L’acció climàtica cada vegada compta amb més ajudes i suports a l’hora de complir els objectius de descarbonització establerts durant la COP25. En aquesta última gran trobada internacional celebrada a finals del 2019, un gran nombre de països es van comprometre a ser ZEO -zero emissions-, el 2050.

Entre els països signants de l’Acord de París (2015), 84 països van prometre reformular aquest 2020 els seus Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC) i fer-los més ambiciosos. Paral·lelament, en el pla econòmic, la Comissió Europea va aprovar a Brussel·les les mesures per impulsar el “Green New Deal” o “Pacte Verd Europeu”.

Els Fons Verds per al Clima facilitaran una transició justa als països no desenvolupats

Per combatre l’emergència climàtica, els països desenvolupats han de proporcionar recursos per pal·liar les pèrdues derivades del canvi climàtic a través d’aportacions econòmiques als Fons Verds per al Clima. D’aquesta manera aconseguiran reduir els efectes negatius de la transició ecològica als països en vies de desenvolupament.

Tot això es tradueix en una inversió de 100 milions d’euros per un fons per a la transició que ajudi a les regions dependents del carbó, la inclusió d’una taxa de carboni aranzelària i millores en el sistema del mercat de carbonis. Aquest mecanisme, que s’ha convertit en la tendència cap a on van la majoria de les economies mundials, està exercint de palanca per aconseguir que les empreses comencin la transició cap a l’energia neta i, finalment, aconsegueixin ser ZEO.

La inacció climàtica de les empreses suposarà grans desavantatges per la seva economia

En altres paraules: no actuar per fer front al canvi climàtic serà cada vegada més car i les empreses no només perdran avantatges competitius, sinó que seran pitjor percebudes pels seus públics potencials – més conscienciats amb el canvi climàtic i el consum responsable-.

El Clúster del Canvi Climàtic treballa per a descarbonitzar el teixit empresarial espanyol

Les trobades i reunions amb les empreses i les diferents àrees polítiques implicades en la lluita climàtica són realment importants per aconseguir descarbonitzar l’economia. És per això que la setmana passada Forética va impulsar una nova edició del Clúster de Canvi Climàtic amb la col·laboració de la Comissió Europea i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Es tracta d’una trobada que té com a objectiu definir una nova línia d’acció perquè el teixit empresarial pugui fer front als nous reptes del canvi climàtic, aprofitant al màxim les oportunitats d’aquesta transició a l’economia ZEO.

Directius de 57 importants empreses de l’economia espanyola, entre elles Bankinter, Cajamar, IKEA, LafargeHolcim, Naturgy i Nestlé, es van reunir amb Clara de la Torre, Directora General d’Acció Climàtica de la Comissió Europea i Valvanera Ulargui, Directora General de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, per a compartir noves visions i tendències després de la crisi de la COVID-19. Durant aquest nou Clúster de Canvi Climàtic es va evidenciar que una de les línies d’acció a curt termini és la construcció d’una ‘nova normalitat’ i d’una economia ZEO -zero emissions-.

Durant la trobada, també es van analitzar els avenços respecte la Llei de Canvi Climàtic i l’Estratègia d’Adaptació al Canvi de la UE, oberta a consulta pública fins al 20 d’agost.

Més ambició i acció climàtica per part de les empreses

La crisi de la COVID-19 ha mostrat a la majoria de companyies que és el moment d’endurir els objectius de neutralitat climàtica i l’ambició de les seves estratègies de canvi climàtic. Duent a terme accions i impulsant eines concretes per la descarbonització de les empreses espanyoles pel 2050.

Per aconseguir-ho, han de reduir la petjada de carboni de totes les seves àrees de producció, implementar les recomanacions del Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) i establir estratègies per gestionar els riscos derivats del canvi climàtic. La innovació i la inversió en I+D i les solucions de finançament sostenibles seran de gran ajuda a l’hora de facilitar la seva descarbonització.

El sector empresarial treballa per millorar el seu compromís amb la lluita climàtica

Des dels primers clústers celebrats a partir del 2015, el sector empresarial espanyol treballa per potenciar el seu compromís amb la lluita climàtica. Tanmateix, el que abans era una simple mesura de RSC per a moltes marques, ara s’ha convertit en una necessitat a causa de la situació d’emergència climàtica.

Mantenint per sota dels 2ºC l’escalfament global del planeta -respecte a nivells preindustrials-, evitarem milers de pèrdues humanes i en els nostres ecosistemes, i impedirem que el planeta Terra arribi a una situació irreversible per la seva supervivència.

Espanya serà un dels països més afectats per les conseqüències climàtiques

Segons recull l’últim informe Peseta IV, Espanya serà un dels països més afectats per les conseqüències del canvi climàtic (onades de calor, inundacions, incendis…). És per això que les empreses, responsables del 71% de les emissions globals de Gasos d’efecte d’hivernacle des de 1988, han de ser el motor d’aquest canvi a través de l’establiment de mesures ambicioses.

Amb la Llei del Canvi Climàtic i Transició Energètica, el Pacte Verd Europeu i la Llei Europea del Clima en marxa, “ja tenim traçat el principal full de ruta enfocat a aconseguir aquests ambiciosos objectius. Ara, més que mai, les aliances i la col·laboració a tots els nivells –en l’àmbit publicoprivat i a escala sectorial- prenen un paper fonamental per passar a l’acció”, va afirmar durant la trobada Ana Herrero, Directora de Projectes i Serveis de Forética.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat