Avui es dóna inici a una de les trobades més decisives per a la supervivència del planeta Terra. Durant la COP25 s’han de reafirmar compromisos i establir uns objectius ZEO per a 2030 i 2050. Després de la declaració d’Emergència Climàtica per part del Parlament Europeu el passat 28 de novembre, aquests dies els màxims dirigents es reuniran per a parlar sobre com reduir la petjada de carboni de la humanitat. Tot i que abans, per a poder dur a terme debats tan llargs i importants, hauran de menjar.

I qui millor per a fer el menú que els germans Roca del Celler de Ca Roca, dos anys seguits considerat el millor restaurant del món i actualment amb tres estrelles Michelín sobre la taula. Joan Roca està avui a càrrec del menjar de benvinguda d’aquesta Cimera del Clima de Madrid (COP25), que originàriament havia de celebrar-se a Xile.

El menú “La Terra s’esgota” intenta demostrar la força de la cuina com a eina per a conscienciar sobre el canvi climàtic

Per a aquest primer menjar, en el qual estaran presents primers ministres, caps d’Estat i de Govern i el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterrés, els tres cuiners catalans han preparat el menú “La Terra s’esgota”. Es tracta d’un menú compost per cinc plats i una sèrie de vins que intenten demostrar com la cuina pot ser una eina de transformació que pot crear consciència i pot apel·lar a la sostenibilitat.

El menú patrocinat per BBVA, es presenta avui acompanyat d’un manifest que reflecteix la filosofia culinària de la família Roca i reafirma el seu compromís per a combatre l’emergència climàtica. A través de cadascun dels plats aborden cinc temàtiques: La petjada hídrica, l’escalfament global dels mars, el malbaratament, la petjada de carboni de la indústria càrnia i la defensa de la producció en les comunitats.

Una societat ZEO no s’entén sense un canvi en el model alimentari actual. És important reduir el consum de carn i apostar per la producció alimentària ecològica, més respectuosa amb el medi ambient, beneficiosa per als sòls i sense pesticides ni fertilitzants sintètics.

Les emissions de l’alimentació

Segons un estudi de l’organització Wildflife Fund, canviant el sistema alimentari mundial, seguint una dieta més sostenible, podríem reduir fins a un 25% la petjada de carboni de la nostra alimentació.

L’últim informe de l’IPCC també l’avala: Reduir el consum de carn -la ramaderia intensiva-, i lluitar contra el desaprofitament alimentari han de ser dues de les línies d’acció que hem de prendre per a combatre el canvi climàtic. La ramaderia és responsable del 18% de les emissions GEI que contribueixen a l’escalfament global, mentre que el malbaratament alimentari genera un 8% més.

Una mirada als plats del menú “La Terra s’esgota”

1. Aigua clara i Aigua Bruta

Aquest plat elaborat a base de boletus i cigrons torrats intenta representar les sequeres i els oceans. La composició intenta imitar a un llac sec, pols de boletus liofilitzat, que es converteix en fang.

2. Varietats invasives

Amb aquest plat els germans Roca parlen de la biodiversitat i de com el clima pot canviar-la i fins i tot destruir-la. D’una forma positiva, intenta recordar que l’ésser humà ha d’intervenir de manera intel·ligent en els ecosistemes per tal d’així poder preservar la biodiversitat. Per això el plat està format per Opuntia ficus originària del Cap de Creus i cranc blau, que a causa de l’escalfament global està colonitzant el Delta de l’Ebre.

3. Mar i montanya vegetal

Aquest plat elaborat amb algues, fonoll, fonoll marí, flammulina, lobularia, mousse de plàncton, salicòrnia, llavors de carabassa i altres múltiples plantes més, intenta mostrar la necessitat de dedicar esforços a trobar noves maneres de menjar més sostenibles. Amb productes o aliments que podem trobar a la muntanya o la mar, que mai haguéssim imaginat que podrien convergir en un mateix plat i tenir un sabor tan deliciós.

3. Fermentació ancestral

El malbaratament alimentari és un dels problemes més greus del segle XXI. S’estima que malgastem un terç de l’alimentació que produïm. És per això que aquesta composició feta a base d’adobats de flors amb romesco de nous tendres intenta posar sobre la taula la necessitat de tornar a les formes de conservació ancestrals. Per això l’acolorit plat està elaborat amb adobats com el de flor de mora, el de kimchi, xucrut, fulles de tàpera, brots de malva i acompanyat de llegums d’Espanya com els Fesols de Santa Pau o la fava asturiana.

5. Gaia Sangnant

Aquest plat intenta plasmar la urgent necessitat de minimitzar la proteïna animal de la nostra alimentació i la conversió a una dieta més vegetal. “Gaia sagnant. Carnositat vegetal” està elaborat amb productes de l’horta murciana i d’Almeria, que van ser assotades per les inundacions el mes de setembre passat.

Fava de Cacau (Postre)

Per a les postres els germans Roca han fet al·lusió al cacau i al cafè per a parlar de sostenibilitat social i preu just. Aquesta crema de faves de cacau amb mousse de xocolata i infusió de la pellofa del cacau ha estat elaborada amb faves de la comunitat indígena dels arauacs a Colòmbia.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat