Des que es va crear el primer sistema d’etiquetatge de la petjada de carboni en 2006, ha plogut molt. L’ONG anglesa Carbon Trust va ser la primera a oferir un servei de càlcul i certificació de la petjada de carboni a les marques comercials .

Molt abans d’establir les bases de l’acció climàtica a través de l’Acord de París 2015 o els compromisos de neutralitat de carboni durant la COP25, aquesta ONG ja treballava per la descarbonització de l’economia a través de les etiquetes de la petjada de carboni.

L’etiquetatge de la petjada de carboni empeny les grans marques a reduir les seves emissions

Aquest sistema d’etiquetes, Carbon Trust, i múltiples iniciatives que van venir després, com la canadenca Carbon Counted o la suïssa Climatop, tè l’objectiu d’empènyer les empreses a comprometre’s a reduir les seves emissions de CO₂ per així fer front al canvi climàtic.

Per aconseguir aquest compromís de les companyies, el primer pas és calcular la petjada de carboni. Per reduir les emissions derivades d’una activitat econòmica, primer hem de conèixer d’on vénen i en quines fases del procés productiu s’han generat.

Les etiquetes de càlcul de petjada de carboni atorguen un avantatge competitiu

Després de conèixer aquestes dades, el següent pas és incloure a l’envàs una etiqueta dels kg de CO₂ equivalent que s’han emès per a fabricar i transportar cada producte, i establir uns objectius i compromisos clars per reduir-les. Amb aquest sistema s’atorga a aquelles marques que decideixen fer el pas, un avantatge competitiu davant els consumidors.

I és que, en els últims anys, la sostenibilitat de les marques s’ha convertit en un factor de decisió de compra molt important. Les marques que compten amb certificats i etiquetes ecològiques, així com de càlcul de la petjada de carboni, es mostren més compromeses amb el medi ambient i més transparents davant els clients.

Al mateix temps, les etiquetes ajuden les persones a reduir la seva pròpia petjada de carboni. Mitjançant aquest sistema se’ls brinda la informació necessària per prendre decisions sobre els productes i aliments que compren, i així poder reduir l’impacte del seu consum en el medi ambient.

Actualment existeixen centenars d’entitats que emeten etiquetes de la petjada de carboni

Actualment, catorze anys després de la creació d’aquesta pionera iniciativa ambiental, existeixen centenars d’organitzacions i ONGs que calculen la petjada de carboni de les empreses. També emeten certificats i etiquetes que mostren als consumidors les emissions de CO₂ generades per la fabricació i obtenció de cada producte.

Els mercats de carboni: El càlcul obligatori de la petjada de carboni

A més, des de fa anys, en algunes economies mundials, les majors empreses emissores del sector industrial estan obligades a calcular i pagar per cada tona de CO₂ que emeten. Segons va explicar Ismael Romeo, director general de SENDECO2, a Plataforma ZEO, “cada vegada més economies estan posant preu a les seves emissions de carboni a través de mercats de carboni o impostos directes”.

Aquest preu, atorgat per organismes com el Règim de Comerç Europeu, suposa un al·licient perquè les empreses es decideixin a afrontar una transformació tecnològica de la seva producció fent-la més ZEO -zero emissions-, i aconsegueixin grans avantatges competitius perquè no han de pagar per les seves emissions.

Cada vegada més empreses calculen la seva petjada de carboni i la compensen

Així i tot, no totes les empreses estan subjectes a aquest sistema de càlcul obligatori de petjada de carboni i a pagar per les seves emissions. És per això que, en els últims anys, algunes companyies han pres la decisió d’adoptar un compromís amb la lluita climàtica calculant la seva petjada de carboni i compensant-la.

Sigui de manera autònoma o bé a través d’organitzacions alienes, moltes de les grans marques ja coneixen les emissions generades pels seus productes i serveis i tenen l’objectiu de reduir-les. Ara bé, les coneixem nosaltres?

Etiquetes de Petjada de carboni, on podem trobar-les?

La gran majoria d’empreses que calculen i es comprometen a reduir les seves emissions de CO₂, no comuniquen la seva petjada de carboni en l’embalatge a través de les etiquetes.

Es tracta d’una mesura contraproduent per elles, ja que, segons han demostrat els estudis de tendències de consum, aquestes etiquetes ajuden a que els compradors tinguin una percepció més positiva de la marca.

A més, una altra de les problemàtiques a l’hora de calcular la petjada de carboni real resideix en la dificultat de conèixer la petjada de carboni de cadascun dels proveïdors. Per aquest motiu, és més fàcil establir un càlcul real per aquells fabricants que produeixen les seves pròpies matèries primeres, i només han de reclamar als seus proveïdors les emissions derivades de l’embalatge o el transport.

A continuació, recollim les etiquetes de petjada de carboni més populars i fàcils de trobar en els supermercats i els sistemes de certificació més coneguts a escala global.

Etiqueta “Carbon Trust”.

La reina de les etiquetes de càlcul de carboni. Alguns membres de l’ONG Carbon Trust, van contribuir a la creació de la recomanació PAS 2050:2008, per mesurar l’emissió dels GEH produïts durant la cadena de producció de productes i serveis.

També a l’elaboració de la norma ISO14067, que recull els requisits i recomanacions pels quals es regeixen avui dia la majoria d’organitzacions, per quantificar les emissions derivades d’un producte.

Les etiquetes de Carbon Trust es poden trobar en milers de productes al voltant del món. El sistema consisteix en una gamma d’etiquetes de petjada de carboni de producte, que indiquen en quin nivell es troben les marques en el seu compromís per aconseguir la neutralitat climàtica.

Segons el sistema d’etiquetatge de Carbon Trust, existeix l’etiqueta de, “Reduint CO₂”, ” CO₂mesurat”, “Baix en carboni” o “Neutre en carboni”. Algunes d’elles també inclouen el nombre d’emissions exactes de CO₂ generades per cada producte.

L’empresa d’alimentació de gran consum Oatly va ser la pionera en apostar per aquest sistema d’etiquetatge en l’embalatge dels seus productes. Ara la marca Quorn Foods, líder de producte alimentari de micro proteïna al Regne Unit, Irlanda i Holanda, també se suma a la iniciativa de mesurar i etiquetar els seus productes.

Gràcies a aquesta iniciativa ZEO, aconsegueixen transmetre als consumidors la importància de triar els seus productes per contribuir a preservar el medi ambient i reduir les emissions de GEH que provoquen el canvi climàtic.

Etiqueta “Climatop”.

L’etiqueta suïssa Climatop està activa des del 2008. Certifica productes i serveis que generen significativament un menor nombre d’emissions de GEH que altres productes similars.

El sistema d’etiquetatge de Climatop no inclou un número detallat de les emissions de GEH generades pel producte, sinó que consisteix en una etiqueta que de manera general afirma: “Approved by climatop” és a dir “Aprovat per Climatop”. Sens dubte, es tracta d’un sistema més pràctic tant per als consumidors com per a les marques i productes que la llueixen.

A la seva pàgina web inclouen un ampli llistat dels productes que compten amb la seva certificació – que segueix els estàndards internacionals ISO 14040-. El càlcul de la petjada de carboni i la verificació de la seva posterior reducció, està avalada per un expert independent.

La cadena de centres comercials MIGROS fa anys que compta amb el segell Climatop per a un gran nombre de la seva gamma de productes. Gràcies a aquest sistema d’etiquetatge, certifiquen als seus clients que els seus productes són un 20% més eficients quant a emissions de CO₂, que els seus homòlegs.

Etiqueta “Carbon Neutral”.

Encara que la certificació Carbon Neutral està orientada a grans companyies, es tracta d’una de les més populars i demandades a escala global. L’organització Carbon Neutral va néixer en 2002 amb l’objectiu de crear un estàndard global perquè les companyies poguessin desenvolupar programes per reduir la seva petjada de carboni, i comptessin amb un una etiqueta que avala el seu compromís.

Encara que la majoria de marques que compten amb l’etiqueta “Carbon Neutral” no la inclouen físicament a l’embalatge dels seus productes, cada vegada que adquirim un producte de Microsoft, Logitech o de la tèxtil Hirdaramani Group, estem realitzant una compra neutra en carboni o en vies de ser-ho.

Etiqueta “ZEO”

El 2017 la Plataforma ZEO va començar a oferir el seu segell ZEO -Zero Emissions Objective-, per aquelles marques i companyies que hagin dut a terme un esdeveniment o producció zero emissions. Perquè un esdeveniment, producte o servei, pugui comptar amb aquesta etiqueta, s’generant les mínimes emissions possibles i amb proveïdors el més compromesos possibles amb el medi ambient.

Des de la Plataforma ZEO, impulsada per l’Associació Casa Bioclimàtica i l’agència Maracanà, s’executa una estimació de la petjada de carboni i es compensa el CO₂ equivalent en un projecte ambiental certificat. L’equip d’experts independents de la Plataforma ZEO treballa amb les empreses interessades en obtenir el seu segell, tractant de generar el menor nombre d’emissions de CO₂, per estar més prop de la neutralitat de carboni.

Coca-Cola compta amb dos segells ZEO Production i un segell ZEO Event

Coca-Cola European Partners ha estat una de les primeres grans marques que ha confiat en el sistema de càlcul de la petjada de carboni i etiquetatge ZEO. En els últims anys, la marca va obtenir l’etiqueta ZEO Event en els seus tallers de Nadal per a les famílies dels treballadors i les etiquetes de ZEO production per a les seves accions d’economia circular en els patrocinis de la Jean Bouin 2018 i la Marató de Barcelona 2019.

Etiqueta “Carbon Free”.

El 2007 l’organització americana Carbon Fund va anunciar el llançament de la seva etiqueta certificada “CarbonFree(TM)“. Una certificació pensada per aconseguir que les empreses líders americanes promoguin els seus productes com a “neutres en carboni”, mitjançant la reducció de les emissions durant el procés de producció, enviaments i activitats.

L’etiqueta “CarbonFree” es pot trobar en centenars de productes fabricats als Estats Units i comercialitzats tant nacionalment com internacionalment.

Des de Carbon Fund sempre han treballat amb organitzacions i experts externs que els permetin calcular la petjada carboni real dels productes, centrant-se en el cicle de carboni de cada unitat.

Etiquetes en el sector privat

A més de les etiquetes i certificats emesos per organismes i organitzacions expertes, existeixen múltiples marques del sector privat que han llançat el seu propi sistema de càlcul i etiquetatge de la petjada de carboni.

 

1.LIDL

Un exemple d’aquesta creixent tendència és el de la marca LIDL, que en els últims anys ha impulsat un nou projecte d’etiquetatge de productes “respectuosos amb el medi ambient” comparant la petjada de carboni d’aquests amb la dels productes convencionals a través de percentatges.

2. Tengelmann

Després de participar en el sistema d’inversió PFC Fund del Banc Mundial per a aconseguir la transició a l’energia verda del sector empresarial, la marca Tengelmann va iniciar el seu propi programa pilot d’etiquetatge de petjada de carboni. La cadena de grans superfícies Cotsco als EUA, també va seguir el seu exemple etiquetant alguns dels seus productes.

2. Tesco

Tesco compta amb més de 1.000 productes amb etiqueta “Carbon Reduction Label”. Aquesta popular cadena de grans supermercats treballa amb una estricta política de compra, en la qual prioritza la comunicació i difusió de la informació de la petjada de carboni en els seus productes.

Per aquest motiu, és una de les úniques marques que exigeix als seus proveïdors, que mesurin les seves emissions per poder continuar treballant amb Tesco.

4. Leclerc

La gran marca de supermercats francesa LECLERC també està desenvolupant el seu propi sistema d’etiquetatge de la petjada de carboni. El seu segell estarà basat en identificar els productes com a “poc nocius” ambientalment i no inclourà referències exactes de la petjada de carboni generada.

5. Wal-Mart

Fa dos anys la marca Wal-Mart va realitzar una gran inversió econòmica per mesurar i començar a reduir la petjada de carboni dels productes que comercialitza. S’ha convertit en una empresa líder en transformació “verda” als Estats Units, després d’haver etiquetat i contribuït al càlcul de la petjada de carboni de tots els productes de 40 dels seus proveïdors.

6. Casino

La gran companyia Casino, propietària de marques com Spar, Vival o Monoprix, també ha desenvolupat una etiqueta pròpia que informa els clients de la petjada de carboni dels productes que comercialitza.

En aquest cas es tracta d’una estimació dels gasos GEH emesos durant les principals etapes de producció del producte (empaquetat, transport, distribució i producció).

7. SKFK

En el món de la indústria de la moda, la petjada de carboni pot semblar, fins i tot, més difícil de calcular que en el sector alimentari. Així i tot, la marca de moda sostenible SKFK ha estat pionera a l’hora d’impulsar el seu propi sistema de càlcul i etiquetatge de la petjada de carboni en línia.

En un apartat de la seva pàgina web, els usuaris poden veure exactament quantes emissions ha generat el vestit, els pantalons o la samarreta que pretenen comprar, i veure quin ha estat el volum d’emissions en cadascuna de les fases de la producció de la peça.

D’aquesta manera, la marca ajuda els usuaris a prendre decisions informades durant la selecció i la compra i de les peces, per poder reduir l’impacte ambiental del seu consum.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat