És impossible negar que la societat té un problema amb el consum de plàstics. Un problema que va més enllà de les illes de plàstics enmig dels oceans, les tortugues que s’embullen en les anelles que emboliquen les nostres llaunes o les gavines que moren per haver ingerit grans quantitats de taps, bosses i altres plàstics que consumim en la nostra vida diària.

El problema d’aquesta mena de materials que triguen anys a desaparèixer dels ecosistemes marins i terrestres té una base molt més pròxima i visible. El problema dels plàstics comença quan vas al teu supermercat de referència a comprar o al bar més pròxim per un refresc, el problema és la cultura d’un sol ús.

Els aliments i begudes que consumim, així com altres productes com a aparells electrònics, productes de neteja o d’higiene personal, es comercialitzen en envasos o embolcalls de plàstic que acabaran en les escombraries hores després de la seva adquisició. Per tal d’acabar amb aquesta cultura d’un sol ús és necessari tornar a la manera de consumir que tenien els nostres avis o besavis, i caminar cap al residu zero. Perquè no hi ha millor residu que el residu no generat.

Tornar a comprar com ho feien els nostres avis

Segur que ni tan sols sabíeu que els vostres avis eren més #zerowaste del que molts poden dir en l’actualitat. Portaven les seves pròpies bosses de roba i recipients a les botigues per a guardar i emmagatzemar els productes que compraven cada dia reduint al mínim el nombre de residus generats. Per a obtenir productes líquids com la llet portaven les seves pròpies ampolles reutilitzables i per a consumir productes processats com a sucs o batuts, encara eren més #zerowaste, ho preparaven ells mateixos en les seves llars.
Molts d’ells, tenien els seus propis horts reduint el cicle de consum i podent portar una alimentació parcialment autosuficient. També aconseguien reduir al mínim el malbaratament alimentari produït, practicant la cuina d’aprofitament o fabricant el seu propi adob a base de residus orgànics.

Com que no portaven plàstics ni cap sistema d'”embalatge” la majoria d’aliments que compraven els nostres avis eren molt més saludables, atès que el risc d’ingesta de microplàstics era inexistent, i més barats, atès que s’eliminen gran part dels costos d’embalatge del producte.

Què puc fer jo?

Com a consumidors podem triar quins productes volem adquirir i quins estàndards seguirem a l’hora de triar les marques comprarem. Podem decidir ser previnguts i emportar-nos ampolles d’aigua reutilitzables a l’Institut o tuppers reutilitzables per a evitar el malbaratament alimentari en restaurants i altres comerços.

Perquè la forma en la qual consumim també contribueix a fer front al canvi climàtic. I és que el malbaratament el reciclatge o l’absència d’aquest, també generen emissions de CO₂. Aquestes emissions s’alliberen a la nostra atmosfera incrementant la temperatura del planeta i provocant l’escalfament global. La temperatura s’eleva a nivells insostenibles per a la futura supervivència de la Terra.

D’altra banda, realitzar accions com reutilitzar o reduir el consum de productes envasats, siguin aliments o altres productes de primera necessitat, o reduir el desaprofitament o els residus generats en la teva vida diària, evita l’emissió de grans quantitats de CO₂ a l’atmosfera.
Quan et decideixes a introduir canvis d’aquest tipus en el teu dia a dia pots aconseguir reduir una gran part de la teva petjada de carboni, és a dir, del total de les emissions que generes dia a dia a través de les teves accions.

Què és la petjada de carboni?

La petjada de carboni és un indicador que ens ajuda a conèixer la totalitat de Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEI) que produeix la nostra existència i la nostra activitat diària. Coneixent quina és la nostra petjada de carboni i què la produeix, podem ser capaços de reduir-la i d’aquesta forma, estarem ajudant a combatre el canvi climàtic.

Les accions i canvis que prenem en la nostra vida diària, encara que puguin semblar insignificants per a ajudar a combatre un problema mundial, marquen la diferència si aconsegueixen convertir-se en una tendència col·lectiva.

Equivalències de les nostres accions #zerowaste en emissions

La comunitat internacional alerta que cada ciutadà de la Unió Europea emet una mitjana de 8.400 kg de CO₂ a l’any. A Espanya la mitjana de 2019 situa la xifra en 7.600 kg de tones de CO₂ a l’any. El nivell d’emissions GEI que està produint l’ésser humà en l’actualitat equival a consumir tots els recursos d’11 planetes.

Encara que la petjada de carboni dels ciutadans espanyols estigui per sota de la mitjana europea, la comunitat científica assegura que per a aconseguir mitigar el canvi climàtic i per a la supervivència del planeta, la nostra mitjana anual d’emissions hauria de ser de 600 quilos anuals per habitant. Hi ha molta feina i canvis per fer per a aconseguir-ho.

Canvis ZEO: Canviar les nostres pràctiques diàries per a ser zero emissions

Existeixen alguns canvis que podem prendre, com per exemple, anar a l’institut en transport públic en comptes d’amb cotxe privat, que poden suposar una gran reducció en el nombre d’emissions anuals. Tot i així, les petites accions vinculades al consum, quan les sumes, també tenen un gran efecte a l’hora de reduir la nostra petjada de carboni.

1.Reciclar

Per cada kg de plàstic que es fabrica des de zero, s’emeten uns 3,5 kg de CO₂ a l’atmosfera, mentre que per a produir un kg de plàstic reciclat s’emeten 1,7 kg de CO₂.

És per això que, quan el consum de plàstics és inevitable, és tan important realitzar un correcte reciclatge dels residus. Evitant la primera fase del procés de producció, la que es realitza en la refineria, reduïm la petjada de carboni un 49%. I és que segons l’informe del Centre Internacional de Llei Ambiental, en l’actualitat la producció de plàstic suposa el 3,8% de les emissions mundials de carboni i es calcula que per a l’any 2050 serà responsable del 13% d’elles.

Segons dades de la Cimera del Clima del Reciclatge cada any evitem l’emissió de 700 milions de tones de CO₂ en el món gràcies a aquesta activitat.

2.Residu zero

Encara que reciclar és una mesura necessària i positiva per al medi ambient que pot ajudar significativament a reduir el nivell d’emissions existent en l’atmosfera, moltes entitats ecologistes han denunciat que gairebé 80% dels envasos acaben en abocadors, incinerats o llançats al medi ambient.

En alguns països el cicle del reciclatge no es pot realitzar correctament, bé per falta de recursos tècnics, per falta d’un sistema de gestió de residus òptim o bé per falta de voluntat política.Per això és tan important el concepte residu zero o zerowaste, perquè com hem comentat abans, no hi ha millor residu que el residu no generat.

Tenint en compte que fabricar dos quilos de plàstic té una petjada de carboni major, que la generada per l’ús d’un cotxe de gasolina durant 40 quilòmetres (6,4 kg de CO2), quantes emissions de CO2 podríem reduir si no consumíssim plàstic al llarg de tot un any?

Segons un informe de The Globalist als EUA i Europa occidental consumim una mitjana de 100 quilos a l’any de plàstic per persona. Per tant, fent un càlcul aproximat, si eliminem o reduïm al mínim el consum de plàstics podem ser capaços de reduir fins a 350 kg de CO₂, un 4,6% de la nostra petjada de carboni.

7.600 kg CO2 – 350 kg CO2 = 7.250 kg de CO2 a l’any

3. Consum de proximitat

Encara que sembli una acció mínima, evitant la compra de productes de l’altre costat de l’oceà atlàntic com a carns o fruites i verdures exòtiques i apostant pels productes amb certificat km0 o de comerç de proximitat, podem reduir la nostra petjada de carboni de manera significativa. Segons l’Observatori de Canvi Climàtic de València, practicant el consum de proximitat i de temporada podem evitar l’emissió anual de 300 kg de CO₂.

I és que els productes que es distribueixen massivament en les cadenes de supermercats, a més de la petjada de carboni vinculada al processament i l’empaquetatge també compten amb una elevada petjada de carboni vinculada al transport. Un estudi realitzat per l’entitat Carbon Footprint Ltd va calcular les emissions de CO₂ que s’havien generat perquè tinguem a la nostra nevera un paquet d’alvocats del Perú, Xile o Sud-àfrica.

Perquè nosaltres puguem consumir dos alvocats s’han generat 846,36 grams de CO₂, gairebé el doble de la grandària d’un quilo de plàtans de Canàries. Si, per exemple, consumim una safata d’alvocats cada dues setmanes i un any té una mitjana de cinquanta setmanes, estaríem provocant la innecessària emissió de 21,1 kg de CO₂ anuals.
El comerç de proximitat, sigui com sigui el producte, a més d’ajudar a enfortir l’economia local, suposa una reducció significativa de la nostra petjada de carboni atès que s’eliminen les emissions derivades del transport. Un informe d’Amics de la Terra ja va alertar que en 2011 Espanya va importar 23,486 milions de tones d’aliments que van haver de recórrer una mitjana de 3.827 km i van emetre 4.212 milions de tones de CO₂.

7.600 kg CO2 – 350 kg CO2 – 300 kg = 6.950 kg de CO2 a l’any

4. Malbaratament alimentari

El desaprofitament alimentari és responsable del 8% de les emissions GEI que provoquen el canvi climàtic. El desaprofitament alimentari genera una petjada de carboni que contribueix al canvi climàtic i que es podria evitar.

Cada any malgastem el 20% del menjar que produïm, fet que a més suposa una pèrdua econòmica de 143 bilions d’euros segons recull la Unió Europea.

Existeixen múltiples maneres de lluitar contra el malbaratament segons la fase de la cadena alimentària on ens trobem i depenent de quines siguin les nostres condicions. Segons l’Observatori de Canvi Climàtic de València el desaprofitament alimentari pot arribar a evitar l’emissió de fins a 500 kg de CO₂ per persona a l’any.

Un dels majors problemes és que només un percentatge molt baix d’aliments orgànics que llancem a les escombraries és compostat. Per això és important establir estratègies d’aprofitament com vigilar les dates de caducitat, congelar els aliments que estan a punt de caducar o aprofitar sobres alimentàries per a generar nous plats a través de “cuina d’aprofitament”.

Únicament amb el compostatge a casa, amb la instal·lació d’una petita compostadora al nostre jardí o balcó, podem desviar potencialment fins a 150 kg de residus orgànics a l’any per llar.

També podem reduir de manera significativa les emissions de CO₂ vinculades al malbaratament alimentari a través d’accions dirigides a comerços i restaurants. Per exemple, amb l’APP “Too Good to Go” pots salvar packs de menjar, brioixeria o pa a preus reduïts i pots arribar a evitar l’emissió equivalent del CO₂ que emet un cotxe després de recórrer 7,9 km.

Per cada pack de menjar salvat, Too Good to Go calcula que s’ha aconseguit evitar l’emissió de 2,5 kg de CO₂ i que 1 kg de menjar acabi en les escombraries.

7.600 kg CO2 – 300 kg CO2 – 300 kg – 500 kg = 6.500 kg de CO2 l’any

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat