de cultiu catalanes puguin adaptar-se als nous requeriments ambientals. S’incentivarà fiscalment un ús racional dels fertilitzants i dels plaguicides i aquelles explotacions que estiguin fent front al canvi climàtic i ofereixin productes ecològics.

A més, Junts x Cat desplegarà la nova Llei amb protecció i ordenació de litoral, amb l’objectiu d’aconseguir una gestió integrada amb la Generalitat i la participació dels ajuntaments. D’aquesta manera, es podran preservar i recuperar les zones costaneres, i prevenir i reduir els efectes del canvi climàtic en les mateixes.

D’altra banda, al programa es destaca una innovadora iniciativa per fomentar el turisme rural, local i de proximitat. El partit fomentarà paquets turístics combinant diferents sectors de l’agricultura catalana, com el sector hostaler, l’alimentari, el gastronòmic i els espais naturals. Crearà un model 249 turístic per a les comarques de Pirineu, que tindrà en compte les conseqüències que actualment pateix la regió a causa de l’escalfament global.

Per a fer front a l’emergència climàtica i iniciar la transició ecològica, Junts x Cat es compromet a dur a terme una sèrie de mesures per aconseguir l’aplicació de la Llei de canvi climàtic de Catalunya del 2017:

  • Creació d’un Servei d’Informació Ambiental i Climàtic per a la ciutadania. Aquest servei permetrà aconseguir una màxima col·laboració per establir les bases de la sostenibilitat, l’economia verda i l’acció climàtica.
  • Creació de l’Agència del Canvi Climàtic, que s’ocuparà d’impulsar l’acció climàtica en el sector públic i el sector privat, vetllant perquè es compleixin els objectius definits als acords de París.
  • Revisar la fiscalitat per aconseguir que s’ajusti als objectius de transició ecològica de l’economia i de l’energia.
  • Impulsar una nova política aranzelària que gravi productes d’importació que generin “dúmping” climàtic.

Junts x Cat vol fer obligatori que les empreses i les fàbriques calculin i informin de les tones de CO2 emeses. A més, analitzaran noves formes i sistemes per capturar i segrestar CO2 com una mesura transitòria per reduir la petjada de carboni de Catalunya.

Una altra de les iniciatives més destacades és la de destinar sòl industrial existent per implantar fàbriques de maquinària i components necessaris per a la transició energètica i climàtica. Gràcies a aquesta mesura, Catalunya podria ser “líder europea en innovació i fabricació de components productors d’energia renovable”. Per aquest motiu, també prioritzaran la descarbonització de les indústries intensives en energia fòssil i la mobilitat.

El partit proposa iniciatives per promoure l’economia circular a Catalunya, com, per exemple, el desplegament de programes consensuats per a la transició en els principals àmbits econòmics: agricultura, indústria i construcció. També destaca la implementació d’un pla específic per evitar la propagació de residus plàstics en l’entorn i en especial, al mar.

A l’àrea de la transició energètica impulsaran un “model energètic per a una Catalunya sobirana”. En aquest sentit, Junts x Cat es compromet a dur a terme les següents accions:

  • Aprovaran una llei per a la transició energètica
  • Impulsaran iniciatives per fer front a la pobresa energètica, garantint l’accés a l’energia a tots els ciutadans en situació de vulnerabilitat econòmica.
  • Afavoriran el desenvolupament de projectes que fomentin les plantes d’autogeneració
  • Crearan un centre d’excel·lència en les tecnologies amb hidrogen
  • Creació de l’Agència d’Energia de Catalunya

VOX (Ignacio Garcia)

El programa electoral de VOX resumeix en una única pàgina, 10 línies d’acció per a Catalunya si el partit surt elegit. Cap d’aquestes mesures està orientada a aconseguir un territori o una societat més sostenible.

La seva proposta política està dirigida especialment a fer front a corrent ideològic independentista, a garantir la seguretat dels catalans a través de la limitació de la immigració i a protegir la Salut dels mateixos després de la crisi de la COVID-19.

CUP (Dolors Sabater)

La CUP centra les seves polítiques en tres grans àmbits d’actuació. El primer és aconseguir un pla de restabliment social per a garantir la vida, el segon és un canvi en el model actual socioeconòmic i el tercer, impulsar una confrontació democràtica per la independència.

Entre les mesures definides en aquest programa electoral, proposen un pla nacional per al referèndum i l’amnistia per als presos polítics. Si la CUP aconsegueix la victòria electoral, es compromet a establir una renda bàsica universal de 735 euros al mes i recuperar els pisos buits i fons voltor.

En matèria d’acció climàtica, el partit proposa un “programa de transició ecosocial per uns dies decisius”. Per frenar el canvi climàtic proposen un control públic i democràtic dels béns i recursos naturals, entre ells el sòl, i la seva gestió i explotació. Es tracta d’una mesura necessària per aconseguir l’eliminació total de la corrupció.

La CUP planteja la reconversió cap a un model de societat respectuós amb el medi ambient i els béns naturals, perquè aquest no estigui al servei de les multinacionals i de les empreses, que els sobreexploten i els veuen com una font de recursos econòmics.

Tal com relata en el programa electoral, l’objectiu és “aconseguir una societat ecològicament racional fonamentada en la planificació col·lectiva, la reorganització ecològica i democràtica de la producció, i la nacionalització i col·lectivització dels mitjans de producció”. Per aquest motiu proposen:

  • Recuperar el Departament de Medi Ambient i dotar-lo dels recursos necessaris perquè pugui desenvolupar correctament les seves competències en el marc de la transició ecosocial.
  • Rehabilitar la Llei del Canvi Climàtic parcialment suspesa pel Tribunal Constitucional. La CUP es compromet a treballar per a reduir progressivament les emissions GEH i elaborar un pla de tancament dels processos de valorització dels residus en cimenteres i plantes incineradores.
  • Crear una vicepresidència de la Generalitat sobre la transició ecosocial i emergència climàtica per fer front a tots els reptes que comporta. Un òrgan polític que actuarà amb titularitat pròpia i serà independent de Departament de Territori i Sostenibilitat.
  • Dissenyar i implementar una fiscalitat progressiva per desincentivar la sobreexplotació i la destrucció dels recursos naturals. Nous impostos que incentivin la migració a alternatives regeneradores, sostenibles i circulars.
  • Incloure un nou gravamen amb el concepte de “petjada ecològica” personal, a través de l’IVA, incloent també una taxa progressiva sobre les emissions de carboni complementària a l’impost de la renda.

Com la majoria de partits, la CUP proposa l’aprovació de la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat per dotar les polítiques enfocades a la natura, d’un “marc legislatiu actualitzat i unitari”. En aquest sentit, es proposa la creació immediata d’un Conservatori del Litoral destinant un pressupost anual al mateix d’un mínim de 10 milions d’euros. Aquesta partida pressupostària permetrà a Catalunya adquirir i gestionar terrenys d’alt valor ambiental, ecològic, cultural o paisatgístic al litoral.

Un dels principals motors de la transició eco-social impulsada per la CUP, serà la interrelació entre el vector ecologista i el vector social: es considerarà la prevenció i la gestió de residus com un sector econòmic capaç de generar ocupació.

En l’àmbit de la transició energètica, la CUP es compromet a impulsar un Pla Energètic Català que derivarà en Plans Energètics Regionals i Municipals, que tinguin en compte les particularitats de cada territori. A més, es crearan nous instruments legislatius que estableixin les bases i els criteris per a un nou model energètic de “país sobirà”, incentivant la conversió de les estructures públiques en energies renovables.

Al programa electoral de la CUP, s’inclouen també diverses mesures per aconseguir la transició a una mobilitat més sostenible:

  • Treballaran per recaptar de forma efectiva l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica. El 50% d’aquests ingressos es destinaran al Fons de Patrimoni Natural.
  • Impulsaran un nou Pla de Qualitat de l’Aire per combatre la contaminació atmosfèrica
  • Desenvoluparan impostos a les emissions de CO2 als vehicles i a l’activitat econòmica, així com les emissions NOx dels grans vaixells (tal com es recull en la Llei del Canvi Climàtic)

En Comú PODEM (Jessica Albiach)

El partit En comú PODEM basa les seves polítiques en tres eixos principals: la reconstrucció dels serveis públics, el model econòmic i l’autogovern de Catalunya, tot això des d’una perspectiva feminista.

En el seu programa electoral, el partit es compromet a garantir l’accés universal al sistema sanitari a totes les persones que viuen a Catalunya, a augmentar el nombre de psicòlegs en l’atenció primària, per tal de revertir la corba psicològica ocasionada per la pandèmia, i a duplicar la inversió per impulsar polítiques socials.

A l’àrea de l’acció climàtica, en comú PODEM proposa diverses idees en matèria de justícia ambiental, transició ecològica i medi ambient, per així construir “una nova relació amb la natura”.

Tal com recull el programa electoral, per fer front a l’emergència climàtica, el primer pas és crear un nou marc de treball perquè la Generalitat desenvolupi de forma efectiva les mesures previstes en la Llei catalana del canvi climàtic 16/2017.

Per poder fer efectives totes aquestes mesures el partit proposa:

  • Crear una vicepresidència de transició ecològica amb competències en clima, medi ambient, aigua i energia.
  • Ampliar els compromisos de reducció de GEH a Catalunya fins a un 65% per al 2030.
  • Dotar d’un pressupost ple a la Llei del canvi climàtic, de forma immediata.
  • Aprovar un marc estratègic de mitigació del canvi climàtic en col·laboració amb els ens locals i altres actors implicats.
  • Aprovar un reglament per calcular la petjada de carboni dels productes i de les condicions que ha de complir el seu etiquetatge.
  • Crear una Agència catalana ESG per gestionar, fomentar i donar visibilitat al sistema de la certificació ambiental, aplicant-lo també en el sector públic. Impulsar també la creació d’un fons per a la transició, regit pel sistema d’incentius ESG (criteris ambientals, socials i de governança)

En Comú PODEM impulsarà un pla de prevenció i adaptació dels efectes del canvi climàtic amb mesures per reduir la vulnerabilitat i millorar les capacitats socials i comunitàries. A tot això es donarà suport amb la incorporació d’objectius i criteris climàtics en els pressupostos de la Generalitat.

En l’àmbit dels residus, en el seu programa electoral el partit es compromet a aprovar un pla específic per a la transició a l’economia circular que eviti el malbaratament de recursos i inclogui mesures específiques contra l’obsolescència programada.

També s’inclouen diverses mesures enfocades a la transició tecnològica del sector primari: reduir la petjada climàtica de l’activitat agrícola i ramadera és una de les seves prioritats. En aquest sentit, es comprometen a modernitzar progressivament els regadius per assegurar l’eficiència i l’estalvi d’aigua. Es destinaran ajudes a aquelles explotacions que disminueixin el consum d’aigua i apostin per l’autoabastiment energètic per mitjà d’energia hidràulica.

En Comú PODEM replantejarà part de les mesures del Pla de desenvolupament rural vinculades amb la conservació de l’entorn, perquè siguin més rellevants, ambicioses i pressupostàriament adequades. A més, impulsarà el seguiment i l’avaluació de l’efectivitat de la conservació i com contribueixen a l’adaptació davant el canvi climàtic.

En general, tots els partits excepte la formació VOX, inclouen en el seu programa mesures per fer front a l’emergència climàtica. Aquesta és, sens dubte, una mostra de que cada vegada estem més a prop d’iniciar una transició ecològica real i justa.

Alguns partits fins i tot han mostrat el seu compromís d’augmentar l’ambició dels objectius de descarbonització de Catalunya. Després d’aquest resum de les principals mesures en matèria d’acció climàtica de cada un dels programes electorals, ara només queda dipositar a l’urna el nom del partit més compromès amb la protecció de la planeta.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat