En els últims anys, les noves tecnologies i la intel·ligència artificial han aconseguit penetrar a diferents àmbits de la societat. A vegades, aquesta innovació ha suposat un important avanç per a la sostenibilitat o l’acció climàtica.

Només hem de mirar enrere i preguntar-nos què hauria ocorregut si la NASA no hagués inventat en 2014 el satèl·lit OCO-2, que mapeja les emissions de CO₂ a escala regional i nacional a tot el món.

Els instruments a bord d’aquesta nau mesuren el gas de manera indirecta en comparar la intensitat de la llum solar reflectida en la superfície de la Terra i el percentatge que és absorbit pel diòxid de carboni en la columna d’aire que va des del sòl fins al satèl·lit.

Segurament sense l’ajuda d’aquest invent, avui dia no coneixeríem el còmput d’emissions que emet cada país i, per tant, seríem incapaços d’establir Plans Nacionals d’Energia i Clima realistes i objectius més ambiciosos per a reduir-les.

Tampoc sabríem qui són els autèntics responsables de provocar l’escalfament global de la Terra i els que haurien d’implicar-se en tots els nivells per a reduir-lo.

La tecnologia ens ha permès establir noves vies per conèixer i mitigar el canvi climàtic

La tecnologia ens ha permès comprendre millor quin és l’abast del canvi climàtic, les seves conseqüències i com afecta els éssers vius. En definitiva, ens ha ajudat a mesurar l’impacte del canvi climàtic i comprendre millor per què succeeix.

Al llarg de les últimes dècades, la tecnologia també ha estat un important coadjuvant a l’hora de mitigar el canvi climàtic. Alguns invents o eines digitals han permès a la humanitat capturar CO₂ de l’atmosfera de manera artificial o activar mecanismes per reduir les emissions GEH a llarg termini.

Un exemple d’això pot ser la reforestació a través de drons. A mitjan dècada del 2010, diverses empreses de tecnologia capdavantera van començar a presentar les seves solucions tecnològiques per posar fi al problema de la sequera, la desforestació i tractar de contribuir a la captura de CO₂ d’una forma més natural.

Empreses com Air Seed van mostrar el seu sistema de plantació a través de Vehicles Aeris no Tripulats o drons. Aquesta empresa ha aconseguit plantar més de 50.000 arbres a Austràlia, Nova Zelanda i Sud-àfrica a un cost i una velocitat molt de menor que els del mètode tradicional de sembra a mà. Air Seed pretén aconseguir els 100 milions d’arbres plantats en el2024.

Altres companyies tecnològiques han apostat per les “llavors intel·ligents“, modificades genèticament a través de la biotecnologia, per plantar arbres que creixin molt més ràpid o cultius més resilients enfront dels canvis de temperatura provocats pel canvi climàtic.

Tot això, amb l’objectiu de guanyar eficiència, estalviar en costos i, de pas, cultivar als terrenys que difícilment es podria arribar amb el mètode tradicional de sembra a mà.

Aquests exemples il·lustren com la tecnologia al servei de les persones, pot ajudar-nos a ser ZEO i complir amb els objectius de reducció d’emissions recollits per l’ONU: reduir un 55% les emissions GEI per al 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050.

Com pot ajudar-nos la domòtica a reduir emissions?

Ara la tecnologia també podria ajudar-nos a reduir la nostra petjada de carboni a un nivell relativament més local. De fet, pot facilitar-nos la reducció d’emissions a escala domèstica i, al mateix temps, estalviar en la nostra factura mensual de la llum, calefacció, menjar, etc.

Quan parlem de domòtica, ens referim a l’automatització i el desenvolupament de sistemes de control aplicats a l’habitatge mitjançant equips, màquines o electrodomèstics. Aquests tenen la capacitat de comunicar-se entre ells de manera interactiva i segueixen les instruccions d’un algoritme o un programa controlat per un usuari, és a dir, per la persona que viu a la casa.

Segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), incorporar sistemes domòtics en la llar permet gestionar d’una forma més eficient i intel·ligent la il·luminació, la climatització, l’ús de l’Aigua Calenta Sanitària (ACS), el reg, els electrodomèstics, etc.

Tenint un major control d’aquests àmbits, les persones poden aprofitar millor l’ús dels recursos naturals o bé utilitzar de manera eficient les tarifes horàries de menor cost. Això els permetrà estalviar en la seva factura energètica, obtenir un major confort i seguretat i, sobretot, reduir les emissions associades a l’habitatge.

Actualment, la domòtica està en plena expansió. De fet, ja s’està implementant en el 60% de les llars de nova construcció i en el 40% de les llars ja existents a Espanya. A més, es preveu que, durant els pròxims cinc anys, la domòtica creixi un 300% al nostre país gràcies a l’avanç de les noves tecnologies, i la capacitat i velocitat de connectivitat.

Quant CO2 puc evitar a través de la domòtica?

Segons l’estudi “The study The Energy Savings Potential of Home Automation Technology“, l’adopció generalitzada de productes d’automatització de la llar, com per exemple, mecanismes de control de la temperatura o de la il·luminació, si s’utilitzen amb finalitats d’estalvi d’energia, podrien evitar col·lectivament fins a 100 milions de tones d’emissions de CO₂.

Aquest estudi del 2016, que analitza el potencial estalvi en un habitatge automatitzat, revela que la domòtica a la llar pot estalviar costos i fins a un 10% d’energia.

En paral·lel, l’estudi “Com estalviar energia instal·lant domòtica en el seu habitatge”, elaborat per l’IDAE, assegura que l’estalvi energètic total en un any podria superar el 25%.

Aquest document planteja un cas pràctic en el qual es calcula l’estalvi d’energia en un habitatge amb domòtica, obtenint les següents conclusions.

• Il·luminació: estalvi de fins a un 80%
• Aire condicionat: estalvi d’un 25%
• Petit electrodomèstic: estalvi d’un 20%
• Calefacció: estalvi d’un 17%
• Aigua calenta: estalvi de l’11%
• Ordinador: estalvi d’un 10%

Si calculem la mitjana d’estalvi de totes aquestes àrees, arribarem a la conclusió que instal·lar un sistema amb domòtica a casa pot suposar un estalvi energètic total del 25 al 30% en el consum d’un any.

Quan es va inventar la domòtica?

La irrupció i l’expansió de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) a la nostra vida diària van afavorir l’aparició dels primers sistemes de domòtica.

Els experts i analistes tecnològics també asseguren que el boom dels gratacels d’oficines comercials durant la dècada dels vuitanta també va ser crucial per a la proliferació de la domòtica.

I és que, amb l’ajuda d’aquests sistemes, es podia aconseguir una eficiència inèdita per reduir la despesa d’aquests grans consumidors d’energia. A més, es van adonar que aquest control a través de la tecnologia també repercutia positivament en el benestar de les persones que treballaven en ells i en el del Planeta.

Encara que en aquest moment la sostenibilitat i la reducció de les emissions no eren tan importants o prioritàries, un menor consum d’energia implicava una menor despesa energètica i, per tant, menys emissions alliberades a l’atmosfera.

Segons dades històriques, s’estima que el primer programa que va utilitzar la domòtica va ser el Save, creat als Estats Units en el 1984. Aquest permetia aconseguir una major eficiència i un baix consum d’energia en els sistemes de control d’edificis intel·ligents.

No obstant això, altres experts atribueixen la seva creació al físic estatunidenc Joel Spira, qui va començar a implantar aquest sistema molt abans. Durant els anys setanta, emprant els seus coneixements tècnics, Spira va començar a realitzar les primeres proves pilot instal·lant els dispositius d’automatització en edificis.

El seu objectiu era construir cases o edificis més intel·ligents i ergonòmics, en els quals es poguessin controlar aspectes com la temperatura, la llum o l’aigua a través de la tecnologia.

Com es pot aprofitar la domòtica per a estalviar energia?

La domòtica pot ajudar-nos a obtenir un consum més eficient en la llar, la qual cosa ens permetrà estalviar energia i reduir la nostra factura de la llum. Ara bé, quines aplicacions concretes podem dur a terme per assolir aquest estalvi energètic?

Automatitzar el sistema de calefacció

A través de la domòtica, podem adaptar la temperatura de la llar en funció de la variació de les condicions meteorològiques de l’exterior, l’hora del dia, la zona de la casa o si hi ha persones o no en el domicili.

S’estima que la calefacció de les llars espanyoles suposa el 30% de la despesa de l’habitatge. Precisament per això, avui dia la regulació intel·ligent de la temperatura és fonamental per qualsevol llar.

Un exemple d’automatització de la climatització per reduir la despesa energètica és encendre la calefacció abans que arribem a casa. A l’hivern, si sabem que arribarem a la nostra llar en una o dues hores, podem anar encenent el sistema de climatització a un nivell molt baix, perquè les habitacions es vagin escalfant.

D’aquesta manera, el consum és molt menor que si encenem la calefacció en arribar a casa a tota potència. En aquest cas, la casa estarà molt freda i necessitarà molta més energia per escalfar-se.

Il·lumina la teva llar de manera intel·ligent

El IOT ens permet controlar pràcticament qualsevol dispositiu de manera remota: les bombetes, els electrodomèstics, l’alarma, etc.

En aquest sentit, gràcies a la domòtica podem encendre o apagar les llums, ajustar la intensitat de les mateixes i fins i tot canviar el seu color.

Això pot ser realment útil en cas que haguem sortit de casa o marxem de vacances, i no recordem si hem deixat alguna llum encesa. Gràcies a la connexió entre el dispositiu mòbil i el nostre sistema de domòtica, podem apagar les llums de manera remota i evitar el malbaratament energètic.

A més, existeixen models d’il·luminació compatibles amb Alexa o Google, que et permeten apagar o encendre llums i electrodomèstics mentre estàs cuinant o fent alguna altra feina de casa. En aquest cas, la tecnologia no només ens permet un consum energètic més eficient, sinó que contribueix a la nostra comoditat i ens ajuda d’una forma més pràctica.

Programar els electromètrics

El consum dels electrodomèstics a les llars espanyoles implica el 43% del consum total. És a dir, si sumem la despesa d’energia de la rentadora, la nevera, la televisió, el microones, etc., el consum energètic estarà per sobre del de la calefacció o la il·luminació.

Precisament per això, és important aprofitar al màxim els avantatges que ofereix la domòtica per fer un ús més eficient dels mateixos i estalviar en la nostra factura de la llum.

Per exemple, és fonamental revisar les tarifes horàries per veure quines franges són les més bones per engegar una rentadora o cuinar en el forn. Gràcies a la domòtica, podem programar o encendre aquests electrodomèstics, encara que no estiguem a casa.

En aquest sentit, amb una mica de previsió, podem deixar el menjar en el forn o la roba a la rentadora abans de sortir, i encendre’ls a les hores desitjades des dels nostres dispositius mòbils. D’aquesta manera el menjar i la bugada estiguin llestes en arribar a casa i el consum energètic de tots dos processos haurà estat el mínim.

Instal·la endolls intel·ligents o automàtics

Reemplaçant els endolls d’alimentació tradicional per endolls intel·ligents o automàtics podràs controlar-los de manera remota i encendre o apagar els dispositius connectats des de qualsevol lloc, a través del teu dispositiu telèfon intel·ligent.

El funcionament d’aquests endolls intel·ligents és fàcil. Únicament és necessari col·locar-los de manera fixa en una presa de corrent de la casa i vincular-los amb el mòbil a través d’una aplicació. Per aconseguir aquesta connexió, és necessari connectar-los a la xarxa wifi domèstica.

A més, també és possible programar aquests endolls perquè s’encenguin de manera automàtica o posar-los un temporitzador, perquè s’apaguin després d’un determinat temps.

En cas que ja tinguem actives algunes mesures i hàbits d’estalvi energètic, és possible que els endolls automàtics no suposin molta diferència en la nostra factura de la llum o contribueixin de manera determinant a la reducció de la petjada de carboni.

No obstant això, si no els tenim, aquests aparells poden ajudar-nos a reduir fins a un 20% el consum d’energia. Podem estalviar entre 40 i 90 euros anuals únicament eliminant l’estand-by dels equips gràcies a aquests endolls elèctrics intel·ligents.

Aprofita al màxim la llum solar

Existeixen una sèrie de factors relacionats amb l’orientació de la casa o el nombre de finestres que té, que poden ajudar-nos a reduir el nostre consum d’energia.

Instal·lant sistemes automàtics en els tendals, persianes i cortines podem aprofitar al màxim la llum solar i controlar el seu tancament i obertura de la manera que més ens convingui, quan no estiguem a casa.

En aquest sentit, quan instal·lem un sistema de control automàtic, ja no és necessari preocupar-se per si les finestres deixen entrar llum suficient. Aquests sistemes són capaços de detectar la posició del sol i es poden configurar per a obrir o tancar aquests elements.

Tot això pot ajudar-nos a l’estiu, per exemple, a mantenir la casa més freda. En les hores punta podem tancar totes les persianes i baixar els tendals, perquè la llum solar no entre amb tanta força i no escalfi en excés les habitacions.

A la tarda/nit, quan el sol comenci a pondre’s, podem programar-lo perquè les persianes pugin i el canvi de temperatura penetri en la llar.

Quina és la relació entre l’internet de les coses i la domòtica?

El Internet de les Coses (IOT) ha permès optimitzar al màxim la domòtica. El IOT fa referència a la manera en la qual els objectes quotidians es connecten a internet entre ells. Les xifres globals mostren que en el 2022 aconeguirem els 50.000 milions de dispositius connectats.

Aquesta tecnologia, aplicada a l’àmbit de la domòtica, és el que ens permet controlar de manera remota tots els sistemes tecnològics de la nostra llar.
La connexió del nostre dispositiu mòbil mitjançant wifi o Bluetooth, als electrodomèstics, sistema d’il·luminació o calefacció de la llar, ens permet triar la potència de les bombetes, la temperatura de l’aire i fins i tot apujar o abaixar les persianes, quan no estiguem a casa.

També ens permet, per exemple, activar el centrifugat des del mòbil quan ja ha acabat el cicle de rentada de la nostra rentadora.

La internet de les coses agilitza i facilita les nostres feines de casa diàries. Al mateix temps, ens permet estalviar energia i optimitzar l’ús de recursos, la qual cosa té un efecte positiu en el medi ambient i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic.

La domòtica està a l’ordre del dia i pot ser un aliat important per a reduir la petjada de carboni a les llars. A més, aquest sistema tecnològic pot incrementar la seguretat de les llars, facilitar la vida als inquilins i permetre’ls estalviar en la seva factura energètica i de consum de la llum.

La domòtica pot ajudar la societat a ser molt més ZEO en les seves llars.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat