El Diumenge 17 d’octubre es va celebrar a Bellaterra el primer Taller de Compostatge organitzat per la Unió de Veïns de Bellaterra en col·laboració amb Plataforma ZEO i Sponsoring Maracanã.

Al llarg de dues hores, un tècnic de la companyia especialitzada Compostadores.com va explicar de forma didàctica als assistents en què consisteix i quina és la millor forma de fer compostatge a casa. Mitjançant exemples, va mostrar el procés que s’ha de dur a terme i quins són els residus orgànics més òptims per aconseguir un bon compost.

A més, al final del taller va dedicar un temps a resoldre dubtes i ajudar els assistents a planificar el seu sistema de compost casolà.

És important tenir en compte que el sector de la gestió de residus, efectiva o inexistent, és responsable del 4% de les emissions de GEH que provoquen el canvi climàtic. I concretament, la descomposició d’aquests residus en els abocadors, representa un 8% d’aquesta petjada de carboni.

El compostatge pot ajudar-nos a reduir emissions de diverses formes:

  1. Els residus orgànics en un abocador emeten CO₂.
  2. Estalviem les emissions del camió d’escombraries.
  3. L’adob que aconseguim amb el compostatge casolà ens estalvia comprar adobs industrials que, si no són sostenibles, s’han fabricat amb el cost de grans emissions de CO₂.

En aquest sentit, a nivell particular, podem ajudar a reduir aquesta petjada de carboni, no solament evitant la generació de residus plàstics i reaprofitant envasos o ampolles de vidre, sinó donant un nou ús a les restes orgàniques i evitant que entrin en el sistema de recollida de residus.

I com podem aconseguir això? Instal·lant un compostador a les nostres llars per obtenir compost que podem vendre a petits agricultors locals, utilitzar per a les nostres plantes o fertilitzar els nostres horts.

El compostatge una alternativa ZEO per reduir les emissions vinculades a l’alimentació

El taller de compostatge va estar acompanyat d’una breu visita al Bosc ZEO de Maracanã, un bosc ZEO que actua com un espai d’interpretació sobre el paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic.

El tècnic de compostatge va recordar als assistents que Bellaterra és una població privilegiada a l’hora de dur a terme el compostatge. I és que com que està formada per cases unifamiliars amb jardí, els residents poden aprofitar les restes de jardí de casa i barrejar-los amb les restes orgàniques de la cuina.

Per a les persones que viuen en pisos o cases sense jardí, ni terrassa, dur a terme el compostatge pot resultar més complex, ja que els faltarà l’aportació de restes vegetals. A més, no poden donar tanta utilitat al compost com els veïns que viuen en cases amb jardí.

Vols fer un taller de compostatge?

Si estàs interessat en organitzar un taller de compostatge per a la teva entitat o per als treballadors de la teva empresa posa’t en contacte amb nosaltres. Recorda que el compostatge pot ser una excel·lent eina per combatre el canvi climàtic.

El compost pot servir per adobar el jardí o fertilitzar un hort

I és que, el compost que s’obté després del procés, ens pot servir per aconseguir tenir un jardí més esplèndid i un hort més fèrtil.

Al mateix temps, el tècnic de Compostadores.com va insistir en el paper que podia tenir el compostatge pel que fa al problema de les escombraries que afecta la localitat de Bellaterra. Gràcies al compost, es podria reduir el nombre de bosses orgàniques de les voreres. A l’ésser una urbanització de gran extensió això facilitaria la recollida selectiva d’escombraries.

Es van sortejar 2 compostadors entre els assistents

Després del taller de compostatge, els assistents van gaudir d’un refrigeri i van intercanviar experiències sobre el compostatge. A més, es van sortejar 2 compostadors cedits per l’empresa Compostadores.com.

D’aquesta acció, ha sorgit la proposta de dur a terme una compra col·lectiva de compostadors per a tots els socis de la Unió de Veïns de Bellaterra. Sens dubte, una acció a favor del medi ambient que abaratiria el cost dels mateixos.

I és que aquest taller s’emmarca dins del projecte de l’associació: Bellaterra + sostenible 2030. Es tracta d’una iniciativa que des de fa anys impulsa diversos projectes i accions concretes per conscienciar els residents de Bellaterra de la importància de reduir emissions i preservar la naturalesa que els envolta. És per això que, en l’àmbit domèstic, també s’han dut a terme múltiples trobades per impulsar l’autonomia fotovoltaica organitzant diverses reunions amb entitats i empreses com Col·lectiu Solar i Hola Luz.

A més, des de l’entitat també van fundar el col·lectiu Hortolans de Bellaterra, per impulsar l’alimentació orgànica i de km0 i l’auto cultiu, com a sistema per practicar una dieta més sana, reduir les emissions derivades de l’alimentació i reduir la despesa en menjar.

Per aquest motiu, van decidir col·laborar amb la Plataforma ZEO, per promoure el compostatge com un mecanisme per reduir el nivell de residus orgànics a la llar i apostar per l’economia circular.

Finalment, perquè aquesta acció pugui ser considerada ZEO -zero emissions-, la Plataforma ZEO calcularà les emissions de CO2 derivades de la mateixa. Per aquest motiu, durant el taller es va preguntar als assistents com havien acudit al punt de trobada i des de quina localitat.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat