Si fa poc us parlàvem sobre la implicació i les accions que estaven duent a terme les escoles en la lluita contra el canvi climàtic, ara ens endinsem en un dels negocis que més diners generen en el món: el futbol.

En aquest sentit, aquesta mateixa setmana l’equip de futbol del Paris Saint Germain ha suscitat una gran polèmica a causa d’unes declaracions considerades com a “negacionistes” per part de la comunitat climàtica.

I és que, durant una roda de premsa, l’entrenador del PSG, Christophe Galtier, i un dels seus jugadors estrella, Kylian Mbappé, es van burlar d’una periodista quan aquesta els va preguntar per què l’equip havia viatjat amb avió per disputar el partit de la Ligue 1 contra el Nantes, quan totes dues ciutats estan connectades per un tren d’alta velocitat. El trajecte, d’uns 380 quilòmetres, es pot realitzar amb tren en dues hores, mentre que l’equip parisenc va llogar un avió Boeing 737 de 50 places.

Després d’escoltar la pregunta, el jugador de 23 anys d’edat es va riure de la periodista i l’entrenador va respondre de forma irònica: “Aquest matí hem parlat amb la societat que organitza els nostres desplaçaments per veure si podem anar amb carro o en vela”.

Pel que sembla, aquestes declaracions deixaven clar que l’equip no es planteja dur a terme els seus viatges de curta o mitjana distància amb tren, i prefereix fer-los amb avió privat. Però en el fons, el missatge que dona el PSG és que el canvi climàtic és “cosa de riure” i que no pretenen fer cap esforç per lluitar contra l’emergència climàtica.

A més, aquest equip internacional podria estar duent a terme un acte il·legal. Perquè l’any passat el Parlament francès va aprovar una llei que prohibeix els vols nacionals, quan hi hagi alguna alternativa amb tren, en desplaçaments inferiors a dues hores i mitja.

La resposta per part d’altres clubs a aquesta polèmica

Després d’aquests comentaris, la polèmica va estar servida tant en els mitjans com en les xarxes socials. Alguns comptes ecologistes, a més de criticar el posicionament “aparentment” negacionista de Christophe i Mbappé, van aprofitar per recordar l’ús excessiu de vols privats que duu a terme Leonel Messi, exjugador del Barça i actual davanter del PSG.

Fa uns mesos, l’associació Attac va acusar el futbolista de realitzar 52 vols amb el seu jet privat, fet que suposa 1.502 tones de CO₂.

Segons un informe de l’ONG Transport & Enviroment, és important tenir en compte que els avions privats generen 10 vegades més emissions de carboni que les aeronaus de passatgers i 50 vegades més que els trens. Tal com mostra el document, en només una hora de vol, un jet privat pot arribar a emetre dues tones de CO₂, quan, de mitjana, una persona emet al voltant de 8,2 tones de CO₂ en el transcurs d’un any.

Evitar aquest tipus de vols seria una manera de reduir la petjada de carboni de la humanitat i aconseguir els objectius de descarbonització proposats per la comunitat climàtica:

– Reduir les emissions un 55% el 2030
– Aconseguir la neutralitat climàtica el 2050

Després que aquestes declaracions es fessin virals, a Espanya els diaris esportius i ecologistes van córrer ràpidament a comprovar quina era la política de desplaçaments dels equips espanyols.

La recerca del mitjà de comunicació ARA, confirma que els clubs espanyols també utilitzen vols privats, però amb molta menys freqüència.

El Futbol Club Barcelona, per exemple, s’ha desplaçat a camps com el Vila-real, a Castelló de la Plana, o a l’estadi de Saragossa amb autobús. No obstant això, algunes vegades també ho han fet en vol privat xàrter.

En el cas del Real Club Deportiu Espanyol de Barcelona, la política és similar a la del Barça. Per als desplaçaments de curta o mitjana distància dins de Catalunya o València, fan servir autocars, mentre que per desplaçar-se a ciutats com Pamplona o Bilbao van en vol privat.

Pel que sembla, al Girona, equip que ha pujat a primera divisió enguany, existeix un major compromís climàtic. L’equip del Girona prioritza sempre el tren d’alta velocitat, per viatjar a Madrid, Pamplona o València.

No descarten optar per un vol xàrter, però només en casos excepcionals: si els horaris i el calendari compliquen el benestar dels jugadors. Perquè us feu una idea: l’últim vol xàrter que va realitzar l’equip del Girona va ser per anar a jugar a Tenerife.

