Aquest estiu, degut a les conseqüències de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, la temporada estiuenca serà molt menys nociva per al nostre planeta. La cautela i la prevenció marcaran els destins i les activitats.

Les autoritats sanitàries recomanen evitar els vols transnacionals i els viatges a llocs amb grans aglomeracions de gent, dos condicionants que implicaran una reducció de les emissions de GEH, que provoquen el canvi climàtic, durant aquests mesos respecte a anys anteriors.

Si bé aquest estiu la societat reduirà part de la seva petjada de carboni perquè no viatjarem tant amb avió, existeixen algunes emissions vinculades a la nostra activitat diària que podem evitar.

La Petjada de carboni a l’estiu

A l’estiu correm el risc d’incrementar les emissions generades per la nostra activitat, a través de l’ús de l’aire condicionat o del ventilador. També mitjançant l’ús d’aerosols i bactericides per eliminar mosques i mosquits, i fins i tot amb els foto-protectors que utilitzem.

Encara que l’impacte de les cremes solars en el canvi climàtic és menor en comparació amb altres sectors com la generació d’electricitat, la mobilitat o l’alimentació, també suposen un problema mediambiental greu. A més, en comparació amb altres accions contaminants, canviar a una crema solar més respectuosa amb el planeta és una decisió fàcil i a l’abast de tots.

Contaminen els oceans

L’impacte més gran generat per la crema solar en el medi ambient té lloc en els nostres oceans. La majoria de protectors solars convencionals contenen oxibenzona i octilmetoxicinamato. Totes dues substàncies químiques danyen els ecosistemes marins i els esculls de coral.

Segons un article publicat per la revista Arxives of Environmental Contamination and Toxicology, cada any penetren en els esculls de coral de tot el món fins a 14.000 tones de protector solar. Aquestes substàncies són perjudicials per aquestes formes de vida i poden alentir el seu creixement ocasionant fins i tot la seva mort.

L’elecció d’una o altra crema solar pot contribuir a la preservació d’un dels majors embornals naturals del planeta, els oceans. És important recordar que els ecosistemes marins i les espècies que els habiten són capaços de capturar grans quantitats de CO₂ i, per tant, són un gran aliat en la lluita climàtica.

Els envasos plàstics

En els últims anys els oceans i els mars semblen haver-se convertit en el nou abocador global del segle XXI. La cultura d’un sol ús suposa un 85% de la contaminació dels oceans a la Unió Europea.

Les escombraries marines amenacen la fauna i la flora d’aquest ecosistema. En aquest sentit, la majoria d’envasos i d’embalatges utilitzats per la comercialització dels foto-protectors estan fets de plàstic, la qual cosa demostra que queda un llarg camí per recórrer perquè la indústria cosmètica sigui zero waste.

La bona notícia és que algunes marques que comercialitzen cremes solars comencen a treballar per reduir el seu impacte ambiental amb envasos biodegradables i productes naturals. Un exemple d’això és la companyia Biotherm i la seva campanya “Water Lovers“, que intenta conscienciar la societat sobre la importància de reduir l’ús de plàstics en aquest sector per tal de reduir la contaminació marina.

La producció de plàstic contribueix al canvi climàtic amb un 3,8% de les emissions GEH

A més de contaminar els oceans, la producció d’aquests envasos plàstics també genera emissions de CO₂ i contribueix al canvi climàtic. Segons l’informe del Centre Internacional de Llei Ambiental, en l’actualitat la producció de plàstic suposa el 3,8% de les emissions de carboni i es calcula que cap a l’any 2050 serà responsable del 13% de les mateixes.

Gairebé el 80% dels envasos acaben en abocadors, incinerats o llançats al medi ambient. La memòria anual del MITECO de 2016 revela que de les 21 milions de tones de residus de competència municipal que es van recollir, més de 10 milions van acabar en abocadors -gairebé el 50%-.

A més, els residus abandonats, sobretot els plàstics, generen Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) en degradar-se. Gasos GEH com el metà o el diòxid de carboni, són els que provoquen l’escalfament global del planeta Terra.

Producció cosmètica

Com qualsevol producte, el procés de producció de les cremes solars que utilitzem a l’estiu genera emissions. L’energia utilitzada per fabricar el compost que ens protegeix dels raigs UVA i UVB, l’embalatge per comercialitzar-les esmentat anteriorment, o bé el mitjà emprat per transportar el foto protector de la fàbrica fins als supermercats, genera un nombre d’emissions que contribueixen a l’escalfament global.

Algunes cremes solars contenen oli de palma

De la mateixa manera, com succeeix amb alguns cosmètics, algunes cremes solars inclouen l’oli de palma en la seva composició. Es tracta d’una substància extreta comunament en els boscos d’Indonèsia a través de la tala il·legal. Amb la finalitat de protegir els boscos i la seva capacitat de reduir els nivells d’emissions de CO₂, com a consumidors hem d’evitar la compra de qualsevol foto protector fabricat amb oli de palma.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat