Actualment, tota la societat està posant fil a l’agulla per combatre el canvi climàtic. Des de les grans empreses, passant per les pimes o starts up, i fins i tot els organismes públics.
Els objectius pactats durant les últimes Conferències de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic deixen clar la necessitat de migrar a una societat ZEO immediatament. Per aquest motiu, qualsevol organització, entitat o col·lectiu que generi una petjada de carboni a partir de la seva activitat ha de començar a establir accions i mesures per reduir-la.
I això també inclou els clubs de futbol que, de manera directa, generen emissions a través dels constants viatges dels equips, però també a partir dels partits, esdeveniments, producció de merchandising i altres tipus de trobades que organitzen els clubs.
Els estadis requereixen una gran quantitat d’energia per al seu funcionament. Segons Holaluz, un estadi d’un equip de futbol europeu consumeix una mitjana de 8 milions de kW/hora l’any, la despesa equivalent a un total 2.500 famílies.
Per aquest motiu, amb la finalitat d’identificar pràctiques sostenibles en l’àmbit del futbol professional, Holaluz ha realitzat un informe que analitza els 20 clubs que formen part de la Lliga espanyola i quines accions estan duent a terme per marcar la diferència en l’àmbit de la transició ecològica i la petjada de carboni.
Tot això amb la finalitat de respondre a la gran pregunta: quins són els clubs de futbol més sostenibles d’Espanya?
Els campions mediambientals de la Lliga
1. Real Betis
El Real Betis, un dels equips insígnia de la ciutat de Sevilla, promou regularment campanyes amb l’objectiu de contribuir a la millora del medi ambient. Una d’elles es va dur a terme juntament amb l’entitat espanyola Ecovidrio i el seu equip rival, el Sevilla, per redissenyar els contenidors de reciclatge locals i fomentar el seu ús durant els partits.
2. Real Madrid
El Real Madrid ha posat a la disposició de tots els seus jugadors cotxes elèctrics. D’aquesta manera es redueix el consum de combustible i la petjada de carboni generada pels desplaçaments.
3. Valencia CF
El maig del 2021 el València CF va protagonitzar el primer vol amb biocombustible d’Air Nostrum. Des d’aquesta data, l’equip vola amb aquest carburant neutre en emissions de CO₂.
S’estima que gran part de la petjada de carboni generada pels equips està vinculada als desplaçaments aeris. Per aquest motiu, aquest canvi resulta tan important per al panorama esportiu: pot establir un precedent perquè altres clubs de futbol, o fins i tot d’altres esports, prenguin la iniciativa i facin el mateix.
4. FC Barcelona
El F.C. Barcelona ha pres la iniciativa de reduir la seva petjada de carboni a través d’una acció estratègica i pionera.
El club es va encarregar de la instal·lació de noves rutes per als vianants, de carrils bicis i d’eixamplar els carrers al voltant de l’estadi. Això permet que el trànsit es mogui més lliurement i els cotxes passin menys temps aturats, reduint d’aquesta manera la petjada de carboni associada al Camp Nou.
I és que cada vegada que s’encén el motor d’un vehicle, es generen emissions innecessàries i un malbaratament de combustible.
4. Atlético de Madrid
L’aigua que utilitzen els jugadors i l’estadi de l’Atlético de Madrid s’escalfa mitjançant un sistema d’ACS (Aigua Calenta Sanitària) obtinguda amb energia solar. D’aquesta manera, s’aprofita la llum del sol i es redueix l’ús d’electricitat o gas per escalfar l’aigua.
A més, l’equip ha instal·lat en el seu estadi milers de bombetes LED que il·luminen els partits nocturns de manera eficient i redueixen el consum energètic de l’esdeveniment.
Des de la Plataforma ZEO, sabem que aquestes petites mesures són un petit avenç i demostren el compromís dels clubs de futbol amb la lluita contra el canvi climàtic.
No obstant això, esperem que els equips vagin un pas més enllà en l’aplicació d’aquesta classe de mesures i puguin arribar a ser com els Forest Green Rovers, el primer equip de futbol ZEO del món: vegà i zero emissions.
O com la Selecció femenina espanyola de futbol, el patrocinador de la qual, Iberdrola, va compensar el CO₂ emès per la Selecció en el seu pas pel Mundial Femení de França amb energia verda. Amb aquesta iniciativa Espanya es va convertir en el primer país amb una selecció nacional que compensarà la petjada de carboni de les seves jugadores.
Els clubs esportius també han de fixar-se objectius per a ser ZEO en els pròxims trenta anys, tal com ho han fet els mateixos països o empreses del sector privat.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.