En l’actualitat les falles que es cremen durant la festivitat valenciana estan fabricades amb polietilè. Es tracta d’un material derivat del petroli, un plàstic que en cremar-se genera emissions de CO₂ i contribueix a l’escalfament global del planeta. A més al cremarse, les falles de polietilè generen fums tòxics perjudicials per a la salut.
Per a poder continuar mantenint aquesta festivitat tan tradicional tenint en compte els nous reptes de reducció d’emissions i la futura prohibició del polietilè per part de la Unió Europea, surten a la llum unes noves falles ecològiques. Un professor de la Universitat Politècnica de València, Rubèn Tortosa, porta des de 2011 treballant en unes noves falles construïdes mitjançant impressora 3D i fetes de palla d’arròs, que podien ser les falles del futur.
La UPV, qui va finançar el projecte amb una primera ajuda de 8000, es va encarregar de patentar aquestes falles ecològiques tan ZEO al 2018. L’any passat algunes comissions es van atrevir amb materials parcialment orgànics, aquest 2019, només dues falles de València compten amb ninots elaborats amb palla d’arròs. Són la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament, i la de la comissió Menorca-Luis Bolinches.
Rubèn Tortosa va decidir utilitzar aquest material donat que cada any, durant la recollida d’arròs a la tardor, es generen unes restes fruit de la sega d’arròs. El professor es va plantejar utilitzar aquesta biomassa -les restes de palla d’arròs-, que es crema anualment i de forma cíclica, per a construir falles i cremar-les el 19 de març. Amb aquesta nova falla, “en comptes de cremar un material d’origen fòssil i d’origen plàstic, es crema un material d’origen biològic que és neutre en emissions” assegura Laura Jarauta, llicenciada en enginyeria industrial especialitzada al medi ambient.
Amb les falles de palla d’arròs s’aprofiten residus orgànics i s’eviten emissions
“Si bé és cert que les falles fabricades amb palla d’arròs també emeten CO₂, en el cas del polietilè parlem de tirar a l’atmosfera emissions d’un CO₂ de fa milers d’anys”. Jarauta assegura que “en el cas de la palla d’arròs, parlem d’un CO₂ que no altera el contingut actual de l’atmosfera perquè entra en el cicle curt del carboni”.
D’aquesta forma és possible catalogar les falles ecològiques de falles “neutres en emissions”. Si aquest nou estàndard de creació de falles es popularitzés, s’estarien aprofitant uns residus que s’havien d’incinerar igualment i s’estarien evitant les emissions derivades del polietilè –un material pertanyent al cicle llarg de carboni-.
Per tal de popularitzar les falles ecològiques és necessària la implicació del sector privat
De moment, l’equip de Rubèn Tortosa només espera que el sector privat sigui capaç de sumar-se a aquesta alternativa ecològica. El professor assegura que seria necessari que una empresa privada comencés a fabricar aquestes falles i que així tots els artistes poguessin sumar-se al canvi. Amb una producció mínima en un laboratori de la UPV, no hi ha suficient per a proveir a totes les comissions falleres. A més, el fet que ara mateix la palla d’arròs sigui més cara i no aconsegueixin fer-la més lleugera i consistent per als artistes, també dificulten la transició cap a aquest nou format de falles ecològiques.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.