L’alt consum d’energia en un habitatge no només suposa una important despesa per l’economia familiar, sinó que té un impacte molt negatiu sobre el medi ambient, degut a les emissions de CO₂i a la contaminació produïda.
Ser conscient del que consumeix cada aparell o equip en l’àmbit domèstic és un gran avantatge perquè podrem detectar un mal funcionament o uns consums excessius, podent reparar-lo i reduir el consum general. Una de les maneres per controlar el consum i el comportament dels aparells i dels sistemes d’un habitatge és la domòtica. Gràcies a aquestes instal·lacions intel·ligents podrem reduir molt el consum d’energia en un habitatge. A més, també podem aconseguir estalviar aigua.
Com es reparteix el consum energètic en els habitatges?
El consum mitjà d’un habitatge al nostre país es troba entorn dels 1.000 euros, amb un consum de gairebé 10.000 quilowatts/hora i un nivell d’emissions equivalent a 0,85 tones de petroli l’any.
Aquestes són dades mitjanes, el consum d’un habitatge depèn de dos factors:
- El tipus d’habitatge: No és el mateix el consum d’un habitatge unifamiliar aïllat que un habitatge en un bloc de pisos.
- La zona climàtica on es localitza: en les zones amb climes extrems, tant a l’estiu com a l’hivern, el consum en climatització és molt major.
Segons dades de l’OCU d’aquest 2020, el consum en un habitatge es dividiria de la següent manera:
- Calefacció i Aire condicionat: 5.342 kWh / 9.922 kWh = 53,8% (fins a un 71% en una casa unifamiliar aïllada en parcel·la, i localitzada en un clima fred).
- Aigua calenta: 1.877 kWh / 9.922 kWh = 18,9%
- Cuina: 737 kWh / 9.922 kWh = 7,4%
- Electrodomèstics: 1.924 kWh / 9.922 kWh = 19,4%
- Il·luminació: 410 kWh / 9.922 kWh = 4,1%
Què és la domòtica i per a què serveix?
La domòtica consisteix en un sistema de gestió integrada, que controla el funcionament dels equips, les instal·lacions i la resta de dispositius d’un immoble. El seu principal objectiu és optimitzar el seu funcionament tenint en compte diversos factors o paràmetres. Gràcies a la domòtica aconseguim que els sistemes i aparells siguin més eficients energèticament parlant, aconseguint que consumeixin menys. Un habitatge intel·ligent pot consumir entre un 25% i un 40% menys que un habitatge tradicional.
Aquesta reducció del consum energètic no prové només de la capacitat del sistema per controlar els aparells, sinó també del fet que el sistema ens permet conèixer on es consumeix més. Si no sabem on es consumeix, és molt complicat reduir el consum.
Gràcies a un dispositiu de control (que pot ser un telèfon intel·ligent, una tauleta o un ordinador) podrem controlar tot el sistema domòtic i, per tant, tots els sistemes i aparells connectats a aquest sistema.
Un sistema domòtic no només ens permet controlar el funcionament de les coses, sinó que el mateix sistema és capaç de controlar els diferents sistemes en funció de paràmetres com la temperatura exterior, l’hora del dia, la presència d’usuaris…
Els beneficis són múltiples, ja que contribueix a l’estalvi en el consum d’energia, d’electricitat i d’altres combustibles, i també a l’estalvi en el consum d’aigua, reduint així la despesa econòmica familiar, d’una banda, i l’impacte negatiu sobre el medi ambient per l’altre.
Aplicacions de la domòtica en l’estalvi energètic
Si bé en l’actualitat es poden controlar gairebé la totalitat de sistemes i aparells d’un habitatge, la veritat és que hi ha tres sistemes d’un habitatge en els quals la domòtica permet un major estalvi:
- Climatització: La climatització d’un habitatge suposa el 40% de la despesa energètica d’aquesta. Una de les revolucions de la domòtica en aquest aspecte són els termòstats intel·ligents que permeten programar i controlar el funcionament dels sistemes de climatització. A més, aquests sistemes no només es poden controlar de manera remota sinó que, com hem comentat, són capaces d’adaptar el funcionament del sistema a factors externs com la temperatura exterior, l’hora del dia o la persona que entra a l’habitació.
- Il·luminació: La il·luminació suposa el 25% del consum d’electricitat. No parlem només de controlar l’encesa o apagada de manera remota (Adéu a deixar-nos els llums encesos), sinó a sistemes que funcionen de manera autònoma gràcies a sensors de presència o que encenen o apaguen el llum en funció de l’hora del dia i de la quantitat de llum natural.
- Electrodomèstics: Suposen el 15% de la factura d’electricitat. Els electrodomèstics intel·ligents no només redueixen el consum, sinó que són molt més còmodes per a l’usuari. Una de les maneres d’estalviar gràcies a aquests tipus d’electrodomèstics, com per exemple les rentadores i rentavaixelles intel·ligents, és que es posen en funcionament de manera autònoma quan l’electricitat és més econòmica.