Si alguna cosa ens ha ensenyat aquest període de crisi sanitària ocasionat per la COVID-19, és que és possible aconseguir canvis estructurals en la societat i la nostra forma de vida. A causa de les mesures de restricció imposades durant el confinament, la comunitat científica assegura que hi haurà una “caiguda espectacular” de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic.
I és que només durant el període d’estat d’alarma decretat a la Xina, un informe elaborat per Carbon Brief ha demostrat que s’ha produït una reducció de més d’un 25% de les emissions de CO₂. Durant aquest període la Xina ha evitat l’emissió de 200 milions de tones de CO₂, l’equivalent a una reducció del 6% de les emissions mundials durant aquest període.
Sembla que d’una o altra forma aquesta pandèmia global suposarà una treva per al planeta. A més, la situació actual ens brinda una nova oportunitat per reconstruir una “nova normalitat” en línia amb els Objectius de París 2015. Adoptar un desconfinament ZEO -zero emissions-, tant individualment com institucional, amb mesures i decisions polítiques i que donin suport a una recuperació sostenible, és essencial per conseguir mantenir per sota d’1,5 °C l’increment de la temperatura planetària -respecte als nivells preindustrials-.
Les energies renovables es convertiran en l’única font d’energia que creixerà el 2020
A totes aquestes expectatives positives cal sumar el fet que les energies renovables creixeran un 5% aquest 2020. Tot tenint en compte les interrupcions de la cadena de subministrament, que han pausat o retardat el desplegament d’instal·lacions massives d’energia solar fotovoltaica i eòlica en els últims mesos. L’últim informe de l’Agència Internacional d’Energia (AIE) assegura que les energies solar, eòlica i hidroelèctrica seran les úniques fonts d’energia que creixeran enguany.
I no sols això, després de superar el carbó com a productor d’energia el passat 2019, l’AIE mostra en el seu informe com les fonts d’energia ZEO -zero emissions- suposaran el 40% de la generació mundial d’electricitat d’aquest 2020, arribant a 6 punts percentuals per davant del carbó.
El document Revisió Global d’Energia de l’AIE recull estimacions respecte a les tendències de consum d’energia i emissions de CO₂, mostrant certa esperança respecte a la imposició de les energies renovables com a font prioritària de producció energètica.
La producció d’electricitat a partir d’energia eòlica i solar continua creixent aquest 2020, mentre que la producció a través de combustibles fòssils no deixa de decréixer. L’AIE apunta que la demanda mundial de carbó caurà enguany un 8%, aconseguint la pitjor xifra de la història des de la Segona Guerra Mundial.
El sector del petroli i els combustibles fòssils sofreix una crisi estructural
Amb el gas natural succeeix el mateix. Segons l’AIE la demanda d’aquesta mena d’energia fòssil davallarà un 5% enguany, registrant també la major caiguda anual des dels inicis de la seva acomodació com a productor d’energia durant la segona meitat del segle XX.
El sector del petroli i els combustibles fòssils està sofrint una gran crisi estructural. Malgrat les petites limitacions i traves que se’ls ha imposat en l’última dècada, és ara quan existeix voluntat política i els països estan prenent mesures per a desfavorir aquest sector i impulsar el de les renovables.
La fi d’aquest sistema de producció i generació d’energia caduc i incompatible amb la supervivència del planeta Terra i prioritari en la lluita climàtica no està molt lluny. La normalització dels mercats de carboni i la creixent posada en marxa de mesures per retirar tota mena d’ajudes i beneficis a aquesta classe de sistemes d’obtenció d’energia, finalment, estan contribuint a aquest procés.
Les mesures de confinament disminuiran la demanda d’energia aquest 2020
Malgrat que podríem suposar que la situació de confinament decretada en l’àmbit global incrementarà la demanda energètica, segons l’informe de l’AIE està succeint tot el contrari.
Encara que és aviat per conèixer l’impacte a llarg termini de la present crisi sanitària, la demanda d’energia caurà un 6% aquest 2020. Un decreixement set vegades per sota del que es va experimentar durant la crisi econòmica del 2008: un descens sense precedents. Si fem una comparativa, es tracta de l’equivalent a perdre tota la demanda energètica de l’Índia, el tercer consumidor mundial d’energia.
Els països desenvolupats comptaran amb descensos encara majors, experimentant caigudes del 9% als Estats Units i de l’11% a la Unió Europea. Aquestes previsions de l’AIE estan basades en l’anàlisi de dades reals de més de cent dies i han mostrat que a principis d’abril s‘ha reduït la demanda energètica global un 1,5%.
La paralització de la majoria de sectors econòmics no essencials i del sector serveis, alguna de les causes associades a aquest descens.
El 2020 serà l’any d’inflexió per la lluita climàtica
Sembla que aquest serà l’any de la inflexió i la perspectiva és positiva. Sobretot després de conèixer l’opinió dels trenta líders polítics que es van reunir la setmana passada en el Diàleg de Petersberg, la primera gran trobada internacional de l’any – que aquesta vegada s’ha celebrat a través de videoconferència-.
I és que les sis accions proposades pel secretari general de l’ONU, Antonio Guterres per fer front a una recuperació sostenible de l’economia després de la crisi del Coronavirus, tenen molt a veure amb la creació d’ocupacions verdes i desfavoreixen totes les companyies fòssils -augmentant els impostos i vetant el sector financer perquè deixi de secundar-les econòmicament-.
Llicenciat en Enginyeria Industrial, especialitat en Organització, per la UPC. President de l’Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica des de la seva creació el 2003. President de Comitè de Representació de la plataforma ZEO (Zero Emissions Objective), per frenar el Canvi Climàtic.