 

Per la seva part, des del Reial Betis va anunciar l’any passat que el nou mitjà de transport oficial de l’equip seria Renfe. L’acord de col·laboració fixa que el tren es convertirà en el ‘Transport Oficial’ per als desplaçaments dels seus clubs de futbol i bàsquet en les diferents competicions que es disputin al llarg d’aquesta temporada.

A més, la companyia facilitarà descomptes per als viatges amb tren amb motiu de les trobades esportives programades dels clubs, de les seves seccions masculina i femenina.

L’Atlètic de Madrid i el Real de Madrid també van activar estratègies per reduir la seva petjada de carboni dels desplaçaments de curta i mitjana distància. El maig del 2022 tots dos equips es van traslladar al Cívitas Metropolità en dos autobusos públics elèctrics facilitats per l’Empresa Municipal de Transports de Madrid.

L’altra cara de la moneda

Encara que per aquestes declaracions pugui semblar que els grans clubs de futbol no estan conscienciats sobre la importància de frenar el canvi climàtic, la veritat és que en el món de l’esport hi ha molts clubs i jugadors que estan fent canvis en aquesta línia i activant la seva pròpia transició ecològica.

El clar exemple d’això és el nou fitxatge del Barça, Héctor Bellerín, un vegà, ecologista i model, que l’any passat va prometre plantar 3.000 arbres per cada victòria que guanyés el seu anterior equip, l’Arsenal.

Bellerín és un fervent defensor de la consciència climàtica. Ha invertit en un parell d’empreses ecològiques i és accionista de l’equip més sostenible del món, els Forest Green Rovers.

I és que segons va explicar el jove futbolista durant la seva roda de premsa de presentació: “El futbol em dóna tant que em col·loca en una posició en la qual puc ajudar més que la majoria. És el meu deure fer-ho i estic molt feliç”.

També en aquesta línia està Pedro González, també conegut com a Pedri, la jove promesa del FC Barcelona i jugador de la selecció espanyola de futbol, que s’ha convertit en una nova icona de la moda sostenible. Pedri ha estat seleccionat per ser el model principal de “Icons”, la nova campanya de roba ecològica de Springfield.

De fet, actualment, alguns dels equips espanyols més importants del moment han dut a terme canvis per incrementar el seu compromís sostenible i reduir el seu impacte en el medi ambient.

A més, des del Regne Unit els Forest Green Rovers es van convertir en l’equip de futbol més sostenible del món, un exemple a seguir pels altres clubs, gràcies al seu ADN ecologista que es fa visible en el mateix estadi, la mobilitat i l’alimentació dels jugadors, l’equipament, etc.

Els equips de futbol i els seus jugadors, no només són figures que influeixen en l’opinió pública, sinó que també tenen la seva part de responsabilitat en el camí cap a una societat més ZEO.

La petjada de carboni del futbol

I és que els clubs de futbol, de manera directa, generen emissions a través dels constants viatges dels equips, però també a partir dels partits, esdeveniments i un altre tipus de trobades que organitzen els clubs.

Els estadis requereixen d’una gran quantitat d’energia per al seu funcionament. De fet, segons Holaluz, un estadi d’un equip de futbol europeu consumeix una mitjana de 8 milions de kW/hora l’any, la despesa equivalent a un total 2.500 famílies.

Per aquest motiu, el setembre del 2019 una de les principals organitzacions de futbol del món va començar a calcular també la petjada de carboni dels seus principals tornejos.

Les dades de la UEFA van revelar que aquest any, la Champions League europea va generar un total de 2.925.000 tones de CO₂ equivalent. Per fer el càlcul es van comptabilitzar les emissions generades pels desplaçaments i les estades d’hotel de 24 equips, i l’energia generada pels 51 partits celebrats en 10 ciutats diferents. I no només això, també es va comptabilitzar la petjada de carboni generada pels 2,5 milions d’espectadors que van assistir presencialment a veure els partits.

Tot apunta al fet que els detractors del canvi climàtic en el futbol són escassos i que la tendència és que els equips siguin cada vegada més sostenibles.

Per part seva, els jugadors estan prenent cada vegada més consciència del seu poder d’influència i de l’impacte mediambiental de la seva activitat i intenten reduir-la. El futbol va pel camí de ser autènticament ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat