La ciutat alemanya de Bonn acull la 23a Conferencia de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP23) des del 6 de novembre fins el 17 d’aquest mateix mes. Aquesta cimera acollirà a gairebé 25.000 persones d’arreu del món per tal de tractar temes referents a l’acció climàtica. Entre els assistents trobem delegats nacionals, representants locals i regionals, representants d’ONG’s, empreses, periodistes i lobbies de pressió. Els objectius de la cimera de Bonn són molt clars: impulsar l’acció climàtica i el desenvolupament sostenible, reforçar les metes de l’Acord de París, encara que aquest ja no compti amb la presència del Estats Units.
L’Acord de París va ser signat l’abril del 2016 per la majoria dels països i va entrar en vigor el novembre del mateix any
Els punts clau de la Cimera de Bonn
Com hem esmentat anteriorment, més de 100 països d’arreu del món es van comprometre en l’Acord de París per salvar el planeta. Però, s’ha arribat a la conclusió que això no és suficient, cal un pas més.
S’ha de destacar que tots els compromisos anunciats en París, només garanteixen un terç de la necessària reducció d’emissions. O sigui, encara que s’apliqui tot el que es va acordar a París, les temperatures continuaran pujant entre 3º o 4º les pròximes dècades.
Per tant, tots els assistents veuen la COP23 com una oportunitat per començar a complir les promeses de l’Acord de París.
10 coses que hem de saber sobre la COP23
La Conferència número 23 està presidida pel Primer Ministre de les Illes Fiji, Frank Bainimarama. Cal dir que aquesta illa-nació del Pacífic Sud està amenaçada per la pujada del nivell del mar. També pateixen altres com Seychelles o Trinidad i Tobago. Desgraciadament, aquestes illes que tenen molt poca responsabilitat en quant a la contaminació i el canvi climàtic, seran les més afectades
Per tant, s’hauria d’haver celebrat la Conferència a les Illes Fiji, però per raons logístiques finalment ha estat escollida la ciutat alemanya de Bonn
Entre els punts es parlarà sobre el finançament i la participació del sector privat en el desenvolupament d’energies netes
També es parlarà sobre com portar a terme els plans de reducció d’emissions perquè siguin més transparents
S’analitzaran els objectius futurs
Es realitzarà un seguiment d’assistència financera dels països més desenvolupats
Una altra tasca principal de la Conferència de Bonn serà analitzar els esforços col·lectius que s’estan duent a terme respecte als compromisos de l’Acord de París
A més, caldrà donar un fort impuls perquè tots els compromisos de París es portin, finalment, a terme
Òbviament, continuar treballant per reduir emissions contaminants
En definitiva, que totes les directrius quedin clares a la propera cimera a Polònia el proper any 2018
La decisió de Donald Trump
El passat mes de juny, el President dels Estats Units va anunciar la retirada del país de l’Acord de Paris, encara sí haurà un representant estatunidenc a la Conferència de Bonn. Afortunadament, cap país més va seguir els passos de Trump i segueixen conscienciats en el tema. De fet, Nicaragua (reticent a firmar) ja ha signat l’acord.
Tothom ha criticat la postura del President estatunidenc. La primera ha estat la Presidenta de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan: «La decisió de Trump va fracassar espectacularment i provocà una onada de recolzaments per l’acció climàtica global».
Finalment, cal dir que manifestacions multitudinàries han obert la COP23. Una d’elles va bloquejar una mina a Bonn, els manifestants exigien la fi del treball amb carbó. La gent cada cop està més conscienciada pel planeta, cal continuar la lluita. Esperem que no acabi aquí, ja que les premisses de l’Acord de Paris no són suficients.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.