Intel·ligència artificial, tecnologia 5G, mobilitat elèctrica, economia circular… Aquests són alguns dels temes que s’abordaran en la desena edició del Fòrum Green Cities 2019. El 27 i 28 de març el Palau de Fires i Congressos de Màlaga reunirà experts i ponents amb l’objectiu d’obrir una línia de debat sobre com haurien de ser les ciutats sostenibles i intel·ligents del futur, les Smart Cities.
Estaran representades ciutats i empreses que fa anys que apliquen la tecnologia i la innovació per a fer que els seus municipis siguin més ZEO i ecològics. El concepte “Smart Cities” es converteix en una idea més que necessària després de veure la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem. Els experts alerten que hem d’actuar immediatament per a no superar els nivells d’escalfament global establerts en l’Acord de París (2015), i així no arribar a un punt de no retorn.
Com cada any, Greencities comptarà amb una zona de networking per a experts, empreses, administracions, proveïdors, etc. Encara que aquesta edició, els ponents i representants, podran establir una agenda de cites amb els responsables dels projectes amb els quals volen col·laborar, a través d’una eina en línia. De moment ja s’han inscrit més de 50 ciutats en aquest sistema de networking digital.
Per primera vegada els ajuntaments presentaran les seves solucions sostenibles
Aquest any, el Fòrum Green Cities reunirà per primera vegada múltiples administracions locals i provincials perquè mostrin les seves solucions sostenibles als altres municipis i empreses. Algunes de les ciutats espanyoles com Algesires, Tarragona, Valladolid o Sant Cugat del Vallès, presentaran solucions tecnològiques per a la gestió sostenible de les seves ciutats.
Per exemple, la ciutat de Tarragona presentarà un pla de mobilitat sostenible per a reduir els nivells d’emissions i la contaminació a la seva ciutat. Valladolid presentarà possibles solucions i noves vies compartides, connectades i ZEO –zero emissions-, per a operacions logístiques. Per part seva, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, presentarà com abordarà la rehabilitació energètica d’edificis perquè la seva ciutat sigui més eficient.
L’objectiu del Pla Local de Rehabilitació de Sant Cugat que es presentarà en el Fòrum Green Cities, és instaurar un sistema tecnològic capaç de recollir les dades de consum energètic dels edificis de manera automàtica o semiautomàtica. El sistema també seria capaç de recollir hàbits de consum en els edificis que es pretén rehabilitar per a aconseguir el màxim d’eficiència energètica.
També hi haurà lloc per a nous models d’innovació proposats per empreses. La multinacional NEC, dedicada al sector de les tecnologies de la informació, presentarà les seves solucions en l’àrea de la seguretat i el turisme intel·ligent de les ciutats del futur.
La plataforma Cloud City Operations Center (CCOC), funciona amb un programari i una arquitectura firewire capaç de generar informació d’interès personalitzada per a cada usuari. La pionera plataforma utilitzarà la tecnologia 5G per a la construcció de les Smart Cities que assegurin la seguretat dels ciutadans i la sostenibilitat del territori.
Endesa presentarà la seva iniciativa City Sens per a les administracions locals. El projecte busca millorar la vida dels ciutadans mitjançant l’eficiència i l’estalvi energètic. Parlaran del model de fanal Endesa X per a Smart Cities amb carregador per a vehicle elèctric i de solucions solars fotovoltaiques per a habitatges. A més, Endesa també estarà a càrrec del Talent Woman by Greencities, una trobada que se celebrarà per primera vegada en el Green Cities per a parlar del paper de la dona en matèria de sostenibilitat i el desenvolupament de les ciutats intel·ligents.
El Green Cities 2019 també acollirà la II edició del Fòrum d’Economia Circular
Green Cities 2019 serà també un punt de trobada per a professionals i empreses amb solucions en el sector de l’economia circular. Durant els mateixos dies se celebrarà el segon Fòrum d’Economia Circular per a debatre sobre l’actual estratègia de reciclatge i gestió de residus, i com aplicar millors solucions científiques i tecnològiques en aquest àmbit. El reciclatge també és una de les formes per a aconseguir una ciutat més ZEO: Quan reciclem recuperem matèries primeres amb una despesa de CO2 molt de menor que el que es generaria en produir-les des de zero.
Un sistema intel·ligent de reciclatge que augmenta la capacitat dels contenidors
Un exemple d’això serà la presentació d’un pioner sistema de reciclatge públic, una compactadora de residus intel·ligent, que funciona amb energia solar des de qualsevol ubicació. La proposta corre de la mà de l’empresa estatunidenca Bigbelly, que ha ideat una tecnologia que permet augmentar la capacitat d’emmagatzematge de deixalles en àrees urbanes denses, evitant així major contaminació i brutícia en centres urbans.
Els contenidors seran capaços de compactar les escombraries mitjançant un sistema intel·ligent, amb GPS, sensors sense fils i WI-FI, que avisarà a l’empresa mitjançant una aplicació del nivell de capacitat del contenidor. Segons recull Green Cities, “Aquesta tecnologia utilitza una premsa incorporada per a compactar les deixalles diverses vegades abans que sigui necessari buidar-los. D’aquesta manera, un contenidor de 125 litres en realitat podrà contenir 568 litres d’escombraries compactades”.
Nivalis Solar City: La primera ciutat solar d’Espanya
Potser un dels punts estratègics en la lluita contra el canvi climàtic és la descarbonització de les ciutats. En aquest sentit Greencities pot ser un punt de trobada i networking entre empreses, institucions i professionals que tenen idees i projectes per a aconseguir una ciutat més ZEO –zero emissions-. Un exemple d’això es va poder veure en l’edició de Green Cities 2018, que va acollir la presentació de la primera ciutat solar d’Espanya: Nivalis Solar City, ara mateix en període de construcció.
El president d’U·rb atelier, Erick Maass, va explicar que el primer pas per a lluitar contra la contaminació i el canvi climàtic “la transformació”. La ciutat presentada en el Green Cities 2018 s’edificarà entre dues ciutats granadines, els municipis de Gójar i Dílar. Juntament amb l’ajuda del Centre Nacional d’Energies Renovables (CENER) crearan una ciutat amb espais verds, un passeig natural i dos nuclis urbans que generaran la seva pròpia energia a través de fonts d’energia renovables.
En el cas de la mobilitat, la ciutat fomentarà l’ús de transport públic i el vehicle compartit. Per a aconseguir una ciutat ZEO, s’aprofitarà el recurs natural més abundant del territori: el sol. Per això es disposarà de tecnologia fotovoltaica instal·lada en cobertes, carrers i terrats capaç de generar electricitat per a il·luminació, calefacció, ACS i mobilitat elèctrica.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.