El 6 i 7 d’octubre Barcelona torna a acollir la Fira Expoelèctric, la trobada de vehicles elèctrics més important del sud d’Europa. Aquest any Expoelèctric serà també la primera fira del sud d’Europa que s’abasteix energèticament mitjançant l’autoconsum fotovoltaic i un conjunt de vehicles interconnectats a la Xarxa.
En aquesta 8ª edició passejant per Arc de Triomf els visitants podran veure concerts i col·loquis però també podran provar i conèixer més de 50 marques i més de 150 cotxes, bicis o motos elèctriques.
Amb la mobilitat elèctrica les ciutats seran més silencioses i menys contaminants
L’Expoelèctric es configura com la primera fira que vol apropar el vehicle zero emissions a la ciutadania amb l’objectiu d’impulsar la mobilitat elèctrica i l’estalvi energètic. I és que tal com explica l’enginyer tècnic, Santi Altimires al Matí de Catalunya Ràdio “Si combinem el cotxe elèctric amb electricitat que provingui d’energies renovables la petjada de carboni en el transport serà zero”. A més a més, aconseguir una mobilitat ZEO, “ajudaria al fet que les ciutats fossin més silencioses i menys contaminants, i ens permetrien respirar millor” assegura Altimires.
Mitjançant el sistema “anella energètica” s’estalviaran 350 quilos d’emissions de CO2
Aquest 2018 la Fira Expoelèctric serà també la primera fira que es proveirà energèticament mitjançant l’autoconsum fotovoltaic i vehicles elèctrics interconnectats a la xarxa. Mitjançant un sistema d’abastiment batejat “l’anella energètica” s’aconseguiran estalviar 350 quilos d’emissions de CO2 i altres partícules, i es reduirà la contaminació acústica 65 decibels. Aquest any Expoelèctric no utilitzarà generadors per cobrir les necessitats energètiques de la fira evitant les emissions de gasos contaminants i el soroll.
Com funciona l’anella energètica?
L’electricitat que farà aquest esdeveniment ZEO, zero emissions, ve de “l’anella energètica”, que rebrà l’energia de plaques solars fotovoltaiques, bateries i vehicles elèctrics. La fira ha instal·lat plaques solars a l’E-casa – una de les atraccions interactives d’Expoelèctric- i al sostre d’una pèrgola per carregar i aparcar vehicles. Aquestes dues instal·lacions generaran energia directament per l’anella.
D’altra banda també entren dintre de l’anella Urbaser i FCC, empreses de neteja de la ciutat de Barcelona que tenen plaques solars al seu parc central -on carreguen les seves furgonetes i camions elèctrics-. En el cas d’Urbaser, les seves furgonetes funcionaran com bateries gràcies al convertidor bidireccional de CITCEA, Centre d’Innovació i tecnologia de la UPC, i també proporcionaran energia a l’anella.
El convertidor bidireccional extreu o injecta energia de l’anella elèctrica segons les necessitats energètiques del moment
El convertidor actua com a “modulador energètic” i pot injectar o extreure energia a l’anella. D’aquesta manera si hi ha molt sol i poc consum, es carreguen les bateries del vehicle que es converteix en un magatzem d’energia. D’altra banda si el cel està ennuvolat i les plaques no generen energia, el convertidor pot extraure al voltant de 4KW/h.
Per la seva banda, el camió de FCC, empresa de neteja sostenible de Barcelona, també estarà subministrant a l’anella al voltant de 2 KW/h durant tot l’esdeveniment.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.