L’Agència Internacional de l’Energia ha revelat en el seu informe anual World Energy Outlook, que, si seguim la tendència actual de descarbonització de l’economia i complim amb els objectius del Fit for 55, el declivi del petroli començarà a tenir lloc el 2025.

Encara que actualment existeix un pic en la demanda d’aquest combustible, en un futur pròxim deixarem de consumir petroli de la mateixa manera que ho hem fet fins ara. Pel que sembla, estem a punt d’entrar en un nou cicle energètic basat en les renovables: l’era del petroli ha arribat a la seva fi.

L’extracció i el consum de petroli ha anat in crescendo des del 1859

Es tracta d’una gran notícia per a la comunitat climàtica. Des que Edwin Drake va perforar el primer pou de petroli “modern” el 1859, l’extracció i el consum d’aquest combustible fòssil ha anat in crescendo. Drake va realitzar un sondeig a la vall d’Oil Creek a Pennsilvània per l’empresa Seneca Oil i va decidir perforar un pou de 21 metres de profunditat.

Aquest va ser el tret de sortida per al desenvolupament de la indústria del petroli. La tecnologia del moment, va brindar centenars d’usos a aquest combustible, que encara es mantenen avui dia.

Actualment, el petroli és el combustible dels nostres vehicles, s’utilitza per produir objectes de plàstic, per obtenir l’electricitat de les nostres llars i fàbriques, i fins i tot pot trobar-se en el fertilitzant per a la terra en la qual creixen els nostres aliments.

Per això ara hem de tenir en compte, no només la dependència que la societat té d’aquest combustible, sinó la seva contribució a l’escalfament global de la Terra. Per aquest motiu, per aconseguir la descarbonització de la nostra societat, és fonamental deixar d’utilitzar-lo i realitzar una transició ecològica cap a una altra mena de combustibles o sistemes menys perjudicials per al Planeta.

I és que l’últim Inventari Nacional D’Emissions a l’Atmosfera (que ofereix dades a tancament del 2018) estableix que el sector elèctric és el responsable directe del 17,8% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a Espanya. Al nostre país només hi ha dos sectors que el superen: el transport (27%) i la indústria (19,9%).

I hem de tenir en compte que, part de les emissions generades per aquests dos últims, també han estat provocades per combustibles fòssils com el gas, el carbó o el petroli.

La Xarxa Elèctrica d’Espanya té l’objectiu de reduir un 40% les seves emissions de  GEH per al 2030

La font d’energia que utilitzem pot arribar a tenir un gran impacte en el medi ambient. Per aquest motiu, el 2018 organismes com la Xarxa Elèctrica d’Espanya van decidir intervenir i definir els seus propis objectius de descarbonització sota el registre de Science Based Target (SBTi).

Aquests objectius permeten a les empreses concretar objectius de reducció d’emissions basats en la ciència, com una manera d’impulsar l’avantatge competitiu de les empreses en la transició a l’economia ZEO -zero emissions-.

En aquest sentit, la Xarxa Elèctrica es compromet a reduir les seves emissions per MWh transportat, d’Abast 1 i 2, en un 40% per al 2030, respecte al 2015. Això ho aconseguiran a través d’un Pla d’Acció, basat en la reducció de la dependència dels combustibles fòssils i l’aposta per les renovables.

Els països es comprometen a reduir la seva dependència del petroli

Si els països compleixen amb l’anunciat en els seus Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNIEC), es generarà un punt d’inflexió que iniciarà el final de l’economia del petroli. Així i tot, quan tindrà lloc aquest punt d’inflexió?

Si els estats retarden les seves accions i mesures al voltant de la sostenibilitat, aquest punt d’inflexió es retardarà fins al 2030. Per contra, si enguany comencen a complir de manera ambiciosa, amb els objectius de reducció i les cotes d’energia renovable, la fi del petroli podria esdevenir el 2050.

A més, hem de tenir en compte que com més aviat tingui lloc la transició energètica, abans baixarà el preu final de la llum que paguem els consumidors.

Els ciutadans del carrer també poden contribuir al declivi del petroli

D’altra banda, el declivi del petroli també estarà impulsat per un canvi en els comportaments dels consumidors.

En aquest sentit, l’abandonament dels vehicles de motor serà decisiu per provocar el canvi. En el pitjor dels casos, el 2030 el 8% de vehicles seran elèctrics, un percentatge que podria pujar fins al 15% si aconseguim augmentar el número d’electrolineres a les ciutats urbanes o promoure un augment dels desplaçaments a peu, amb bici o amb transport ZEO -zero emissions-.

D’altra banda, altres accions com, per exemple, canviar a una comercialitzadora d’electricitat només renovable, limitar la temperatura de l’aire condicionat, restringir l’ús dels vehicles a les ciutats, així com viatjar en trens de mitja distància, en lloc dels avions, són canvis que podrien ajudar-nos a reduir el consum de petroli.

Aquesta tendència de consum podria provocar la caiguda d’aquest combustible en el mercat. Fet que, unit a algunes traves a favor de la transició ecològica com l’augment dels impostos als combustibles fòssils o del preu per tona de CO₂ emesa, podrien accelerar el declivi del mateix.

Sense cap mena de dubte, aquestes són accions que ens permetrien generar un canvi decisiu en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d’emissions.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat