En el sector del transport moltes companyies ja aposten per solucions de mobilitat elèctrica, en el de l’hostaleria, cada vegada hi ha més polítiques de reducció de plàstics… Què hi ha del sector de l’entreteniment i en concret, de l’entreteniment que mou més masses, el futbol?

Calcular l’impacte ambiental del futbol no és fàcil. Des dels desplaçaments dels jugadors i els aficionats, fins a les escombraries generades durant els partits i la despesa d’aigua necessària per tal de mantenir els estadis. Durant un partit de futbol l’afició futbolística pot arribar a generar entre 5 i 10 tones d’escombraries. Encara que el impacte ambiental més gran és la desmesurada despesa energètica dels esdeveniments futbolístics. Un estadi d’un equip de futbol europeu consumeix una mitjana de 8 milions de kW/hora a l’any, la despesa equivalent a 2.500 famílies. Durant una final de la Copa del Rei es consumeixen fins a 3 milions de Kw/h, l’equivalent a 1.110 tones de CO2.

Tot i que el futbol, a causa de la seva deslocalització i la complexitat de la seva gestió, encara està lluny de ser totalment ZEO, alguns equips i organitzacions futbolístiques han sumat esforços per ser cada vegada més sostenibles.

Reial Societat: Convertir pipes en compost pels horts de Guipúscoa

No fa falta anar gaire lluny per veure la primera iniciativa del món del futbol que aprofitarà les peles de les pipes dels afeccionats com a abonament natural per a horts i parcs. La Reial Societat va anunciar el febrer de 2019 que aplicaria en el seu estadi d’Anoeta, un pioner sistema de recollida de pipes -residus orgànics-, mitjançant la distribució de recipients biodegradables i la col·locació de galledes d’específics per a la seva recol·lecció.

La Reial Societat convertirà més de 3.000 kg de pipes en abonament natural

Fundació Reial Societat, la Kutxa i l’empresa Ekotrade, van decidir donar-li una nova utilitat als més de 3.000 quilos de pipes que acabaven escampats per tot l’Estadi Guipuscoà i barrejats amb la resta de residus. Si aquest projecte basc es dugués a terme al total d’estadis del país, s’aconseguirien aprofitar més de 100.000 tones de peles de pipes.

La iniciativa, que ja fa 4 mesos que està en marxa i “funciona bé” -segons els representants del projecte-, estalviarà costos de neteja a l’Estadi i costos en sistemes de compost públics. El projecte contribuirà a tancar el cicle d’un producte natural reduint la petjada ecològica de l’equip basc.

Forest Green Rovers: L’equip més ecològic del món

Els Forest Green Rovers són segurament, l’equip de futbol més ZEO del món. Són el primer equip de futbol vegà des de 2011 i segons l’ONU, l’equip més ecològic del món. El seu estadi, situat a Nailsworth ja compta amb un sistema de panells solars i un altre d’aprofitament d’aigua per al reg. Tot i així, l’equip vol fer un pas més en el seu compromís ambiental.

Un dels projectes principals de l’equip és la construcció d’un estadi de futbol fet 100% de fusta i amb una capacitat de 5.000 espectadors. Amb aquest estadi, que formaria part d’un complex esportiu anomenat Eco Park, l’equip pretén construir el complex esportiu més sostenible del món.

I és que la fusta certificada és el material renovable més ecològic i sostenible per a construir, ja que actua com a fixador de carboni. “Si no cremes la fusta i la utilitzes per a productes i construcció estàs mantenint aquest CO₂ ‘segrestat’ durant anys” assegurava Ana Belén Noriega, secretària de PEFC Spain a PlataformaZEO

Tres quartes parts de la petjada de carboni d’un Estadi provenen dels materials de construcció

Segons el president de l’equip, Dale Vince, utilitzaran fusta “no només perquè és un material natural, sinó perquè té una petjada de carboni molt baixa“. “Es tracta d’una mesura molt important si tenim en compte que, tres quartes parts de la petjada de carboni d’un Estadi durant la seva vida útil, provenen dels materials de construcció” va explicar a The Sun.

Encara que els Forest Green Rovers encara no poden dir que són completament ZEO -zero emissions-, també treballen a reduir les seves emissions de CO₂ en l’àmbit de la mobilitat. Els jugadors comparteixen vehicle per a anar als partits i entrenaments amb la finalitat de reduir les seves emissions de carboni. A més, treballen un acord amb Nissan per canviar la flota de vehicles a elèctrics, amb el que aconseguiran evitar més de 130.000 kg de CO₂ a l’atmosfera.

Selecció Espanyola de Futbol Femení: Primera selecció que compensa la petjada de carboni

Espanya tindrà la primera Selecció Sostenible de futbol ZEO. El patrocinador de la selecció, Iberdrola, compensarà el CO2 emès per la Selecció de Futbol Femení en el seu pas pel Mundial Femení de França amb energia verda. Amb aquesta iniciativa Espanya es converteix en el primer país amb una selecció nacional que compensarà la petjada de carboni de les seves jugadores.

Iberdrola compensarà 30 tones de CO₂ de la Selecció amb energia verda

En el càlcul de les emissions, Iberdrola ha tingut en compte els desplaçaments aeris de les jugadores i els seus acompanyants, els desplaçaments amb autobús i les emissions derivades de l’alimentació i de les estades als hotels. L’estimació final són 30 tones de CO₂ que es compensaran amb un equivalent en energia verda de 132.000 Kw/h.

“Per compensar la petjada de carboni, el primer que pensem és a reduir-la, aquesta és la millor manera de fer-la més petita; Però si no es poden evitar aquests desplaçaments, el que fem és compensar aquesta petjada” explica Mónica Oviedo, Responsable de Sostenibilitat en Iberdrola. És per això que a part d’aquesta pionera iniciativa de compensació, Iberdrola s’ha compromès paral·lelament a fomentar iniciatives enfocades a la reducció directa de les emissions.

Sota el lema “Juguem net amb el Planeta“, el patrocinador apostarà per l’electrificació del transport de la Selecció Femenina com a eix principal per a reduir emissions i fer front al canvi climàtic. A més, ja treballa en un sistema de subministrament d’energia ZEO -zero emissions- per a instal·lacions esportives. Amb aquesta iniciativa, Iberdrola està apostant per l’esport femení atorgant-li notorietat mitjançant aquest pioner compromís ambiental únic en el món. Abarca dos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS), l’apoderament de la dona i la igualtat d’oportunitats, i l’objectiu d’Acció pel Clima.

El Villarreal: Primer equip amb alimentació ecològica i de proximitat

Un dels eixos d’acció en la lluita contra el canvi climàtic és el de l’alimentació. En aquest sentit, el club de futbol Vila-real s’ha convertit en el primer club espanyol a passar-se a l’alimentació ecològica. El nutricionista de l’equip Héctor Usó, va prendre la decisió com una acció que milloraria el rendiment dels seus jugadors, però també com una mesura d’ajuda al medi ambient.

Des de 2016 els més de 300 jugadors del Villareal segueixen una dieta ecològica

Des de 2016, els més de 300 jugadors que componen els diferents equips del Villareal s’alimenten únicament de productes que provenen de l’agricultura o la ramaderia eco-responsable, amb certificació 100% ecològica. Gràcies a aquesta dieta ecològica s’ha aconseguit reduir la petjada de carboni dels futbolistes valencians. S’estima que la ramaderia intensiva -poc respectuosa amb el medi ambient-, és responsable d’un 18% de les emissions de gasos d’Efecte d’hivernacle (GEI), informa la FAO.

El Villareal redueix la seva petjada de carboni en consumir aliments de proximitat

A més de la certificació ecològica dels aliments, l’equip va apostar també perquè aquests fossin de proximitat o de km0. D’aquesta manera, el Villareal contribueix al desenvolupament comercial de l’entorn de Castelló i sobretot, redueix les emissions derivades del transport d’aliments des d’altres parts del món.

Reial Madrid: Fort aposta pel reciclatge transversal

L’àmbit dels residus és també un dels principals eixos d’acció en la lluita contra el canvi climàtic. És per això que el Reial Madrid ha intentat ser més ZEO contribuint al correcte reciclatge dels residus generats durant les trobades futbolístiques. L’any 2007, l’equip va signar un acord amb Ecoembes per a optimitzar al màxim el sistema de recollida de residus aconseguint reciclar el primer any, més de 350.000 kg de residus.

Aquesta iniciativa de reciclatge no només s’ha aplicat a l’Estadi del Bernabéu i la Ciutat Esportiva de Valdebebas, sinó també als voltants dels mateixos camps, en els vestuaris, gimnasos, oficines, cafeteries, sales de premsa… Amb aquesta iniciativa el Reial Madrid va demostrar el seu compromís amb el reciclatge i ara contribueix enormement a tancar el cicle de reciclatge vinculat a les seves activitats.

El reciclatge evita emissions de CO2 a l’atmosfera

I és que si els residus es reciclen correctament i acaben a les plantes de reciclatge corresponents, és possible recuperar matèries primeres. Quan recuperem matèries primeres estem evitant CO₂ a l’atmosfera, ja que emetem una quantitat de CO₂ molt de menor de la qual es generaria en produir-les des de zero. Només una dada: Reciclar un milió de tones de plàstic equival a retirar de la circulació 1 milió de vehicles.

A més del sistema de gestió i recol·lecció de residus, el Reial Madrid també realitza accions de sensibilització entre els seus socis i aficionats. Els jugadors de l’equip també participen en aquesta conscienciació animant als seus seguidors que reciclin mitjançant les xarxes socials. Fins i tot el 2016, durant un únic partit contra l’Sporting de Gijón, els jugadors del Reial Madrid van vestir samarretes fabricades amb escombraries de reciclades dels oceans en la seva campanya de conscienciació amb Parley for the Oceans.

Unione Sportiva Pontedera: “Butaques reciclades” pels aficionats

L’equip de la ciutat de Pisa pot dir que compta amb el primer estadi fet parcialment amb plàstic reciclat. L’Estadi de Pontedera, que compta amb una capacitat de 3.000 persones és el primer a tenir “butaques ecològiques” per als seus aficionats. L’empresa italiana de reciclatge Revet S.P.A, ja està instal·lant a l’Estadi les primeres butaques que estan fabricades amb fins a un 40% de materials reciclats.

Emanuelle Rappa, el representant de la companyia assegura que encara estan en fase de proves amb aquest projecte, ja que “les butaques encara són una mica més cares que les tradicionals”, tot i que esperen poder igualar la diferència amb més investigació. Aquesta iniciativa, encara que no sigui completament ZEO, sens dubte afavoreix la consciència climàtica a l’introduir en el món del futbol “l’economia circular”.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat