En l’actualitat, prop del 56% de la població mundial viu en ciutats. Segons el Banc Mundial, aquesta xifra augmentarà fins al 66% per al 2050, la qual cosa podria suposar un autèntic problema per a la lluita contra el canvi climàtic.

I és que les ciutats ocupen únicament un 3% de la superfície terrestre, però consumeixen prop del 85% dels recursos naturals, utilitzen entre 60 i 80% de l’energia consumida en el planeta i emeten a l’atmosfera el 75% dels Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH) que provoquen l’escalfament global de la Terra.

El Pla Fit for 55 de la Unió Europea proposa “reduir un 55% les emissions per al 2020 i aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050”. Si volem complir amb els objectius de reducció d’emissions recomanats per la comunitat internacional, hem de començar a descarbonitzar les nostres ciutats, fent-les més sostenibles i resilients enfront de les conseqüències del canvi climàtic.

Com a resposta a aquesta necessitat sorgeixen les smart cities o ciutats intel·ligents, un model de ciutat basat en l’eficiència, que busca l’equilibri entre persones, institucions, tecnologia i sostenibilitat.

Les “Smart Cities” (ciutats intel·ligents) o “Ciutats 4.0” aprofiten el potencial de les noves tecnologies o les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), per promoure un desenvolupament sostenible i millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Precisament per això, assolir l’expansió d’aquesta mena de ciutats podria ser clau per la lluita contra el canvi climàtic.

En aquest sentit, del 7 al 9 de novembre s’ha celebrat la 12a edició del Smat City Expo World Congress en la Fira de Barcelona. En la seva major edició de la història, aquesta fira de referència a escala mundial ha congregat a milers d’expositors i més de 25.000 professionals de la indústria de les “Smart Cities”.

Intel·ligència artificial, tecnologia 5G, mobilitat elèctrica, economia circular; però també, drons per a emergències, vehicles autònoms per efectuar els lliuraments d’última milla, nous materials de construcció sostenible o eines per gestionar dades amb intel·ligència artificial. Aquests són alguns dels temes o productes que s’han presentat en el Smart City Expo World Congress 2023.

Al llarg de tres dies, aquesta fira en la qual estan representats més de 140 països, ha estat mostrant al món les múltiples solucions que preparen les startups i empreses de tots els sectors econòmics per afrontar els reptes esdevenidors. Han proposat noves mesures i avanços des de tres grans pilars: habitatge, mobilitat i economia blava.

Tomorrow City és la major plataforma digital de divulgació sobre smarts cities

A la Fira Barcelona s’ha donat cita a les empreses, organismes i professionals que volen construir les ciutats del futur. Però en l’àmbit digital s’ha construït la “Tomorrow City” o ciutat del demà. Es tracta de la major plataforma digital del món dedicada a crear i difondre continguts sobre ciutats i innovació, creada en el context d’aquesta 12a edició del Smart City.

Més de 50 alcaldes han assistit al Smart City Expo

Sota el lema “la nova era urbana”, enguany han assistit al congrés prop de 50 alcaldes de ciutats adscrits al Pacte Global d’alcaldes pel Clima i l’Energia, com Atenes, Brussel·les, Budapest, Viena, Hèlsinki, Tallinn o París. Tots ells tenien una missió clara: millorar els seus Plans d’Acció Climàtica Local i conèixer les solucions disponibles per aconseguir unes urbs més eficients, verdes i inclusives.

També han assistit al Smart City Expo 2023 alguns de referents polítics de l’àmbit municipal i autonòmic de Catalunya, com el conseller d’Empresa, Roger Torrent, la consellera de Territori, Ester Capella, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto.

I és que dins d’aquest congrés ha tingut lloc una Cimera d’alcaldes europeus, presidida per Jaume Collboni, en la qual els líders municipals han sol·licitat estar més presents en l’elaboració de polítiques europees.

Al finalitzar la cimera, els alcaldes han signat una declaració final en la qual reclamen més participació de les administracions locals en el desenvolupament de les polítiques de la Unió Europea. De fet, com a mesura d’adaptació climàtica a escala local, reclamen la creació de nous instruments de governança comunitaris dissenyats específicament per a les ciutats. Aquests instruments permetrien reforçar la relació institucional entre les ciutats i la Comissió Europea i el Parlament Europeu.

Perquè tal com assenyala l’alcalde de Barcelona, “La Unió Europea ha d’acostar-se als ciutadans a través de les ciutats fent l’administració més pròxima i eficaç a l’hora de canalitzar les polítiques amb un impacte directe”.

Quin és l’origen de les Smart cities?

A través d’una visió integrada i holística, les ciutats intel·ligents pretenen reduir el seu impacte mediambiental, augmentant en paral·lel la seva competitivitat econòmica i garantint la seguretat per tots els ciutadans.

El concepte de “ciutat intel·ligent” va sorgir a la dècada de 1990 i principis del 2000 amb l’arribada de la tecnologia moderna. En un principi es basava en l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) per optimitzar l’operativitat de la ciutat i la prestació de serveis en les àrees urbanes.

La ciutat de Masdar als Emirats Àrabs és considerada com la primera nova ciutat intel·ligent del món. Situada prop d’Abu Dhabi, als Emirats Àrabs, va començar a ser construïda en el 2006 per convertir-se en una ciutat autosuficient capaç de gestionar de manera eficient recursos com l’energia, l’aigua o l’aire. No obstant això, ara com ara, és una ciutat deshabitada.

En els últims anys, amb l’expansió de la consciència climàtica, ha crescut l’interès pel concepte “Smart City” o “Ciutat Intel·ligent”. I lluny d’intentar construir noves ciutats o urbs des de zero, el que busca ara aquest concepte és explorar maneres d’abordar desafiaments urbans mitjançant l’adopció de solucions tecnològiques aplicables a les ciutats ja existents.

Per exemple, en els últims anys, municipis de tot el món han començat a implementar sensors, xarxes de comunicació i tecnologies de dades per millorar la planificació urbanística, la mobilitat, la seguretat i altres aspectes de la vida urbana.

Avui dia, el concepte de ciutats intel·ligents ha evolucionat i abasta una àmplia gamma de tecnologies, des de la Internet de les coses (IoT) fins a la intel·ligència artificial, amb l’objectiu de crear entorns urbans més connectats, eficients i sostenibles.

Quina és la diferència entre Smart city i ciutat sostenible?

El concepte de smart cities, va estretament lligat al de ciutats sostenibles. Així i tot, tots dos termes no són exactament iguals.

Les ciutats sostenibles tenen l’objectiu de reduir al màxim el seu impacte en el medi ambient limitant la petjada ecològica de les seves activitats i promovent modalitats de consum i producció sostenible. Tot això, aprofitant les característiques geogràfiques, socials, econòmiques i culturals del territori.

No obstant això, les smart cities o ciutats avançades tenen l’objectiu d’aprofitar al màxim eines i metodologies que giren entorn de la tecnologia per a avançar cap a un futur més equitatiu, segur i eficient, però també més sostenible.

En aquest sentit, menteixis que les ciutats sostenibles posen el focus a aconseguir una societat ZEO – zero emissions-, les smart cities prioritzen l’evolució tecnològica per a aconseguir el benestar de les persones. Un fet que, indirectament, implicarà la cerca de la sostenibilitat.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat