Per molt que encara hi hagi gent que no ho cregui, el canvi climàtic és real, i ens estem quedant sense temps per a revertir-ho. Per això, reduir les emissions de CO₂es converteix en una necessitat bàsica. Si bé és cert que el parc empresarial i industrial és responsable de gran part de les emissions al nostre país, la veritat és que, si volem reduir-les al màxim, cal començar des de “baix”, amb les emissions domèstiques.

Els habitatges espanyols consumeixen una gran quantitat d’energia de fonts no renovables i contaminants. Si aconseguim canviar aquestes fonts per fonts renovables, aconseguirem reduir les emissions domèstiques.

A més, cal tenir en compte que el preu de l’energia al nostre país és més alt que a la resta d’Europa, per la qual cosa els sistemes d’energia renovable ens proporcionen un doble avantatge, ja que l’energia que n’obtenim és cada vegada més barata.

Energia renovable a escala domèstica

Malgrat que encara no existeixen moltes normatives que obliguin a la instal·lació de sistemes d’energia renovable a escala domèstica, sí que és cert que existeix alguna obligació quant als habitatges d’obra nova, els quals han de comptar amb panells solars (o qualsevol mena d’instal·lació d’energia renovable que compleixi els mateixos requisits) per dotar-los d’aigua calenta.

Aquest tipus de normatives, així com la quantitat d’avantatges que té la instal·lació d’aquesta mena de sistemes a escala domèstica, ha fet que s’hagin desenvolupat adaptacions domèstiques per als diferents tipus d’energia renovable, com pot ser l’energia solar, l’eòlica, la biomassa, l’aerotèrmia o la geotèrmia.

Com hem comentat, l’ús de sistemes d’energia renovable en l’àmbit de l’habitatge té un triple benefici: a més de reduir les emissions, i de que són fonts d’energia més barates, poden permetre, fins i tot, l’autoconsum.

Sistemes d’energia renovable que es poden instal·lar a escala domèstica

Plaques solars fotovoltaiques

Aquest tipus de sistema ens permet aconseguir l’autoconsum, és a dir, produir tota l’energia que es necessita. Si bé un sistema d’autoconsum pot ser una inversió molt elevada, la veritat és que una instal·lació bàsica de plaques fotovoltaiques i una bateria ens permet reduir en un 75% la nostra factura d’electricitat.

Gràcies a un panell solar fotovoltaic es pot transformar la radiació solar en electricitat. Aquest tipus d’electricitat ha de passar per un inversor per adaptar l’electricitat a l’ús domèstic.

Fa anys, aquest tipus d’instal·lacions era molt més cara. Tanmateix, l’augment de l’oferta i de la demanda ha fet que el cost d’un panell solar sigui un 80% més baix.

Un altre dels elements d’aquests sistemes són les bateries solars, en les quals es pot emmagatzemar energia per utilitzar-la quan no hi hagi radiació solar.

Plaques solars tèrmiques

A diferència de l’energia solar fotovoltaica, amb la tèrmica no podem obtenir electricitat, però es pot utilitzar la calor del Sol per escalfar un fluid i obtenir aigua calenta sanitària i calefacció. Amb aquesta mena de sistemes podem reduir el consum d’energia per aquests dos temes en un 70%.

Els panells solars tèrmics són diferents dels fotovoltaics. En ells es mou un líquid que s’escalfa gràcies a la calor del sol i que s’acumula en un dipòsit. A aquesta mena de panells se’ls denomina col·lectors tèrmics.

Minieòlica 

Segur que has vist alguna vegada els grans molins de vent que hi ha als parcs eòlics del nostre país, gràcies als quals s’obté electricitat per a la Xarxa de Distribució nacional. A escala domèstica s’ha desenvolupat una adaptació d’aquests aerogeneradors, denominada minieòlica.

En aquests aerogeneradors es transforma l’energia cinètica del vent en energia elèctrica, podent aconseguir l’autoconsum.

Cal tenir en compte però, que, perquè aquest tipus de sistema sigui totalment rendible, la velocitat mínima del vent ha de ser de 4 metres per segon.

Geotermia i aèrotermia

Tots dos són sistemes d’energia neta i renovable i es basen en l’ús de bombes de calor. La diferència entre ambdues és l’origen de l’energia. L’aerotèrmia, per al seu funcionament, es basa en la calor present a l’aire i es pot usar tant per obtenir aigua calenta sanitària com per la calefacció

En canvi, la geotèrmia es serveix de la calor present en el sòl terrestre. Per tal d’aprofitar aquesta calor s’han de realitzar excavacions en el sòl. Com més profundes siguin, més eficient serà el sistema, però també més car.

Cal tenir en compte que aquests dos sistemes no són totalment renovables, ja que consumeixen electricitat perquè funcioni la bomba. No obstant això, redueixen en un 70% el consum energètic respecte a altres sistemes.

Es poden combinar sistemes d’energies renovables?

La resposta és sí. Si bé l’energia solar fotovoltaica i la eòlica són les úniques que permeten l’autoconsum, també el podem aconseguir mitjançant la combinació de diversos sistemes diferents.

Una de les combinacions més comunes és la de l’aerotèrmia amb l’energia fotovoltaica. Amb aquesta combinació, la hibridació de la bomba de calor aire-aigua aerotèrmica amb l’energia solar fotovoltaica, l’extracció total de l’energia prové de fonts renovables, reduint totalment les emissions.

Gràcies a aquesta combinació, l’electricitat que usa la bomba de calor dels sistemes d’aerotèrmia també seria d’origen renovable.

Cal tenir en compte que la producció d’aigua calenta, sigui per a ús sanitari o  climatització, suposa la major part del consum energètic d’un habitatge. Si aconseguim reduir el consum gràcies a un sistema d’aerotèrmia, la nostra instal·lació fotovoltaica no haurà de ser tan gran, per la qual cosa la inversió econòmica serà menor.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat