La consciència climàtica cada vegada agafa més protagonisme en la societat, està canviant la nostra forma de consumir i les nostres preferències quant a l’oci i entreteniment. És per això que des de fa uns anys els festivals musicals treballen per a aconseguir reduir el seu impacte ambiental.

La majoria de festivals ja compten amb un sistema de devolució de gots reutilitzables i són cada vegada més zerowaste. També inclouen múltiples punts de reciclatge i punts d’informació i conscienciació sobre escombraries i residus en els seus recintes. L’economia circular acostuma a ser la primera àrea en la qual els festivals treballen.

Objectiu: Aconseguir festivals zero emissions (ZEO)

Després d’aquest avanç cap al residu zero, ara l’objectiu és aconseguir festivals zero emissions (ZEO). La reducció d’emissions és una mesura necessària per a combatre el canvi climàtic i complir els objectius de reducció d’emissions que marca l’Acord de París 2015; i aquesta reducció, ha de donar-se en tots els àmbits.

We love Green i Shambala són els dos festivals internacionals més ZEO

Per això els festivals estan canviant els seus sistemes d’obtenció d’energia, introduint millores en l’alimentació, en la gestió de l’aigua i planificant nous sistemes de transport sostenibles. Alguns festivals de nivell internacional porten un gran avantatge amb respecte els festivals espanyols. El We Love Green, celebrat als afores de París, ja és un festival ZEO -zero emissions-, sense plàstics i 100% renovable gràcies a l’ús de biocarburants, hidrogen i plaques solars.

El festival Shambala a Regne Unit, és un altre exemple a seguir per als festivals espanyols. Ha eliminat la carn i el peix del seu menú -i amb això les emissions derivades de l’alimentació-, i ha iniciat un enginyós sistema de reducció de les emissions derivades del transport. S’estima que el 80% de les emissions derivades d’un festival es deuen al transport –dels assistents, materials, infraestructures.-.

És per això que aquest any Shambala va aconseguir duplicar el nombre d’assistents que venien amb autobús reduint 15$ el preu de l’entrada per a aquells que vinguessin en els autocars de l’organització. Van aconseguir reduir un 10% més la seva petjada de carboni.

Tots dos festivals compten amb la certificació de A Greener Festival, una entitat sense ànim de lucre i independent que treballa per a aconseguir que els festivals tinguin el mínim impacte ambiental. Aquí a Espanya alguns festivals com el Primavera Sound o DGTL ja compten amb una bona qualificació de Greener Festival. Tot i així, aquest estiu han treballat més que mai per a aconseguir reduir al màxim la seva petjada de carboni i ser el més ZEO possible.

Què estan fent els festivals espanyols per a reduir emissions?


DGTL 

La versió espanyola del DGTL holandès celebrat a Barcelona, ha superat totes les expectatives quant a compromís ambiental. Aquest any el festival de música electrònica ha aconseguit la màxima puntuació de Greener Festival. En els Greener Festival Awards va obtenir 4 estrelles gràcies als esforços dedicats a reduir la petjada ecològica del festival en l’àrea de transport, electricitat, residus, aigua i impacte local.

El DGTL compta amb un Pla d’Energia Intel·ligent per tal d’adaptar el festival a la transició energètica. El Pla maximitza al màxim el consum que prové de la xarxa elèctrica i altres fonts d’energia renovable. En el festival tampoc es ven carn, per tal de reduir les emissions de carboni derivades de la ramaderia i salvar grans quantitats d’aigua potable i terra.

A més el festival compta amb múltiples iniciatives de reciclatge i gestió de residus, com per exemple un projecte de reciclatge i reconversió de l’orina en fertilitzant a través de la instal·lació de lavabos especials. Les cabines inclouen en temps real la quantitat de fosfat produït i la reducció de les emissions aconseguides en comparació als banys convencionals.


Rototom Sunsplash

Aquest festival de reggae no només gaudeix d’una política excel·lent quant a sostenibilitat des de la seva creació en 1994, el Rototom ha estat reconegut per l’ONU i la UNESCO com a Esdeveniment Emblemàtic per a una Cultura de Pau i No Violència. Per aquest festival passen cada any uns 200.000 assistents, que generen poc més de 24 tones de residus. Una xifra minúscula comparada amb la d’altres festivals com el FIB, que se celebra en la mateixa zona de Benicàssim i genera unes 200 tones.

I és que en aquesta última edició, el Rototom Sunsplash ha aconseguit ser un festival lliure de plàstics (Plasticfree). Quant a emissions, des de 2014 tots els escenaris del festival s’il·luminen amb tecnologia LED, la qual cosa permet reduir més d’1 terç del consum elèctric. Les botigues de marxandatge funcionen amb panells solars. El backstage i la seva zona d’hospitality compten amb una zona d’ombrel·les ‘solars‘ que permeten recarregar telèfons mòbils i il·luminar el recinte durant la nit amb energia 100% renovable.

El festival calcula la seva petjada de carboni i aquesta edició de 2019, ha compensat les emissions de CO₂ plantant més de 300 arbres en el recinte de concerts.


Primavera Sound

Aquest macro festival treballa ara per a aconseguir les 4 estrelles de Greener Festival. El 2012 el festival va obtenir 3 estrelles i va ser catalogat com un festival “Altament recomanable” quant a pràctiques sostenibles. Per a reduir emissions aquest festival compta amb la placa solar del Fòrum, que evita l’emissió de més de 400 tones de CO₂ a l’any, i promou l’ús del transport públic.

El Primavera Sound acords amb les empreses de transport públic de la ciutat per a crear una flota d’autobusos especial per a portar als assistents al recinte de concerts. També promou l’ús de la bicicleta amb la instal·lació d’un pàrquing de bicicletes gratuït i vigilat davant del festival.

L’organització del Primavera contracta a proveïdors locals i té una flota de vehicles elèctrics per al desplaçament dels treballadors dins del mateix festival. D’aquesta manera redueix bona part de les emissions derivades del transport. Com ja fan la majoria de festivals, calcula i compensa la seva petjada de carboni amb un projecte a Ai-Yildiz, a Turquia, enfocat a la producció d’energia eòlica.


Own Spirit 

Aquest festival de música tràngol celebrat a Aragó, Oesca, té com a objectiu principal la integració de l’esdeveniment amb la naturalesa. Own Spirit és un festival holístic i sostenible que combrega amb el moviment “leave no trace” (no deixis petjada), que promouen la majoria de festivals ecològics de caràcter internacional.

 

El festival, que també va ser guardonat per a Greener Festival, té com a segell únic: La iniciativa OwnLAND. Amb aquesta, es compromet a realitzar un projecte a llarg termini en la zona en la qual se celebra el festival, l’embassament de Santa Ana. L’organització de l’Own Spirit ha ideat un Pla Paisatgístic i de sostenibilitat a 10 anys vista, que inclou criteris de bioconstrucció, permacultura, reforestació, economia circular i educació ambiental.

Per a l’organització “la necessitat de respectar i cuidar l’entorn de l’embassament, mostra la urgència d’una educació ambiental d’impacte per a frenar el canvi climàtic”. Per això compensen la seva petjada de carboni (6,48 tones de CO₂), amb la plantació d’arbres als voltants de l’embassament mitjançant el compost generat durant les passades edicions del festival. Own Spirit Festival compta amb infraestructures fabricades amb materials zero emissions -com la fusta-, banys en sec i una bassa per a filtrar les aigües provinents de les dutxes i així poder reutilitzar-les.


Sonidos Líquidos 

Aquest original festival celebrat en ple cor de l’illa de Lanzarote, és un dels més dedicats a reduir el seu impacte ambiental. Ofereix una experiència gastronòmica i musical sostenible, fet que li ha atorgat el segell Europe for Festival en qualitat de festival innovador, atractiu i amb un segell distintiu.

El festival es celebra en la Geria, un dels paisatges agraris que més caracteritzen aquesta illa de l’arxipèlag canari. Una terra de cultiu que va ser sepultada per terres volcàniques úniques. Per a reduir emissions, aquest festival aposta pel transport compartit, amb la inclusió d’una flota de ‘guaguas’ per als desplaçaments per l’illa i la promoció de descomptes i premis per a aquells que les utilitzin. Per a reduir el consum energètic Sonidos Líquidos es realitza durant el dia, aprofitant la llum natural. I per la nit compta amb il·luminació LED de baix consum. L’organització ha inclòs en el seu recinte, una “Barricada Energètica” que s’alimenta de llum solar perquè els assistents puguin carregar els seus mòbils.

L’àrea més gran d’acció per a la reducció d’emissions d’aquest festival és la de l’alimentació. El 100% dels vins servits durant l’esdeveniment provenen de l’illa i la majoria de productes són KM0, això suposa un gran estalvi en les emissions derivades del transport i de la producció i embalatge.


BioRitme Festival

BioRitme és un dels festivals més eco compromesos d’Espanya. Situat en l’idíl·lic Pantà de Sau, a Osona, aquest esdeveniment ha aconseguit ser el primer festival paritari d’Espanya i 100% ecologista. El BioRitme no només compta amb una política de reducció i gestió de residus sinó que promou la conscienciació i l’adquisició d’un estil de vida ecologista.

 

Per a reduir emissions el Bioritme proposa una oferta gastronòmica 100% orgànica, ecològica i de proximitat. En el BioMarket del festival tots els productes a la venda, incloses les begudes alcohòliques, són de producció ecològica i saludables. Potser l’acció ambiental més important que realitza aquest festival és la promoció d’una cultura ecologista: centrant-se en l’economia sostenible, les teràpies alternatives i l’activisme ambiental. Ho fa a través d’una programació repleta de tallers de sostenibilitat, taules rodones sobre ecologia, un punt de trobada per a debatre sobre activisme i drets…

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat