L’Agència Internacional d’Energies Renovables (International Renewable Energy Agency) anuncia que les emissions mundials de CO2 podrien reduir-se gairebé en un 70% abans de l’any 2050. Un comentari bastant optimista si considerem la situació actual.

A més, són contundents respecte a la eliminació total de les mateixes, s’acabaria amb la totalitat de les emissions tòxiques abans del 2060, sempre que s’apostés per una economia positiva i totalment neta.

Així mateix, destaquen que s’ha d’impulsar la lluita en altres sectors a banda de la indústria energètica, com per exemple els edificis, els mitjans de transport i les edificacions.

Totes aquestes afirmacions han estat publicades a l’informe titulat: Perspectives for the energy transition. Investments needs for a low-carbon energy system.

Informe de la International Renewable Energy Agency

Algunes dades d’interès:

L’Agència comença explicant la quantitat de giga-tones de CO2, les quals estan relacionades directament amb la energia, que s’emeten anualment.

La dada és bastant preocupant: el 2015 es van emetre 32 giga-tones de CO2 relacionades amb el sector energètic.

Com hem dit, aquest número és bastant alarmant, no solament perquè perjudiquem la nostra salut i el nostre planeta, sinó perquè no es respectarà l’Acord de París. Si no fem res, la temperatura global continuarà pujant i, per tant, no podrem mantenir l’augment de temperatura global per sota dels 2º.

L’Agència Internacional d’Energies Renovables sentencia: la única solució per respectar l’Acord de París seria reduir les emissions en un 85% en 35 anys. Què suposaria exactament?

$

Reduir 2.6 giga-tones cada any

$

És a dir, un 0.6 de giga-tones cada any en termes absoluts

L’Agència és rotunda: El 90% de la reducció d’emissions de C02 podria ser possible gràcies a les energies renovables i a la millora de la eficiència energètica

Però com és el panorama actual de les energies renovables? Cal dir que els països del nord d’Europa hi treballen molt més en la implantació d’energies renovables, si comparem amb el treball espanyol la diferència és abismal. Una dada preocupant és la següent:

A Espanya, segons l’Eurostat, les energies renovables només van créixer una dècima l’any 2015, a diferència de les sis dècimes de mitjana a la resta d’Europa.

El treball per les renovables a nivell mundial tampoc és molt esperançador, segons l’Agència Internacional d’Energies Renovables, aquestes només representen el 24% de la generació mundial d’energia i el 16% del subministrament d’energia primària.

Per portar a terme una correcta descarbonització, les energies renovables haurien de representar el 80% l’any 2050

Suport econòmic necessari:

Moltes són les persones que diuen que seria impossible invertir tots els diners necessaris per encaminar-nos cap a una societat eficient energèticament. És cert es necessitarien invertir 29 bilions de dòlars fins l’any 2050. Encara que semblen moltíssims diners, aquesta quantitat només representa el 0,4 del PIB mundial. Per tant, no seria tan irracional portar-ho a terme.

Punt i final a l’atur:

A més, es generaria molt més treball. Altres veus es lamenten perquè s’acabaria amb molts llocs de treball relacionats amb els combustibles fòssils, però sí hi ha solucions. El sector de les energies renovables generaria també llocs de treball i, per tant, podria compensar les pèrdues de treball de la industria.

Cal invertir en bioenergia, calefacció solar i autoconsum d’electricitat

Un altre tema del qual parla l’informe és que totes les lluites es centren només en l’energia, però afirma que també s’ha d’incidir en altres grups com l’edificació i els mitjans de transport.

Segons l’estudi, en uns anys, el total d’edificacions estarà multiplicat. Per exemple, l’any 2050, hi hauran un total de 270.000 milions de m2 de superfície construïda a tot el planeta. Si tots els edificis continuen utilitzant energia, no solucionarem res. Per tant, seria positiu pel planeta climatitzar tots els edificis gràcies a tècniques d’aïllament.

Conclusió:

En definitiva, podríem atribuir dos tercis d’emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle al subministrament i ús d’energies. Per tant, hem de lluitar per aconseguir canvis respecte a aquesta qüestió. Què necessitem?

N

Recolzament polític

N

Estabilitat a inversions privades sobre energies renovables

N

Modernització de les infraestructures energètiques

N

Desenvolupament sostenible

Com hem anat repetint, les energies renovables són claus en aquest conflicte, necessitem més inversions, més visibilització i més ajudes.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat