Si parlem d’aprofitar els recursos naturals, tot el que prové del sector forestal es pot reutilitzar i recuperar

Ana Belén Noriega

Secretaria General PEFC

Està en boca de tots, per frenar el canvi climàtic el més important és reduir les emissions GEI (Gasos d’efecte hivernacle) generades per l’ésser humà. Una de les claus per aconseguir els compromisos dels Acords de París són els boscos i la seva correcta gestió. A Espanya la massa forestal suposa més de la meitat de la superfície del territori: Això és molta superfície capaç de captar CO2.

El potencial dels boscos va més enllà si es té en compte l’ús de la fusta com a recurs natural per a la construcció o l’elaboració de productes útils per al nostre dia a dia. La fabricació de materials com els plàstics o l’alumini requereixen grans quantitats de combustibles fòssils per a la seva fabricació. Ana Belén Noriega, Secretària General de PEFC (Associació Espanyola per a la Sostenibilitat Forestal) assegura que el carboni es conserva en la fusta durant llargs períodes de temps. “Amb l’aprofitament dels boscos, talant els arbres en el punt correcte del seu cicle de vida i posteriorment convertint aquests arbres en fusta, estem evitant grans quantitats de CO₂” aclareix Noriega.

Com pot ajudar a reduir emissions la tala controlada de boscos?

Amb la reconversió en fusta dels arbres talats en el punt correcte del seu cicle de vida. Històricament es considerava que quan es tallava un arbre s’alliberava el CO₂ contingut, però això no és del tot cert. Tot el CO₂ que queda contingut en l’arbre es queda en els productes fabricats amb fusta. Si no cremes aquesta fusta estàs mantenint aquest CO₂ “segrestat” en productes com els mobles.

La fusta fixa CO2 i es capaç de mantenirlo “segrestat” durant anys

Quan es fabrica un producte de fusta hem de tenir en compte dos factors clau en matèria d’emissions. El primer és el CO₂ que ha absorbit prèviament l’arbre i el segon, és el CO₂ que s’ha evitat alliberar a l’atmosfera utilitzant fusta en comptes de materials com el plàstic o l’alumini – que requereixen grans quantitats de CO₂ para la seva fabricació-. Podríem estalviar una gran quantitat de CO₂ gràcies a l’aprofitament de boscos i l’ús de fusta com a matèria primera.

Sabem que la fusta actua també com a embornal de CO₂. Què passa amb les edificacions de fusta, també retenen CO₂?

Hi ha estudis que certifiquen que amb la construcció d’un habitatge amb base de fusta, podríem ser capaços d’estalviar fins a 60 tones de CO₂. I no solament estaríem estalviant emissions, sinó fixant CO₂ per un llarg període de temps.

Si substituïm el forjat de formigó per fusta, estalviem 28 tones de CO2 i en el cas dels envans 28 més. L’estalvi total és de 60 tones de CO₂ per cada 100 m², més o menys les emissions anuals d’un cotxe familiar en un any.

Quines característiques ha de tenir una “tala” perquè sigui etiquetada com a sostenible o que obtingui el certificat PEFC?

Existeix una llista de punts a complementar, una espècie de full de ruta que el gestor del bosc ha de seguir perquè es produeixi una correcta gestió. En aquesta llista s’inclouen paràmetres relacionats amb el control dels sòls i de l’aigua, la preservació de la biodiversitat animal i fins i tot les condicions laborals dels treballadors. Quan certifiquem que un bosc és sostenible establim també una pauta perquè la seva gestió sigui cada vegada més positiva. Cada any, auditors acreditats en el sistema PEFC realitzen auditories per veure si els gestors dels boscos estan complint aquests paràmetres.

Per què existeix l’estigma social de què consumir “paper” o “comprar fusta” és negatiu per al medi ambient quan realment la tala controlada i la fusta retenen el CO₂?

Tota la tala il·legal i no sostenible ha fet molt dany en aquest sentit. El comerç amb els productes dels tròpics va fer molt dany a la fusta i a la gestió forestal controlada. El primer que cal fer és sensibilitzar a la població de les tales incontrolades, però també explicar que un arbre ha de ser tallat al moment més òptim de la seva vida –quan ja ha deixat les seves llavors-.

Llavors, Què hi ha de la creença que la millor forma de gestionar un bosc és deixant-ho verge?

Des de temps immemorials els homes han estat convivint en el bosc i també ho talaven, ho aprofitaven, treien productes i llenyes. La imatge que un bosc sempre s’ha mantingut intacte és errònia. No podem negar la interacció de l’home amb els espais forestals. Fins i tot en moltes ocasions amb la gestió de boscos s’han creat boscos més frondosos del que eren abans.

Si parlem de la indústria del llibre Què hi ha dels que asseguren que el consum del paper és negatiu per al medi ambient i per exemple defensen l’ús d’ebooks?

Com a ciutadans hauríem de preocupar-nos més de la ferralla electrònica que deixarem enrere que d’un llibre – que encara que acabés abandonat en el sòl es desintegra perquè està fet amb materials naturals-. En la indústria editorial s’ha treballat molt en aquest aspecte per ser més eficients. Ara les tirades són cada vegada més curtes i el paper es recicla i reutilitza.

Al final si parlem d’aprofitar els recursos i evitar danys en el medi ambient, res del que prové del sector forestal és residu, tot es pot recuperar i reutilitzar: fusta, cartó o paper.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat