La comunitat internacional assegura que una de les claus per a frenar el canvi climàtic és posar el focus en l’acció local o a petita escala. De fet, un estudi elaborat pel CIFOR (Centre per a la Recerca Forestal Internacional), assegura que l’acció climàtica global no seria res sense el suport local.

Aquesta recerca va revelar que la implementació de les iniciatives i mesures per combatre el canvi climàtic no funcionarà si no es para esment en la governança a escala subnacional.

La científica principal del CIFOR, Anne Larson assegura que “L’ús de la terra i els canvis en el seu ús ocorren en un espai geogràfic que està afectat per múltiples nivells de presa de decisions”. I és que no es pot parlar de canvis en l’ús de la Terra, gestió de l’entorn i els ecosistemes i mesures d’adaptació i mitigació sense tenir en compte tots els nivells, des del global fins al nivell del terreny.

Els Governs locals i regionals tenen un important paper en la lluita contra el canvi climàtic

Per aquest motiu, els Governs locals i regionals, i fins i tot les petites comunitats, tenen un paper important a l’hora de portar a la pràctica la reducció d’emissions que es demanda des dels governs centrals.

Segons Larson, “en les negociacions sobre el clima es parla molt sobre la planificació des de baix cap a dalt (bottom-up), i és una cosa que ha de fer-se per sota del nivell nacional”. Tal com defensa la científica, “no podem esperar que les decisions globalment produeixin un impacte si no tenim governs subnacionals que puguin implementar i gestionar plans en jurisdiccions a escala local”.

A més, aquests governs locals, també poden impulsar la transició del teixit empresarial de mitjanes i petites empreses que operen localment. En aquest sentit, els ajuntaments, per exemple, poden ser la clau de la transició ecològica, vetant algunes indústries i bastint ponts a aquells projectes o empreses locals que siguin ZEO.

D’aquesta manera, aquelles empreses que vulguin proliferar i ser competitives hauran de canviar el seu model de negoci i apostar per la sostenibilitat. I hem de reconèixer, que aquesta acció és molt més senzilla en un entorn local o micro, que en un entorn global -amb empreses que abasten una activitat internacional i generen un impacte en tot el planeta-.

Per aquest motiu, la notícia de què les grans ciutats espanyoles han signat un Acord per aturar el canvi climàtic és tan positiva.

El 8 de setembre del 2021, els alcaldes de Barcelona, Madrid, València i Sevilla, juntament amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, van signar un “precontracte” sota el qual es comprometen a aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2030.

En menys de deu anys Barcelona, Madrid, València i Sevilla seran ZEO

En menys de deu anys, aquestes ciutats seran ZEO -zero emissions objective-. La ministra Teresa Ribera, ha obert la possibilitat a la resta de ciutats espanyoles, a acollir-se a aquest compromís. Alguns asseguren que aquesta acció representa la translació a l’àmbit local de l’Acord de París i l’Agenda 2030.
Tot això va tenir lloc durant la jornada “Les ciutats espanyoles davant el repte de la neutralitat climàtica”, celebrada el passat 8 de setembre de 2021. Al llarg d’aquest esdeveniment, alcaldes de dotze ciutats espanyoles van compartir les seves experiències en el camí cap a la sostenibilitat ambiental i van mostrar les mesures que estaven duent a terme per reduir la seva petjada de carboni.

Així i tot, de moment el compromís és una declaració de principis que no vincula aquestes quatre ciutats de manera legal. Aquest pacte únicament estipula que les ciutats han de començar a desenvolupar les seves pròpies estratègies que tinguin com a objectiu aconseguir la neutralitat climàtica al final d’aquesta dècada.

Segons sembla, aquesta és una mesura similar a la Declaració d’Emergència Climàtica que algunes comunitats autònomes i alguns estats van dur a terme durant l’any 2019. Esperem que, com va succeir aleshores, la d’aquestes ciutats no sigui una declaració buida i desproveïda d’acció.

Sens dubte, aquestes grans ciutats han pres la decisió d’augmentar la seva ambició climàtica i reduir al màxim les emissions de CO₂, a causa de la marea verda política present en tota Europa i Amèrica. Així i tot, en aquesta decisió també tenen cert protagonisme els ciutadans del carrer, que en els últims anys han demostrat, a través del seu vot, la seva preocupació pel canvi climàtic.

Vols conèixer tota l'actualitat sobre ciutats sostenibles?

Vols conèixer tota l’actualitat sobre ciutats sostenibles? Subscriu-te a la nostra Newsletter, fes-te ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat