Actualment, la majoria de països s’han compromès a ser ZEO (zero emissions) per al pròxim 2050. En els darrers anys, hem viscut en primera persona les conseqüències del canvi climàtic. A més, han aparegut múltiples moviments com Fridays For Future o Rebellion Extinction, que han donat visibilitat a la qüestió climàtica.
Ara sembla que els Estats Units, el segon país que més CO2 emet a l’atmosfera, se sumarà a la lluita contra l’emergència climàtica.
Després de quatre anys d’inacció climàtica als EUA i de que l’expresident Donald Trump retirés els Estats Units de l’Acord de París 2015, l’objectiu de l’ONU de reduir les emissions globals un 7,6% l’any semblava una missió impossible. Tanmateix, arran de la victòria del demòcrata Joe Biden en les darreres eleccions, comptem amb una renovada esperança per fer front al canvi climàtic.
John Kerry va ser l’encarregat d’annexionar els Estats Units a l’Acord de París el 2016
I és que ara el nou president compta amb el polític John Kerry com a Secretari d’Estat dels EUA i el seu nou enviat especial pel Clima. Kerry, que ja va ser secretari d’Estat de Barack Obama, va ser l’encarregat de signar l’annexió del país a l’Acord de París el 22 d’abril del 2016.
El polític va ser responsable d’una estampa irrepetible per a la història de l’activisme climàtic. Durant la signatura va sostenir als seus braços la seva néta de dos anys, Isabelle Dobbs-Higgins. Aquest acte simbòlic va reflectir el compromís de les actuals forces polítiques amb les noves generacions. Des de la Plataforma ZEO interpretem això com un clar compromís: Començarem a treballar perquè hereteu un planeta sa i establirem noves eines perquè pugueu ser més responsables amb la seva salut del que ho hem estat nosaltres”.
En els darrers dies, Kerry ja ha fet pública la seva intenció de dur a terme noves polítiques verdes reduir la petjada de carboni del país. Una de les facetes més destacables del secretari John Kerry, és la seva manera d’enfocar l’acció climàtica.
World War Zero: Entrem en guerra contra el canvi climàtic
El secretari d’Estat ha reprès el seu projecte World War Zero (WWZ) o Guerra Mundial Zero, per aconseguir la neutralitat climàtica el pròxim 2050. “Hem de tractar aquest desafiament com una guerra”, va anunciar el passat 2019.
Kerry assegura que cal tractar el desafiament del canvi climàtic com una guerra
Després d’assumir el seu lloc en el Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kerry ha tornat a presentar la crisi climàtica com una guerra que hem de emprendre. Per això, ara finalment els EUA comptaran amb un govern “que tracta la crisi climàtica com el repte de seguretat nacional que realment és”.
Per Kerry, el canvi climàtic és una guerra provocada per nosaltres mateixos, a través d’un ús abusiu dels recursos naturals del planeta. La desforestació, l’emissió de gasos GEH, la contaminació de plàstics en els entorns naturals, etc., totes aquestes pràctiques provoquen l’escalfament global que amenaça la seguretat i la salut del planeta.
John Kerry s’aferra al vocable “guerra” d’una forma gairebé estratègica: sap que d’aquesta manera aconseguirà motivar la ciutadania estatunidenca per combatre el canvi climàtic, el nou enemic de la societat.
Els fenòmens climàtics extrems i la pujada de les temperatures, també han donat peu a la transmissió de patògens. Els animals han de migrar per a sobreviure i, com a conseqüència, contacten amb altres espècies amb les què normalment no ho farien -creant les condicions perfectes per a l’aparició de nous virus-.
Per aquest motiu, World War Zero, pretén formar un “exèrcit” ciutadà que exigeixi accions concretes per a detenir el canvi climàtic a escala mundial. Des de la seva creació el 2019, ha rebut el suport de figures públiques com Leonardo DiCaprio, Arnold Scharzenegger, el cantant Sting o els expresidents dels EUA Bill Clinton i Jimmy Carter.
John Kerry va presentar World War Zero, amb un nom similar al de la pel·lícula postapocalíptica de zombis de Marc Foster, durant la COP25 celebrada finalment a Madrid. Amb un llançament pressupostari de 500.000 dòlars, va prometre organitzar trobades amb ciutadans al llarg del 2020.
Ara World War Zero comptarà amb el suport de tot un país, fet que li permetrà prosperar en el seu objectiu de crear d’una poderosa “armada” d’activistes i influencers que forcin el món a fer front a la crisi climàtica.
Lluitar junts contra un enemic comú
Si alguna cosa ens ha demostrat l’actual crisi sanitària és que, de manera col·laborativa, units i amb una gran voluntat podem aconseguir grans canvis en la nostra societat. Tant és així que, gràcies al compromís de la població durant els períodes de màxima emergència sanitària, seguint les restriccions de la mobilitat i detenint l’activitat econòmica no essencial, enguany aconseguirem reduir les emissions de CO₂ globals entre un 4 i un 8%.
Per aquest motiu, tal com estem fent front a la COVID-19, hem de començar a treballar per fer front al canvi climàtic.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.