La pujada del nivell del mar és una de les conseqüències del canvi climàtic que més afectarà poblacions insulars o territoris amb cert desnivell, com Holanda. La seva localització geogràfica en un delta amb gairebé un terç del seu territori per sota del nivell del mar, posa en perill aquest país europeu. És per això que l’antic dic Afsluitdijk, serà reforçat amb diverses infraestructures que el convertiran en un exemple de desenvolupament sostenible i l’ajudaran a frenar les catàstrofes que augura el canvi climàtic.
El Pla contra el canvi climàtic per a aquest dic, que també és una presa que reté i regula el flux d’aigua entre el llac IJsselmeer i el mar, inclou reforçar-lo mitjançant la construcció de noves plaques de formigó movibles. L’antic dic estava preparat per a una tempesta que només succeeix 1 vegada cada 10.000 anys, però amb el canvi climàtic, la freqüència d’aquest fenomen podria augmentar. Per això per a 2020 s’introduiran en El Nou Afsluitdijk, bombes d’aigua capaces d’evacuar 12 piscines olímpiques per minut.
Encara que potser el canvi més ZEO de tots per a aquest Nou Afsluitdijk és l’objectiu de convertir el dic en una gran explotació d’energies renovables. Ara mateix ja existeixen més de 8 projectes que aconseguiran utilitzar aquest dic, no només com una eina de protecció per als ciutadans holandesos, sinó com un enorme productor d’energia neta i una instal·lació referent en sostenibilitat.
La carretera que recorre el dic produirà energia solar fotovoltaica
Els projectes inclouen illes de panells solars flotants, turbines eòliques o màquines submarines que aprofitin el trànsit d’aigua d’una part a una altra per a generar energia. Encara que potser el projecte més destacat de tots, és la transformació de l’autopista que recorre el dic en una macro-instal·lació solar. El paviment d’aquesta carretera per la qual passen més 50.000 vehicles al dia, estarà cobert per plaques fotovoltaiques.
A l’Afsluitdijk es produirà electricitat utilitzant la diferència entre aigua dolça i aigua salada
Un altre dels projectes més destacats per a aquest Afsluitdijk, és la instal·lació de mecanismes capaços de produir electricitat mitjançant l’intercanvi d’ions aprofitant la diferència entre l’aigua salada i l’aigua dolça. Amb l’ús d’un diferencial de concentració salina serà possible obtenir una quantitat d’energia que “aplicada en el 30% dels rius que arriben al mar del món, podria donar llum a tot el planeta” ha assegurat a La Vanguardia un dels investigadors del projecte, Jordi Moreno.
Perforaran el dic Afsluitdijk creant un riu artificial que retornarà la pesca al llac
A més de tots aquests projectes ZEO, també està en marxa la idea de Fish Migration Project per a retornar la pesca al llac IJsselmeer –separat del mar pel dic-. Després de gairebé 100 anys els peixos migratoris podran tornar al llac després d’un període de temps en el mar. Mitjançant una via en forma de serpentí aquest riu artificial evitarà l’entrada d’aigua salada en el llac i funcionarà encara que hi hagi grans tempestes o desoris climàtics. Amb l’entrada d’aquests peixos, aquesta regió holandesa podria recuperar la pesca en 10 o 15 anys i podria donar treball a més de 3.000 persones.
En els últims anys Holanda ha sofert les conseqüències més directes del canvi climàtic. L’escassetat d’aigua ha obligat els governs a introduir restriccions entre els seus ciutadans, com la prohibició de regar els cotxes i les plantes. I és que molts dels enginyers que han ideat aquests projectes han pres una actitud totalment ZEO veient el canvi climàtic com una oportunitat en comptes d’un problema.
Font: La Vanguardia, 13-01-2019, “Holanda reforça la seva ‘gran muralla'” M.PUJALS, Joaquim (versió paper)
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.