És innegable que és ara, en aquesta nova dècada que comença, quan hi ha més consciència climàtica per tal d’aconseguir una societat ZEO -zero emissions-. Gràcies a l’activisme climàtic viscut el passat 2019 i les últimes trobades internacionals com el Fòrum de Davos o la COP25, el canvi climàtic ha captat l’atenció mediàtica necessària per a estar en boca de tots.

I com més es parla d’un tema, més lluny i a més gent arriba. La comunicació climàtica està sent essencial a l’hora de conscienciar a la societat de la necessitat d’actuar enfront de la situació d’emergència climàtica que vivim.

Encara que gairebé el 100% de la societat espanyola cregui que qui han d’actuar per a frenar el canvi climàtic són les empreses – perquè són les màximes emissores dels GEI-, la veritat és que ells també poden contribuir. A través de les accions i decisions que prenem és possible reduir la nostra petjada de carboni i ajudar a aconseguir una societat ZEO per a 2050 (tal com recullen els compromisos de la majoria de països de l’Acord de París 2015).

1. El casolà

 Si alguna cosa té aquest perfil ecologista és que és estalviador. Passar més temps a casa pot ser una de les maneres de reduir la nostra petjada de carboni. “El casolà” ho sap i per això no sols es queda a casa, sinó que manté el seu habitatge en constant renovació per a aconseguir la màxima eficiència energètica i així reduir el consum i les emissions derivades a l’energia.

El primer que fa aquest tipus de perfil és buscar les diferents opcions que té per a passar-se a l’energia neta. Ja sigui a través de la contractació de comercialitzadores d’energies renovables o bé amb la instal·lació de sistemes que permeten més autonomia energètica com les plaques solars o sistemes de mini-hidràulica, “el casolà” sempre busca el major estalvi de la seva llar. Alguna cosa que sap que avui dia va associat a un menor impacte ambiental.

A més de tenir en compte el subministrament energètic, “el casolà” sempre està pendent del benestar i el confort. Per això sempre aplica i investiga els últims avanços en aïllament:

  • Programa la calefacció i l’aire condicionat per a optimitzar la climatització i reduir el consum. També apaga els electrodomèstics que podrien quedar en estand by com la televisió o l’ordinador quan es dormirà.
  • Utilitza bombetes LED de baix consum i intenta renovar els seus electrodomèstics pels de classe A. Evita l’ús d’electrodomèstics que consumeixen grans quantitats d’energia com a calefactors o assecadors de pèl.
  • Evita desplaçar-se del seu habitatge per a comprar estalviant així, la petjada de carboni derivada dels grans establiments comercials. També vigila que la compra online que realitza generi el menor nombre d’emissions possible.

PETJADA DE CARBONI

El casolà realitza petites accions a la seva llar per tal de reduir el cost econòmic del seu consum energètic però també el seu nivell d’emissions. Només canviant les bombetes convencionals per unes LED aconsegueix estalviar en un any 30 kg de CO₂. Gràcies a la renovació dels antics electrodomèstics per uns més eficients s’ha evitat l’emissió de 200 Kg i per contractar energia d’orígens renovables la reducció de petjada de carboni ascendeix a 1.500 kg de CO₂.

2. El realfooder cuinetes

El realfooder és un perfil ecologista molt vinculat també a la salut i el benestar. Realfooders es fan anomenar tota una comunitat d’individus conscienciats amb la seva alimentació i amb portar una dieta el més natural i sana possible. Els realfooders eviten els ultraprocessats i aposten pel comerç de proximitat encara que en realitat també estan combaten de manera directa el canvi climàtic.

El menjar fresc i real, es troba en el mercat de tota la vida i es pot aconseguir comprant a granel -amb la conseqüent reducció de l’ús de plàstics que això comporta-. Aquesta manera de comprar fomenta el desenvolupament de la producció local i sostenible i el consum de productes de quilòmetre zero. A més, una de les bases del realfooding és portar una dieta sostenible, reduint el consum de carn i consumint productes el més ecològics possibles.

Un bon realfooder:

  • Fuig dels processats, i per tant de tots aquells productes embolicats en plàstic.
  • Organitza el seu menú setmanal per a evitar el malbaratament alimentari (responsable del 8% de les emissions de GEI que provoquen el canvi climàtic).
  • Cuina de manera eficient, fent ús de diferents trucs i hàbits que redueixen la despesa energètica. Com per exemple cuinar amb l’olla tancada, no introduir aliments calents en la nevera, reciclar, rentar els plats sense malgastar l’aigua…
  • Redueix el seu consum de carn i aliments d’origen animal, i opta per aquells amb petjada de carboni menor, com els derivats de la ramaderia extensiva.

PETJADA DE CARBONI

El perfil realfooder molt probablement serà clau a l’hora de salvar el planeta. A través de l’alimentació podem reduir enormement la petjada de carboni. Per a produir una hamburguesa de vedella es generen 17 kg de CO₂. Substituint la nostra hamburguesa setmanal per una de llenties, tofu o seitan evitem l’emissió de 68 kg de CO₂ al mes. Si eliminem per complet el consum de carn de la nostra dieta, estaríem parlant d’un estalvi de CO₂ de gairebé 1000 kg a l’any. Fent altres accions realfooding com comprar en comerços de proximitat evitaríem l’emissió de 300 kg.

3. El eco viatger

Segur que heu escoltat moltes vegades “Viatjar amb avió és el més perjudicial per al canvi climàtic” i és ben cert. El sector de l’aviació civil contribueix al canvi climàtic amb un 2% de les emissions GEI mundials. Segons la Comissió Europea el nivell d’emissions d’un sol vol de Londres a Nova York, equival a la petjada de carboni generada per l’ús d’un escalfador casolà durant un any.

Enfront d’aquesta problemàtica, apareixen múltiples queixes per part d’organitzacions ecologistes i un nou perfil que podria ajudar d’una forma molt senzilla a la lluita contra el canvi climàtic. El eco-viatger mai es desplaça amb avió. És el típic perfil climàtic que pregona als quatre vents que és possible viatjar i conèixer el món que ens envolta sense deixar un impacte negatiu en el medi ambient.

El Eco viatger té en compte totes les àrees que comprenen “un viatge” en les quals pot actuar de manera directa per a reduir la seva petjada de carboni:

  • La més important és assegurar la mínima despesa i consum de la seva llar quan viatja. Apaga tots els electrodomèstics i buida la seva nevera per a poder desconnectar-la.
  • Quan viatja intenta agafar sempre el transport públic, perquè així evita les emissions de viatjar amb un vehicle privat.
  • El ressò viatger sempre té en compte la contractació de serveis d’eco-turisme o turisme zero emissions. Per això només s’allotja a Eco hotels i viatja amb companyies que compensen les seves emissions de CO₂ o menja en restaurants eco compromesos.

PETJADA DE CARBONI

El viatger sap que la seva decisió de fer un turisme alternatiu i conscient contribueix a la lluita enfront del canvi climàtic. Només per la decisió de no agafar avions transcontinentals aconsegueix reduir fins a 3.000 kg de CO₂ a l’any.

4. L’activista

L’activista és el perfil més dinàmic quant a difusió i la divulgació de la problemàtica del canvi climàtic. No solament participa activament a través d’organitzacions i entitats ecologistes, sinó també assisteix a xerrades i conferències i a les mobilitzacions pel clima organitzades per entitats com Fridays For Future. Podria ser un educador ambiental reprimit en el cos d’un jóven de 16 o un adult que fa dècades que actua per a frenar el canvi climàtic.

L’activista no té por de parlar de combustibles fòssils, energies renovables o emergència climàtica en els sopars i menjars més “alegres”. Saca el tema quan algú parla de comprar-se un cotxe nou o canviar-se de companyia de la llum, l’activista salta per a parlar del factor que hauria d’influir més en la seva decisió: El canvi climàtic.

L’activista convenç fins als més escèptics de l’existència de l’escalfament global i la imperiosa necessitat de complir l’Acord de París 2015. Intenta conscienciar als seus coneguts i amics de la necessitat de prendre accions i decisions que ens ajudin a reduir la nostra petjada de carboni en la nostra vida diària. Sempre d’una forma positiva i animada, mai renyint ni sermonejant a aquells que encara no realitzen accions per a frenar aquesta problemàtica.

A més, el perfil activista és el més enèrgic en les xarxes socials, les aprofita com una eina per a difondre la cultura ZEO:

  • L’activista comparteix publicacions i notícies sobre canvi climàtic. A més es manté alerta quant a la situació de la política internacional enfront d’aquesta problemàtica.
  • L’activista és també participatiu a les xarxes. Comenta i debat sobre l’oportunitat que tenen les empreses d’iniciar una transició ecològica, l’oportunitat que tenim nosaltres com a consumidors de reduir la nostra petjada de carboni, l’oportunitat que tenen les diferents organitzacions i entitats financeres de participar en la transformació a un model econòmic més sostenible…
  • La característica més important de l’activista és que predica amb exemple en la seva vida diària. L’activista es desplaça per la ciutat en transport públic o moto elèctrica per a reduir emissions, compar en comerços de proximitat i coneix totes les etiquetes eccológicas vàlides per a considerar que un producte és sostenible.

PETJADA DE CARBONI

La petjada de carboni del perfil activista és difícil de calcular i molt probablement està en negatiu. I és que l’activista ambiental no sols treballa per a reduir les seves emissions, sinó perquè els altres també ho facin. Gràcies als seus consells i a la seva persuasió climàtica entre els seus cercles socials ha aconseguit que altres persones contribueixin a la lluita front el canvi climàtic.

5. El zerowaste

Ser zerowaste és molt més que ser una persona que intenta reduir els seus residus o recicla d’una forma correcta, ser #zerowaste és portar un estil de vida i promoure una cultura que vol acabar amb el sistema de consum actual. La cultura de “usar i tirar” no solament perjudica en gran manera la fauna i la flora marina. Ja existeixen en el planeta illes senceres de plàstics en els oceans i quilòmetres d’escombraries amuntegades en abocadors que trigarà fins a 500 anys a degradar-se.

El zerowaste sap que la producció de plàstics, a més de ser un problema per als nostres ecosistemes, és també un focus d’emissions. El plàstic també genera CO₂ durant la seva producció i el reciclatge i també metà -altre dels GEI que provoquen el canvi climàtic-, durant el procés de degradació.

És per això que un zerowaste que es preï, redueix la seva petjada de carboni a través del consum però també en altres àrees com la moda, el transport o l’habitatge.

  • El #zerowaste en l’alimentació és d’allò més exigent. Evita comprar qualsevol tipus de producte envasat amb plàstics i cerca sempre l’opció a granel. Porta les seves pròpies bosses de malla per a la fruita i bosses de roba per al supermercat.
  • Evita les grans superfícies productores de plàstics i aposta pel comerç local i de proximitat. Aquest tipus d’establiments tenen una petjada de carboni hiper-reduïda atès que només ofereixen productes km0 – la producció dels quals hagi estat a menys de 100 km del punt de venda-.
  • A més ser zerowaste també és ser una mica manetes o DIY. A tots els productes que tenim en desús se’ls pot donar una segona vida o almenys, allargar-la perquè no entrin massa aviat en el circuit de reciclatge. Per a un autèntic zerowaste unes ampolles de plàstic poden ser tests, un texà desgastat pot convertir-se en un útil davantal i és possible fer tot tipus d’obres decoratives per a la llar amb palletes, botons o llaunes.
  • El #zerowaste és per definició un consumidor de productes de segona mà. Electrodomèstics, mobiliari, roba, llibres… Tots aquells productes que la societat rebutja per la seva antiguedad són una relíquia per al zerowaste. Adquirint aquests productes evita que acabin abandonats en abocadors i evita les emissions derivades de la producció d’un article de consum des de zero.
  • Una de les àrees més importants per a un #zerowaste real és la de la higiene. Aposta per una higiene íntima sostenible i utilitza formats de sabó natural o pasta de dents lliures d’envasos plàstics. En els productes de bellesa també opta pels cosmètics sostenibles comercialitzats en embalatges de cartó o materials reciclats.

PETJADA DE CARBONI

El perfil zerowaste redueix la seva petjada de carboni anual gràcies a les petites decisions orientades a generar el mínim de residus possibles i la reutilització. Per exemple, gràcies a la seva decisió de comprar en comerços de proximitat evita l’emissió de 300 kg de CO₂ a l’any. També gràcies a iniciatives per a reduir o reutilitzar els seus residus orgànics com el bio compostatge o elaborar sabons i detergents a base d’oli reciclat, pot reduir fins a 500 kg més la seva petjada de carboni.

5. El pioner

El pioner és el perfil climàtic que sempre vol estar a l’última en els avanços tecnològics a favor de la sostenibilitat. Es va comprar un cotxe elèctric poc després que sortissin els primers models. Es va mudar a una casa bioclimàtica quan es van descobrir les capacitats aïllants i d’eficiència energètica d’aquests edificis. Va ser el primer del barri a aprofitar la llum del sol per a escalfar l’aigua a través de plaques solars tèrmiques.

El “pioner” coneix els últims avanços tecnològics i científics que es desenvolupen a nivell local i internacional per a aconseguir una transició justa cap a una societat ZEO. Sap que després de la COP25, la majoria de països signants de l’Acord de París 2015 es van comprometre a ser neutres en carboni per a 2050. I per a ell, la tecnologia és la millor arma per a combatre el canvi climàtic i descarbonizar l’economia.

El pioner sempre marca tendència entre els seus cercles socials. Va a l’última i ho fa per una bona raó: El planeta Terra.

  • Coneix les últimes novetats d’autoconsum solar fotovoltaic i investiga quines són les més ZEO, i les més econòmiques per a la seva butxaca.
  • Aquesta al punt de les construccions i instal·lacions que poden afavorir la transició a l’energia neta; Com el gran parc de bateries de Tesla, la transformació del dic holandès Afsluitdijk en un parc d’energies renovables o la monumental construcció del East Anglia One, que serà capaç de proveir d’energia eòlica a més de mig milió de famílies.
  • També investiga les opcions de consum més noves i les solucions de habitaje més sostenibles. Té en la seva llar instal·lada un sistema domòtic que li permet controlar la ventilació i la climatització de la seva llar a través d’una app instal·lada en el seu mòbil.

PETJADA DE CARBONI

La petjada de carboni del pioner és mínima. Gràcies a haver-se passat a la mobilitat elèctrica aconsegueix reduir una mitjana anual de 2.500 kg. A més, com s’ha passat a l’autoconsum solar fotovoltaic i pot retornar a la Xarxa Elèctrica l’energia no consumida durant el dia i recuperar-la durant la nit, cada any està evitant l’emissió de més de 1500 kg de CO₂.

EL ZEO

L’últim perfil és el més comú i més necessari alhora, és el perfil en el qual tots hauríem de convertir-nos. Ser ZEO és conèixer en profunditat les causes i les conseqüències que portarà la situació d’emergència climàtica que vivim, i actuar activament per a revertir aquesta situació. Una persona #ZEO és una mica activista, perquè intenta que els altres se sumin a la lluita enfront del canvi climàtic, també és realfooding, perquè sap que és bo per a la seva salut i coneix la petjada de carboni real de la indústria alimentària. Però també és zerowaste, perquè fa anys que recicla i lluita diàriament per a reduir el nivell de residus que genera.

Però a més, el perfil ZEO és alhora un pioner. Coneix les noves opcions que existeixen de mobilitat elèctrica, habitatge sostenible i energia. També és cada vegada més casolà però quan viatja, ho fa d’una forma que sigui compatible amb el seu objectiu de ser cada any una mica més ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat