Sembla que en els darrers anys, la creixent preocupació pels fenòmens climàtics adversos i la crisi sanitària, finalment han aconseguit canviar l’opinió i les prioritats dels espanyols. Les últimes dades de l’enquesta sobre el clima 2020-2021 del Banc Europeu d’Inversions (BEI) mostren com la COVID-19 i la crisi climàtica estan canviant l’escala de valors de la ciutadania.
L’enquesta comprèn les opinions de més de 30.000 persones i permet realitzar comparacions a escala regional entre la Unió Europea (UE), els Estats Units i la Xina.
Segons la part de l’Estudi relativa a Espanya, al llarg del temps, l’actitud dels espanyols enfront de la crisi climàtica és cada vegada més positiva. Encara que la major part de la ciutadania (68%), ara mateix està més preocupada per contreure el virus que pels efectes del canvi climàtic, a llarg termini un 80% opina que les seves decisions i accions poden contribuir a frenar el canvi climàtic.
Un 80% dels espanyols creuen que poden contribuir a frenar el canvi climàtic
Una xifra que se situa vuit punts per sobre de la mitjana europea i estatunidenca, on la xifra d'”activistes” és d’un 72%. Sorprenentment a la Xina el percentatge de ciutadans que creuen que poden ajudar a frenar el canvi climàtic és del 84%.
L’elevada consciència climàtica de la ciutadania xinesa probablement té a veure amb la contaminació, que amenaça la salut dels habitants al país, o amb l’ambició climàtica mostrada Xi Ji Ping en els darrers mesos. El president xinès va anunciar de l’ONU que la Xina es compromet a ser ZEO el 2060.
Una decisió que determinarà la lluita contra el canvi climàtic en les properes dècades.
Els espanyols apunten a la reducció de la mobilitat aèria per fer front al canvi climàtic
Segons l’enquesta, un altre dels aspectes que també influiran en la lluita contra el canvi climàtic, serà la mobilitat aèria. Pel que sembla, bé sigui per protegir el planeta o bé per reduir el risc de contagi, la majoria d’enquestats creuen que deixar de viatjar amb avió o fer-ho amb molta menys freqüència, pot ajudar-nos a reduir les emissions globals i complir amb els objectius de l’Acord de París 2015.
No van mal encaminats. Encara que en l’actualitat la mobilitat amb avió únicament representa un 3,4% de les emissions GEH globals, aquesta xifra podria créixer massivament en les properes dècades.
Segons l’Agència Estatal del Medi Ambient Europea si el sector de l’aviació continua creixent, el 2050 les emissions es podrien multiplicar per vuit i representar el 20% de les emissions globals. Per aquest motiu, aquest canvi en l’escala de valors de la ciutadania podria ajudar-nos a revertir aquest mal pronòstic.
Un 71% dels espanyols volaran amb menys freqüència una vegada superada la pandèmia
Una vegada superada la pandèmia, tres quartes parts dels espanyols (71%) asseguren que volaran amb avió amb menys freqüència. Un 22% d’aquests, ho faran per motius climàtics.
I és que, tal com reflecteix el document, renunciar a la mobilitat aèria és el sacrifici més assumible d’entre els diferents canvis que hauria de dur a terme la humanitat per tal de reduir les seves emissions i combatre la crisi climàtica.
Es tracta d’un canvi de vida o d’hàbits molt més senzill que deixar de menjar carn, no utilitzar el cotxe, evitar les plataformes de vídeo en línia o no comprar roba nova.
Sabíes que…?
Segons l’enquesta del Banc Europeu d’Inversions, la societat opina que el més fàcil per mitigar el canvi climàtic és renunciar a volar amb avió.
– Sabies que cada passatger genera 73 kg de CO₂ en volar de Madrid a Barcelona?
– El mateix trajecte amb tren genera 9 kg de CO₂ per passatger
D’altra banda, el sacrifici més dur o difícil d’assumir per als espanyols seria renunciar al cotxe particular (33%) i deixar de menjar carn (31%).
Els espanyols, cada vegada més actius en la lluita contra el canvi climàtic
Aquesta última enquesta sobre el clima 2020-2021 del Banc Europeu d’Inversions (BEI) també ha reflectit que, en el darrer any, cada vegada hi ha més persones que passen de la consciència climàtica a l’acció climàtica.
Del 81% d’espanyols que asseguren haver començat a esforçar-se per reduir la seva petjada de carboni, el 24% afirma que ja ha fet canvis radicals en aquesta línia, una xifra cinc punts per sobre de la mitjana europea.
A més, dins d’aquest percentatge, el col·lectiu més ZEO són les dones amb edats compreses entre els 15 i els 29 anys. En l’àmbit geogràfic/regional, l’informe destaca el compromís ambiental dels residents de les comunitats autònomes d’Extremadura i Catalunya.
Quins canvis estan disposats a fer els espanyols per reduir la seva petjada de carboni?
Mobilitat
Quan finalitzi la pandèmia i per a substituir els trajectes amb avió, el 69% d’espanyols es decantaran pels viatges amb tren per trajectes de 5 o menys hores. A més, un 55% està disposat a renunciar al “viatge dels seus somnis” a un país llunyà per reduir la seva petjada ecològica.
El 74% dels espanyols es mostren reticents a usar el transport públic a causa de la preocupació per la covid-19. Per això, s’augura un increment de la mobilitat interurbana amb vehicle privat.
Alimentació
A més d’abandonar la comoditat dels viatges amb avió, el 61% dels espanyols estan disposats a reduir el seu consum de carn per poder reduir la seva petjada de carboni. Fins i tot un 24% estan d’acord a ser vegetarians i deixar de menjar carn de manera permanent.
Amb la finalitat d’aconseguir reduir les seves emissions i contribuir a l’acció climàtica, un 96% d’espanyols estan disposats a consumir aliments de temporada i un 72% a comprar productes de proximitat o km0 – un 28% estarien disposats a fer-ho de manera permanent-.
En general, sembla que tant la crisi sanitària com la creixent consciència climàtica han donat peu a un canvi en les prioritats de la societat en general. Tal com reflecteix l’informe, els espanyols són dels ciutadans més compromesos amb l’acció climàtica i amb migrar a un consum i una vida més ZEO.
Les persones que estan disposades a renunciar als seus capricis i hàbits diaris per contribuir a la lluita climàtica i protegir el futur del planeta, són ja una majoria.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.