Aquest mes d’agost el preu dels drets d’emissió de CO2 ha pujat a 21,03€ per tona de CO2 emès. És el preu més elevat registrat si es té en compte que a l’agost de 2017, emetre una tona de CO2 solament costava 6,08€.
L’augment ha estat a causa de la recent reducció de drets d’emissió de CO2
Aquest beneficiós augment en el preu dels drets d’emissió es deu a la reforma de la Unió Europea de 2017. Aquesta reforma tan ZEO té l’objectiu de reduir dràsticament els drets d’emissió per 2019. És a dir, que cada vegada menys empreses o companyies puguin emetre gasos d’efecte hivernacle durant les seves activitats productives.
La Unió Europea ha projectat aquesta iniciativa a través del sistema europeu de comerç de drets d’emissions de CO2. Reduint els drets d’emissió, el preu per emetre una tona de CO2 es dispara, és la llei de l’oferta i la demanda.
Es tracta d’una reforma econòmica que fomenta la fi de les energies contaminants. De moment aquest canvi sol ha generat una pujada en els preus de l’electricitat i per tant en la factura de la llum dels ciutadans. Encara que segons el catedràtic d’Economia de la Universitat de Vigo, Xavier Labandeira, explica a El País , “a la llarga si el preu segueix pujant, s’expulsarà del sistema les formes més contaminants de generar electricitat perquè seran més cares que la resta”.
Augmenta el preu del CO2: Puja la inversió en renovables
A més gràcies a l’elevat preu del CO2, ha pujat la inversió en renovables, alternatives energètiques totalment ZEO i que no necessiten pagar drets d’emissió.
LA FI DEL CARBÓ?
La nova reforma que reduirà al màxim els drets d’emissió per 2019, afectarà en major mesura a les centrals que cremen carbó, que expulsen molt més CO2 que les de gas natural. La iniciativa Carbon Tracker augura que a la fi d’any el preu del CO2 serà d’uns 25 euros per tona i seguirà creixent fins als 35 i 40 euros. Aquesta pujada de preu provocarà la transició de carbó a gas natural, un fenomen que ja està ocorrent a Regne Unit.
Alemanya, Itàlia, Espanya i Països Baixos candidats a eliminar totalment les emissions produïdes pel carbó
Segons un informe de la britànica Carbon Tracker, tant Alemanya, Itàlia, Espanya i Països Baixos podrien canviar el carbó pel gas com a forma d’obtenció principal d’energia. Sens dubte una predicció que convertiria Espanya en un país més ZEO, gràcies a l’estalvi d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.